Quantcast
Kezdőlap Aktuális Több ezer egyetemista és tanár fogott össze a közoktatásért

Több ezer egyetemista és tanár fogott össze a közoktatásért

Pöttyöslabda

OKTONDI, avagy a távoktatás hősei. A koronavírus további terjedését hivatott lassítani az a kormányrendelet, miszerint március 16-ától az iskolák határozatlan időre bezárják kapuikat. A hirtelen döntés nyomán minden közoktatásban tanulónak és tanítónak az online távoktatásra kellett átállnia. Erre a váratlan és nehéz helyzetre reagált elképesztő gyorsasággal több ezer egyetemista és tanár, akik megalkották az Oktatás. Online. Digitálisan. honlapot, az OKTONDI-t.

Magyarországon a távoktatás infrastruktúrája még nincsen olyan szinten kiépülve (inkább csak a felsőoktatásban), hogy ezt az akadályt a diákság, a tantestületek és a szülők is zökkenőmentesen vegyék. Nincsen egy egységes rendszer, ami segít eligazodni, stabil keretek közé fogni a távoktatást, ezért mindenki úgy igyekszik a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban igazolni az új felálláshoz, ahogy tud. Az OKTONDI elhivatott csapata pedig ehhez szeretne minden segítséget megadni.

Akik az OKTONDI-t életre hívták

Az OKTONDI eredetileg a Molnár Janka által létrehozott Egyetemisták az online közoktatásért nevű Facebook csoportból indult, ahol kevesebb, mint egy hét alatt 4600-nál is többen gyűltek össze az ország szinte minden pontjáról. A lelkes egyetemisták csapatát szakképzett tanárok és tanárszakos hallgatók egészítik ki, így biztosítják a platformon elérhető anyagok szakmai hitelességét.

„Jelenleg 400 fő az, aki aktívan részt vesz a folyamatokban, de nagyon sokan segítenek alkalmi jelleggel is. Eddig 183 000-en tekintették meg az oldalunkat, és 60 000 felhasználónk van, ami hihetetlen szám. ELTE-s hallgatóként hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy a legnagyobb közreműködést az ELTE Informatikai Karától kaptunk eddig, ami rengeteg informatikus hallgatót adott a szervezetnek.” – összegez Végh Virág alelnök, aki az operatív feladatokért is felelős.

Mi található a honlapon?

A folyamatosan bővülő és fejlesztés alatt álló honlap könnyen átlátható. A használati útmutatóknak köszönhetően az online felületek kezelésében kevésbé jártas felhasználók is könnyen boldogulnak. Amennyiben valaki mégis segítségre szorulna, az OKTONDI ügyfélszolgálata készséggel segít.

  • Segédanyagok általános és középiskolás tantárgyakhoz: prezentációk, összefoglalók, kidolgozott tételek, melyek szabadon letölthetők és elérhetők
  • Nyelvtanulást segítő anyagok
  • Oktatási modul: több felületen történhet a tanárok és diákok közti fájlmegosztás, a kommunikációt a virtuális osztályterem, valamint a videó- és hanghívás funkciók segítik
  • Tesztek és kvízek: számonkérést és gyakorlást segítő felületek is megtalálhatók
  • Szakmai fórum: a pedagógusokat érdeklő kérdések és témák megvitatására
  • Kérdőív a pedagógusok számára

Akik még segítenek

Az OKTONDI-nak rengeteg támogatója van, és szerencsére a lista folyamatosan bővül. A honlapon elérhető tudásanyagot biztosító linkek szerzői maguk keresték fel az OKTONDI csapatát, önként felajánlva a segítségüket. Többek között olyan szervezetek segítik a munkát, mint a Studium Generale, az ADOM diákmozgalom, a Mozaik eduaction, a Redmenta, a Sulinet, a zanza.tv, a Mateking és a mozaWeb.

„Jó érzés látni, hogy a legnagyobb szakmai nevek első helyen tartják a társadalmi felelősségvállalást.

Sok helyről kaptunk segítséget, például a matek.tv is beállt a munkába, illetve a SiteTailors csapata időt és energiát nem kímélve csodálatos weboldalt fejlesztett nekünk. Szeretnék itt is köszönetet mondani nekik.” – mondja Végh Virág.

Tervek a jövőre

Virág szerint most a legalapvetőbb segítség, amit nyújthatnak, az az, hogy minden tantárgyhoz töltenek fel anyagokat. Ugyanakkor a jövőben szeretnének további fejlesztéseket eszközölni.

„Tervben van két projektünk: az egyik a videókészítés, ahol saját anyag kerül fel, a másik pedig a well being projekt, ahol tanulásmódszertantól kezdve a motivációs tréningeken át olyan anyagok kerülnek feltöltésre, amikben az emberek jó közérzetéért és eredményes tanulásáért felelünk majd. Jelen helyzetben nem csak az oktatásban történt radikális változás, hanem az emberek életkörülményei is módosultak. Erre az OKTONDI tekintettel van. Ebben a projektben HR vezetőnk irányításával pszichológus hallgatók is részt vesznek majd, de néhány nagyobb előadóra is számítunk.” – vetíti előre a terveket.

Ezen kívül tudományos kísérletekkel és interaktív tanulási módszerekkel szeretnék a fiatalabb tanulók számára még érdekesebbé és szórakoztatóbbá tenni a tanulást. Terveznek csoportmunkát igénylő feladatokat is kidolgozni, amik olyan létfontosságú készségeket fejlesztenek, amik elengedhetetlenek dinamikusan változó világunkban.

Az OKTONDI csapata ugyan önkéntes szerveződés, mégis hosszútávra tervez, hiszen arra, amit csinálnak a későbbiekben is szüksége lesz mind a tanároknak, mind a diákoknak.

Ez is tetszeni fog