Quantcast
Kezdőlap Aktuális Re-Crea Tanoda

Re-Crea Tanoda

pottyos

Megkérdeztük Tóth Andrást, a szeptembertől induló Re-Crea tanodák alapítóját, hogy hogyan kell elképzelnünk egy Re-Crea tanodát nekünk, szülőknek? Miben más ez, mint egy hagyományos iskola? Ezt válaszolta:
Szinte mindenben.

Megkérdeztük Tóth Andrást, a szeptembertől induló Re-Crea tanodák alapítóját, hogy hogyan kell elképzelnünk egy Re-Crea tanodát nekünk, szülőknek? Miben más ez, mint egy hagyományos iskola?

Szinte mindenben.

Először az emlékeitekben élő 6×5 méteres „tanterem” helyébe képzeljetek el egy nagyobb családi házat, nagy udvarral, négy nagy szobával, fürdővel, étkezővel, torna szobával, stb. Ez az a tanuló tér, amit úgy alakítunk ki, hogy 24 gyerek számára ideális tanulási környezetet biztosítson. Lehessenek együtt is, de kialakíthassák a személyes tereiket is. Ha jó az idő, letelepedhessenek egy fa alá a tanáraikkal, ha rossz az idő nézhessenek oktató videókat bent, ha fáradtak, legyen hol pihenniük, stb.

recrea1

Azután, képzeljétek el, hogy a gyermekeiteket tanító pedagógusoknak nem kell több osztályban száznál is több gyerek között megosztani a figyelmét, hanem a te gyermeked mellett csupán további öt diákra kell koncentráljon.

Képzeljétek el, hogy nem a véletlen dönti el, hogy ki fogja tanítani a gyerekeiteket, hanem az, hogy sok száz jelentkező közül melyik négyet választjuk ki a 24 gyerek számára. A négy kitűnő pedagógus mindegyike tetszőleges számú segítőre is támaszkodhat a foglalkozásokon.
Képzeljétek el, hogy ezek a tanulócsoportok különböző korú gyerekből állnak (6-9évesek), összeolvadhatnak, elkeveredhetnek, tanulópárokra, sőt egyéni tanulókra is bonthatók, éppen, ahogyan az a gyerekeknek a legelőnyösebb.

Képzeljétek el, hogy a gyerekeitek saját, egyéni, testreszabott tanterv szerint haladnak, az érdeklődésüknek, tehetségüknek megfelelően. A gyermeked tanmenetébe te is beleszólhatsz, hiszen te, mint szülő, a gyereked, mint tanuló, a pedagógus, mint szakember együtt tervezitek azt, félévről félévre.

recrea2                                                                                                                               Forrás: Getty Images

 

Képzeljétek el, hogy a Tanoda egész évben nyitva áll. Nincsenek központilag meghatározott tanítási szünetek, akkor mehettek el nyaralni, pihenni, kikapcsolódni, amikor csak jól esik. Nincs késés, nincs igazolatlan óra. A tanoda 7.45-kor nyit, de 9.00 előtt nem kezdődnek irányított foglalkozások, és 13.00 után már csak szabad játék, sportolás, kikapcsolódás a program.

Képzeljétek el, hogy a tananyag (beleértve a NAT egészét) játékosítva (gamification) van. Nincs magolás, elenyésző a frontális oktatás, a hangsúlyok a differenciáláson az együttműködő problémamegoldáson, az IKT használaton, a digitális írástudáson, a társadalmi és a környezettel szembeni felelősségvállaláson, a kritikus gondolkodás fejlesztésén és a kommunikációs készségek (köztük kiemelten az angol nyelvű kommunikáció) elsajátításán vannak. Fontosnak tartjuk ezeken felül az érzelmi intelligencia fejlesztését, és az egész életen át történő tanulásra való felkészítést (tanulás tanulása) is.

Képzeljétek el, hogy a gyereketek minden pénteket a tanáraival az iskolán kívüli érdekes helyek felfedezésével tölthet, ahol különleges élményeket, benyomásokat szerezhet, és évek alatt táguló körökben kinyílik előtte a világ.

És képzeljétek el, hogy ezt a felsorolást még oldalakon keresztül lehetne folytatni. Akit érdekel, mindezekről bővebben is tájékozódhat egyrészt a Re-Crea weboldalán, illetve a Re-Crea Tanodák nyílt facebook csoportban is. Kérdéseket a csoportban is fel lehet tenni, de elérhetőek vagyunk az info@recrea.hu e-mail címen is!

 

 

Ez is tetszeni fog