Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Trónok harca – másként

Trónok harca – másként

Kovács Móni

Avagy amikor a lavór és a klozet elválaszthatatlan barátok

Sajnos aktuálisabb a téma, mint sokan szeretnénk, de szembe kell néznünk a ténnyel: a fosós-hányós vírusok virágoznak körülöttünk és köszönik, remekül vannak. Nem csak a határ menti rendőröket, de sajnos sok családot is teljesen leterítenek ezek az apró kis organizmusok, amik láthatatlanul nehezítik – sokszor meg is bénítják – az olajozott hétköznapjainkat. De mit tehetünk, ha nálunk is beüt a krach?

A vírus
Sokan a rettegett rotára gondolnak először, amikor valamelyik ismerőst vagy családtagot hatalmába keríti a hányinger és a hasmenés, pedig jól lehet, ennél sokkal enyhébb – de legalább annyira aggasztó tüneteket produkáló – kisbarátja, a norovírus a probléma okozója. Sokan inkább calici néven ismerik ezt a kórokozót,a norovírus ennek az egyik alfaja. Hazánk vírusos hasmenéses megbetegedéseinek nagy részénél ő okozza a galibát. EXTRÉM módon fertőző, 10-20 darab elég belőle ahhoz, hogy betegséget okozzon, a fertőzött betegek pedig milliárd számra ontják magukból a galád kórokozókat. Öröm az ürömben, hogy a betegség gyors lefolyású – néhány nap alatt túl lehet jutni a nehezén – ám az elesettség, gyengeség sokáig megmarad, és sajnos a vírusokat a gyógyultnak vélt hordozó könnyen és gyorsan tovább terjesztheti. Ha azonban a betegség magas lázzal társul, és több napig is elhúzódik, mindenképp fordulj orvoshoz, könnyen lehet, hogy egész más, súlyosabb betegség áll a tünetegyüttes hátterében!

Mire számíts?
Arra, hogy a vírus úgy leterít, hogy mozdulni sem bírsz. És nem átvitt értelemben. Valahonnan próbálj segítséget kérni, mert egyedül kis eséllyel fogsz bármit is csinálni otthon, ha kisgyerekről is kell gondoskodnod, életmentő, ha anyukád vagy a férjed önfeláldozó módon otthon tud maradni veled. Önfeláldozó, mert 99% eséllyel ő is el fogja kapni. 1-2 napig se enni se inni nem lesz kedved. Ami segíthet, az a hideg, buborékmentes kóla – ami még jól is esik. Kortyonként idd, úgy nagyobb eséllyel marad odabent. A nap végére már lehet, hogy menni fog pár korty víz is, érdemes próbálkozni. Sajnos van, akinél pár másodperc múlva az elkortyolt folyadék is visszaköszön. Jó ötlet különféle gyomorfertőtlenítőket beszerezni – akár jó előre – mert segíthetik a gyógyulást. A probiotikumok is sokat tehetnek egészséged visszanyerésében, ha már túl vagy az első nehéz napokon.

Megelőzés
Bár rengeteg helyen olvasható, hogy a vírus szinte megállíthatatlan, azért próbálkozz vele! Az alapvető higiéniai megoldások – mint amilyen a takarítás, vagy kézmosás, most kiemelten fontos szerepet kapnak! Fertőtlenítővel moss föl – akár naponta többször is. Antibakteriális, és vírusölő kézmosók kaphatók a legtöbb drogériában – szerezz be egy flakonnal, és azzal mossatok kezet. Ugyanilyen hatóanyaggal átitatott törlőkendőket is dobj a kosaradba – ezekkel áttörölheted a kilincseket, villanykapcsolókat, mobiltelefonokat, távirányítókat, a billentyűzetet, kulcscsomókat – egyszóval MINDENT, amit nem csak egyedül te használsz. Használj papírtörlőt – azokat könnyű kidobni. A törölközőket cseréld naponta. Ha lehet, ne most menjetek közösségbe, és egy ideig – a segítségen kívül – senki ne menjen hozzátok.

Táplálkozás
Az első két nap folyamán kis valószínűséggel leszel éhes. Bár a legújabb kutatások szerint nem indokolt a sós krumpli és az üres pirítós pároson sanyargatni magadat napokig, nem igazán lesz kedved mást fogyasztani, így fordulj csak bátran a régi praktikákhoz. Kevés idő elteltével könnyű levesek, natúr csirke, rizs is megjelenhet a palettán. Sajnos a gyomorfájás akár 2 hétig is megmaradhat. És ne feledd! Folyadék minden mennyiségben! A gyerekekre is ugyanez vonatkozik. Ha a kicsi még anyatejes, akkor érdemes minél gyakrabban szopiztatni, így az antitestek átkerülnek a szervezetébe és jóval hamarabb és könnyebben birkózik majd meg szervezete a kórokozókkal. Kitartást, és mielőbbi jobbulást kívánunk!

Ez is tetszeni fog