Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Védd Magad! A cyberbullying nem csak a gyerekeket érinti!

Védd Magad! A cyberbullying nem csak a gyerekeket érinti!

Kovács Móni

Bizonyára hallottál már a bullying kifejezésről. Ha nem, akkor segítünk – jelentését a magyar zaklatás vagy megalázás, csúfolódás szavak adják vissza legjobban. Bullying az, amikor egy közösség tagjai kinéznek maguknak és állandóan támadnak, piszkálnak, mit sem törődve az érzéseiddel. Óvodában szinte alapvető dolog a csúfolódás, de gyakran folytatódik az áldozatok alázása általános iskolában, és akár érettségiig is tarthat a kálvária. De van, aki nem növi ki kisebbségi komplexusát és belülről fakadó bántani akarását. Velük gyakran meggyűlhet a bajod a közösségi oldalakon, blogokon, fórumokon. Ne hagyd magad!

Hol támadnak?
Ha használsz közösségi oldalakat – Facebookot, Instagramot, Twittert, vagy bármi mást a megannyi lehetőség közül -, blogot írsz, esetleg valamelyik hírportálon kommentálod a számodra fontos cikkeket, majdnem bizonyos, hogy előbb-utóbb találkozol valakivel, akivel nem egyezik a véleményed. Ha intelligens ember módjára sikerül figyelmen kívül hagyni – vagy még intelligensebb ember módjára ELFOGADNI – a másik véleményét, akkor nincs semmilyen gond. De van, amikor nem ilyen egyszerű a helyzet, és hamarosan azon kaphatod magad, hogy az anyázásnál tartotok, pedig soha a büdös életben nem találkoztatok!

Hogy kerüld el?
Mondhatnánk, hogy ne írj blogot, töröld magad az oldalakról, ne kommentelj, de természetesen nem ez a megoldás. Ha van blogod, beállíthatod, hogy ne érkezhessenek hozzászólások – máris kényelmesebben érezheted magad. Ha ennél is elővigyázatosabb akarsz lenni, egyes oldalakon állítható a blog láthatósága, lehetőséget adva arra, hogy csak a meghívottak olvashassák bejegyzéseidet.

Ha olyan hírrel találkozol, ami felzaklat, vagy egyáltalán nem értesz vele egyet – vagy épp ellenkezőleg – nagyon is tetszik, amit olvastál, gondold végig, hogy mit írsz. Legyél rövid, tárgyilagos, és főleg: ügyelj a helyesírásra!

Ha másba nem is, abba egészen biztosan beleköt valaki, mert – mint tudjuk – a 10 millió nyelvész (és orvos, politikus, tanár, anya, nagypapa, stb.) országa vagyunk, ahol mindenki mindig mindent jobban tud, mint te. Ha ezt elfogadod, akkor egész biztos, hogy a Buddha-lét közelébe érkeztél, és az életben többet nem aggódsz majd semmin, és nem idegesítenek fel az idióta emberek. De addig is, amíg eléred ezt az állapotot, ügyelj arra, hová milyen írás kerül fel.

Nem biztos, hogy látod, hogy az adott oldalt kedveli a volt – vagy leendő – párod, az anyósod, vagy a főnököd! Olvastunk nem egy hírt arról, hogy komment miatt kényszerült lemondani politikus, vagy távozott munkahelyéről egy-egy dolgozó.

A beállítások
A blognál már említettük a beállítások fontosságát, de ennél még sokkal fontosabb, hogy profilod láthatóságát jól állítsd be. Ha nem értesz hozzá, kérj meg egy megbízható ismerőst, hogy segítsen. A legjobb, ha az idegen látogató nem lát a profilképeden és háttérképeden kívül SEMMIT! Igen – ez is lehetséges! A képeid biztonsága mindennél fontosabb – ennél kínosabban már csak gyermekeid fotóira kell ügyelned!

Ez is tetszeni fog