Quantcast

Szobatisztaság varázsütésre

Kovács Móni

A bölcsődei ballagásnál már hangot adtam aggodalmamnak, miszerint a 3,5 évesnél is idősebb fiam még mindig nem szobatiszta. Sőt! Egyenesek tiltakozásba kezd már az „alsónadrág” vagy a „bili” szavak hallatára is! Az óvodai szülői értekezleten felvetette az egyik óvodavezető, hogy vigyem urológushoz, talán orvosi problémái vannak, de én jól tudtam, hogy nincsenek. Az én fiam ennyire nyakas. És csak akkor fog bilibe pisilni, ha ő akar. Már csak ezt kell kivárni.

Beszélgetés

Nem is emlékszem pontosan, de talán 2-2,5 éves korában kezdtünk el beszélgetni a biliről és az altáji tennivalókról, amik láthatóan nem hatották meg. Elmondtuk, hogy a nagyfiúk már ott intézik a dolgukat, a felnőttek pedig egyenesen a WC-be mennek. Ő még kisfiú – mondta kissé gőgösen – és tologatta tovább a kisautóit. Egyszer aztán – egyetlen egyszer – belepisilt a bilijébe. Ugráltunk örömünkben! Másnap jött egy adag kaki is. Micsoda boldogság! De azt nem gondoltuk, hogy ezzel egy évre el volt intézve a bilis kérdés.

Könyvek

Egy ideig győzködtük, hogy újra kellene használni ezt a csodálatos zöld műanyagot, de mindig szemrehányóan jegyezte meg, hogy ő már a múltkor használta. Ami persze igaz is volt, de részéről a dolog ezzel lezártnak volt tekintendő. Így hát a következő lépés a könyvek beszerzése volt. Kettőt is vettünk rögtön, hamarosan a polcunkat díszítette a „Bilikönyv” és a „Pá-pá pelus!”. Utóbbiról ömlengtek a véleményt formáló szülők – a gyerek már másnap, de minimum két héten belül elhagyta a pelenkát. Na, ez kell nekünk! Gondoltam. Megvettem először a Pá-pá pelust, ami nagyon tetszett Zalánnak. Jó sokszor elolvastuk. Semmi hatása nem volt. Így később megvettem a Bilikönyvet is, amit szintén nagyon szeretett. Történet vége.

Más gyerekek

Igyekeztük motiválni a többi bölcsis gyerekkel: „Nézd csak, a legjobb barátod is már ráül a kis WC-re, nem akarsz te is esetleg?!” „Nézd milyen menő alsógatyó, fölvesszük?”  NEM! NEM! és NEM! Az alsónadrág szó hallatára állandóan lekonyult a szája, és belekezdett a „Nem! Pelus!” mantrába. Többszöri próbálkozás esetén keserves sírásba kezdett és tovább ordította, hogy ő pelust akar. Hát ez nem jött be.

Játék

A nővérem is beszállt a tanácsadásba. Elmesélte, hogy náluk a gyerek kedvenc plüssállata pisilt a bilibe, aminek akkora sikere volt, hogy hamarosan a nagylány is használni kezdte. Na, EZ biztosan működni fog! Elővettem hát a kedvenc dínóját, a bilire ültettem, és alálocsoltam egy kis almalevelet, hogy a szín is stimmeljen. Fülig érő szájjal vette tudomásul, hogy a dínó pisilt, és almalé szaga van (biztos azt ivott!). Gyorsan vissza is ültette, hogy hátha megismétli az attrakciót. Nos, megismételte 1-2 héten át, naponta többször, sőt! alsónadrágot is hordott, de persze mindhiába.

A legmenőbb bili

Gondoltuk talán túl kemény a bili pereme, kényelmetlen, ezért berendeltük a legcsúcsabb bilit, még WC-papír tartója is volt, szuper puha, szép színes, állatos, én magam is örültem volna neki, nem úgy a fiunk!

A megoldás

Nem volt mit tennünk. Vártunk. Közben naponta, de minimum hetente érkeztek a kérdések: „még mindig nem szobatiszta?” „Még mindig pelust használtok?” Én pedig egyre jobban zavarba jöttem: „igen, még mindig, de tudod, nála minden lassabban megy…”

Mi hittünk benne, ahogy a gondozó nénik is, hogy ha eljön az ideje, és hagyjuk a saját ütemében fejlődni, akkor biztosan sikerülni fog. Így esett, hogy a bölcsőde utolsó hetében a fiunk minden ellenállás nélkül kisalsóban ment, és végül a bilibe pisilt. Minden erőfeszítésünk ellenére, illetve végül minden erőfeszítésünk eredményeként – mintegy varázsütésre – egyik napról a másikra tényleg szobatiszta lett! Igaz, hogy nem a nagykönyv szerinti ütemben, nem azért, mert már nagyfiú és a nagyfiúk így csinálják, hanem azért mert ő ilyen, és neki most sikerült. Majdnem 4 évesen.

 

Ti hogy álltok ezzel a kérdéssel? Van, aki ezzel zargat benneteket? Esetleg elhűltök, hogy van olyan anyuka, aki már 6 hónaposan a bilibe pisilteti a gyermekét (nem vicc, olvastam ilyet!)? Mekkora a rátok nehezedő nyomás? Az apukát is kérdezgeti ezügyben, vagy ez is az anyák feladata napjainkban? Mondjátok el, hogy Ti hogy csináltátok, vagy milyen problémába ütköztök a szobatisztasággal kapcsolatban!

Ez is tetszeni fog