Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Talpraesett gyereket nevelni nehéz, de érdemes

Talpraesett gyereket nevelni nehéz, de érdemes

Pöttyöslabda

Ha a gyermekedben extra adag makacsság van, ha, amikor minden más gyerek már rég csinálja, amit kell, te még mindig könyörögsz, akkor erre tekinthetsz nehézségként, és nyilván extra adag türelmet kíván tőled, de nézheted úgy is: felnőttként gyermeked jó eséllyel lesz talpraesett, határozott ember, aki tudja, mit akar.

Az élénk gyerek feszegeti a határokat, nem éri be azzal, hogy simán elfogadja, ami van, biztos tudni akarja, “miért”. Nem éri be a mondott szóval, neki azt ki kell próbálni, saját magának megbizonyosodni róla. Fárasztó és dühítő is persze, de ugyanakkor van valami a bátorságukban: az, hogy nem félnek kockázatot vállalni, hogy nem hisznek el bemondásra mindent.

Az energiája kifogyhatatlan, kora reggel már fenn van, és pörög egészen késő estig, amíg valahogy ágyba nem kényszeríted. A szófogadás nem erőssége, de nem azért, mert bosszantani akar téged, hanem mert nem szeretne megcsinálni olyat, ami nem egyezik az ő elképzelésével.

És ez az a pont, ahol el kell gondolkodnod. Bizonyos dolgokban természetesen meg kell csinálnia, amit mondasz neki, és ezt keresztül is kell vinned rajta. De az olyan kérdésekben, ahol nem valami jelentős a tét, vajon megéri az utasítás a vitát? Vajon tényleg olyan fontos, amiért rászólsz, hogy az megérje, hogy letörd az erős akaratát, hogy rávedd az engedelmességre?

Hiszen ezzel azt az üzenetet is küldöd: az engedelmesség fontosabb, mint hogy azt csináld, amit szeretnél. Márpedig az, aki kérdés nélkül azt csinálja, amit mondanak neki, egy idő után elfelejt azon gondolkodni, hogy mi az, amit ő jónak tart és szeretne. Az eltökéltsége, hogy a saját feje után menjen, most még megnehezíti a dolgod, de később csodálatos tulajdonsága lesz az életben.

És gondolj bele, annál, hogy nevelj egy élénk, határozott gyereket, csak élénk, határozott gyereknek lenni lehet nehezebb. Hiszen folyamatosan szabályok és keretek közé próbálják szorítani, amelyekkel nem ért egyet, valódi elgondolásai vannak dolgokról, amiket sokszor nem hallgatnak meg, intenzíven érez dolgokkal kapcsolatban, amire nem mindig kap megfelelő választ. Úgy nevezik őt, hogy problémás gyerek, hogy gondja van a fegyelemmel, pedig csak autonómiát szeretne – korábban, mint sok társa.

Persze, vannak szabályok, amiket mindannyiunknak követni kell, így neki is. De ha ő egy olyan gyerkőc, aki úgy jött a világra, hogy már pontosan tudja, mi a saját dolga, és azt szeretné csinálni, akkor elengedhetetlen a boldogságához (és a tiédhez is), hogy hagyd ezt neki – amennyire lehet és tudod.

Igen, ti lesztek a páros, aki kilóg a sorból. De biztos, hogy be akarsz tagozódni a sorba? Biztosan lesznek, akik furcsa szemmel néznek rátok, igen, ítélkezni mindenki nagyon jól tud, de érdekel ez téged? A tanácsok is özönlenek majd, mindenki nagyon jól tudja, hogyan kellene megfegyelmezni a gyereked. De talán éppen te lehetsz az, aki tanul tőle. Arról, hogy milyen fontos, hogy tudjuk, mi mozgat minket belülről, hogy lássuk, mit akarunk pontosan, hogy megfogalmazzuk a kritikát a bevett, a megszokott, a mindenki-így-csinálja rutinokkal szemben.

Nem lesz könnyű dolgod, de az élénk gyermeked szabad szellemű, talpraesett és határozott felnőtt lesz, aki a benne égő tűzzel nagy dolgokat érhet majd el!

Forrás: Scary Mommy

Ez is tetszeni fog