Quantcast
Kezdőlap Szabadidő Vissza a Vadonba: Gyermekfejlesztés a szabadban

Vissza a Vadonba: Gyermekfejlesztés a szabadban

Czafrangó Ági

Képzeljetek el egy óriási játszóteret, ahol minden természetközeli: a gyerekek patakparton, erdei ösvényeken barangolhatnak, fából, kötélhágcsókból épült játszó eszközökön ügyesedhetnek, labirintust, kincsesbányát fedezhetnek fel. A kiskamaszok biztonságos görkoripályán, vagy izgalmas terepbicikli pályán gyakorolhatnak. A fejlesztést igénylő gyermekek a természet adta lehetőségekkel élve, erdei környezetben látogathatják a TSMT vagy logopédia óráikat. A mozgás-, látás-, vagy hallássérült gyerekek részére külön játszóeszközök állnak rendelkezésre. Mindemellett a szülők is erdei futópályán edzhetnek, vagy a mezítlábas parkban kerülhetnek újra kapcsolatba a természettel.

Egy hely, ahol a szabad játék és a mozgás öröme érvényesül, ahol a fejlesztés újraértelmezett formáival találkozunk. Egy hely, amely teret ad nyári táborok, születésnapok, vagy akár csak egy hétköznap délután felszabadult eltöltésére.

Képzeljétek el, hogy ez a hely létezik, nem is messze a fővárostól: Szentendrén, és a nyári szünet kezdetével megnyitja kapuit!

Borbély Balázzsal, a Vissza a Vadonba Gyermekfejlesztő, Szülősegítő Központ megálmodójával és megvalósítójával beszélgettem.

– Mi volt az inspiráció, ami életre hívta ezt a projektet?

– A saját kisfiamnál is felmerült, hogy mozgásterápiára kellene járnia, így amikor 4 éves volt, jártunk TSMT-re (Tervezett SzenzoMotoros Tréning) ami nagyon hasznos volt, de felvetődött bennem, hogy mennyivel klasszabb lenne, ha az erdőben tornáznánk, hátha nagyobb kedve lenne neki is. Miért egy bordásfalra másszon fel, ha ott van egy fa, arra is felmászhat, és ezzel el tudom érni ugyanazokat a szenzomotoros fejlesztéseket – sőt, szerintem még többet is. Innen indult 2014 kora őszén egy ihlet, hogy erdei TSMT-t csináljak.

Balázs ezután maga is elvégezte a TSMT képzéseket, közben azon gondolkodott, hogyan lehetne mindezt a szabadban kivitelezni. Lakatos Katalin (a TSMT kidolgozója), a Montessori pedagógia, a Waldorf pedagógia elvei, valamint a természet szeretete, tisztelete az a 4 fő inspiráló erő, amely a központ létrehozását ihlette.

– 2014 őszén találtam rá erre az 1 hektáros területre Szentendrén, szerencsére az önkormányzat is támogatja ezt a programot, így 2015 júniusában szerződést kötöttünk, és elkezdtük a munkát: szemetet szedtünk, sarlóval elkezdtük megtisztítani a területet.

Balázs önerőből, csekély anyagi forrásból kezdte el az álma megvalósítását, később barátok kezdték el támogatni, és amit most a területen látunk, az is főleg önkéntes munkával, szívvel-lélekkel készült.

– Mi minden található a Vadonban, milyen állomásai lesznek?

– Alapvetően van egy erdőnk egy patakkal, ahol akadálypályákat építünk, és az erdei tornatermemet meg tudom valósítani, mindezt persze úgy, hogy a környezetet a legkevésbé terheljük, zavarjuk.
Mivel nincs mindig jó idő: létrehozunk egy 200 négyzetméteres épület komplexumot, amelyben rossz idő esetén is meg tudjuk tartani a foglalkozásokat, de itt sem a megszokott eszközök lesznek, hanem a kinti természetet próbáljuk bevinni.

Tornaterem, öltözők, mosdók, zuhanyzók, és egyéni terápiás helyiségek is kialakításra kerülnek.
A konyha pedig olyan lesz, ahol reggel kávézunk, délben eszünk, a többi időpontban viszont terápiás helyiség lesz, mert az jutott eszembe, hogy a legjobb beszélgetések mindig a konyhában vannak. Oldott környezetben, egy tea vagy egy forró csoki mellett sokkal könnyebb a problémákról beszélni.

Lesz egy 34 négyzetméteres csoportszoba, szintén terápiáknak, például családállításnak, illetve előadásoknak ad majd teret.

Szeretnénk olyan ÁNTSZ-nek is megfelelő helyiséget kialakítani, ahol lehet orvosi rendelő, vagy homeopata tanácsadás, dietetika.

Van egy 600 négyzetméteres, zökkenőmentes görkorcsolya-gördeszka, kismotor pályánk, ami a szórakozáson felül szintén a fejlesztést szolgálja.

Készül a kicsik (1,5-4 évesek) kognitív fejlesztőjátszótere, ahol természetes anyagokból lesznek mászókák: farönkökből, kötelekből, sziklákból. A nagyobbaknak (5-10 évesek) a patakparton kalandjátszóteret tervezünk kincsesbányával, a patakon átívelő kötélhidakkal. Az erdőben kerékpáros ügyességi pályát, illetve erdei tornaparkot alakítunk ki.

Lesz még mezítlábas park, pillangókert, tematikus kerti pavilonok, ahol művészetterápiát tervezünk.

– Milyen programokat szerveztek?

Lesznek nyári napközis táboraink (a táborokról ITT találsz infót – szerk.), játszótérépítő táborunk, erdei biciklis tábor.
Júniusban lesz egy különleges táborunk, külföldről jönnek ide önkéntesek, akikkel a „Mindenki Játszótere” projektünket valósítjuk meg, Élő Fruzsinával és a Magic me-vel közösen, mozgássérült, látássérült, hallássérült, fogyatékos gyermekeknek készítünk játszóeszközöket.

A Vadonban lehet születésnapokat is tartani, már kerestek is meg minket ilyen kérésekkel.

Szeretnénk azt is megoldani, hogy legyen állandó gyermekmegőrzés, ne kelljen a 3 éves gyereket elvinni a szupermarketbe, sokkal jobb mindenkinek, ha a gyerek nálunk rohangál, amíg a szülők elintézik a bevásárlást, vagy az anyukák egymással beszélgetnek, kikapcsolódnak, esetleg futnak néhány kört itt, a futópályán.
Felnőttek részére is lesznek terápiák, cégeknek is szervezünk csapatépítést.

Ha ismertek olyan szakembert, aki csatlakozna a Vadonhoz, vagy épp rászorulót, akinek ránk van szüksége, vagy ha bármilyen kérdéssel, ötlettel, támogatással kapcsolódnátok a projekthez, bátran keressetek meg minket a Facebook-on, vagy a weboldalunkon keresztül!

Balázs rengeteg lehetőséget lát a Vadonban, számos ötletet tartogat még, mi pedig bízunk benne, hogy ebből minél több, minél rövidebb időn belül megvalósul majd!

A Vadon ingyenesen látogatható, csak a különböző fejlesztések, születésnapok, rendezvények lesznek fizetősek, Balázs a profitot nem a pénzben látja, hanem abban, hogy minél több gyerek eljuthasson ide.

Az interjú készítése közben a gyerekeim le is tesztelték a terepet, és olyannyira beszippantotta őket a Vadon hangulata, hogy alig lehetett őket rávenni a hazaindulásra.
A nyári szünetben látogassatok el ide, és megtudjátok, miért!

Ez is tetszeni fog