Quantcast
Kezdőlap Aktuális Több tárgy = kevesebb kreativitás

Több tárgy = kevesebb kreativitás

pottyos

Miért felejtik el sokan, hogy ha a gyereket lerakják a homokzóba egy vödörrel és egy lapáttal, jól fogja érezni magát egész délután?!

Nem kell sem 25 féle kiöntő forma, sem több különböző lapát. Sem még 5 féle másik játék, hogy ha megunja a homokozót, akkor elkezdhessen valami mást. Nem kell az összes műanyagdínó és akciófigura, ami megjelent a kollekcióban.

Hiszen ha mindezeket megveszed, és csak egyszerűen odateszed a gyerek elé az összeset, már az egészen nyomasztó. Mert akkor megpróbál valami olyan játékot kitalálni, amivel az összes játékot megmozgatja valahogy. És nem játszani fog igazából, csak dolgokat pakolgat.

Ez pedig háttérbe szorítja a kreativitást, nem ad teret a fantáziának: ha előtte van két-három játék, képzeletben egész világot épít köré, ha előtte van 25, a képzelete már nem fér oda.

És hogyan lesz sok játéka? Húsvétra, szülinapra minden családtagtól rengeteget kap, gyakorlatilag mindent, amire valaha rámutatott a játékboltban. Ha adsz neki valamit, te is úgy érzed, hogy kifejezted a szereteted és a törődésed. Vagy csak egyszerűen veszel valamit, hogy végre abbahagyja a hisztit. Már ilyenkor arra nevelődik, hogy a boldogságot a megvásárolható tárgyakban keresse.

És azt veszed észre, hogy már külön doboz van a dínóknak, egy másik az akcifiguráknak, van Lego-doboz és van fajátékos doboz. Annyi kardja van, ami már elmenne fegyvertárnak egy várban. Az IKEA-ban már csak a tároló-megoldásokat böngészed.

És mikor szórakozik a gyerek a legjobban? Amikor valami furcsa növényből fejdíszt kötnek maguknak, és indiánosat játszva kergetőznek. Mikor mindezen tárgyak közül egyiket sem használják. Amikor a két bokor közti, számodra láthatatlan rész a hajó, az udvar a tenger, egy pontot túl pedig a part: te nem látod, de ők igen.

Ezért szeretnek a gyerekek kimenni a természetbe. Mert oda nem visztek magatokkal annyi játékot, amennyi otthon van, és felszabadultabban tud játszani. A kövekkel és a fákkal, olyan dolgokkal, amik nem kötik meg a képzeletét. Ezt hívják úgy, hogy kreatív szabadság.

A gyermeki fantázia határtalan, és hagyni kell szárnyalni, hogy kifejlődhessen a kreativitás, melyre felnőtt korában szüksége lesz.

Forrás: scarymommy.com

Ez is tetszeni fog