Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 10 dolog, amit meg kell tenned, ha csúfolják a gyereked

10 dolog, amit meg kell tenned, ha csúfolják a gyereked

Pöttyöslabda

Gyerekközegben a csúfolódás szinte elkerülhetetlen, és ennek a te gyereked is áldozatul eshet: lehet, hogy ő a legalacsonyabb, vagy ő volt a leglassabb, vagy tehetett bármi más, számunkra irracionális, számukra pedig hatalmas jelentőséggel bíró dolgot, ami ciki. Akárhogy is, a csúfolás nagyon rosszul eshet, és fontos, hogy segíts a gyermekednek, hogy megbirkózzon ezzel.

1. Nyugtasd meg, hogy ha szól, amiért csúfolják, az nem árulkodás

A csúfolásra még rátehet egy lapáttal, ha azért is bántani kezdik, amiért ezt a tényt beárulja. Márpedig ha nem meri elmondani – sem az óvónéninek/ tanárnéninek, sem neked -, az tovább nehezíti számára a helyzet feldolgozását, mert akkor egyedül kell megküzdenie az egésszel. Szóval, ha erről “árulkodott”, akkor mondd meg neki, hogy helyesen cselekedett.

2. Adj teret az érzéseinek

Engedd, hogy elmondja, miért bántotta a csúfolódás, miért érezte igazságtalannak, és mit érez vele kapcsolatban. Erősítsd meg, hogy igaza volt, és érthető, amit érez. Legyél aktív fél a beszélgetésben, tehát természetesen adj tanácsot, de ugyanakkor legyél csak az a váll, amin kisírhatja magát. Emlékeztesd magad, hogy a te problémáid sem minden esetben egetrengetőek, mégis nagyon fel tudod húzni magad rajtuk, és utálod, ha valaki csak lehurrog, hogy hülyeség ezen bosszankodni.

3. Erősítsd meg bennük, hogy nem az ő hibájuk

Nagyon fontos, hogy a gyermeked semmilyen körülmények között ne érezze azt, hogy valahogy mégiscsak rászolgált ő erre a csúfolásra.

4. Éreztesd vele, hogy nincs egyedül

Mesélj neki az övéhez hasonló példákat a saját gyerekkorodból, vagy amit ismerősöktől hallottál. Megnyugtató lehet számára a tudat, ha hallja, hogy mások is kerülnek hasonló helyzetbe.

5. Állítsd helyre az önbizalmát

Mutasd meg neki, hogy amiért csúfolták, az miért előnyös valójában – te vagy a legkisebb? Te el tudsz bújni olyan helyekre is, ahova mások nem -, vagy ha ez nem lehetséges, akkor emeld ki valamelyik, a témához kapcsolódó képességét. Ez elvont így egy kicsit, a lényeg, hogy mutass rá neki, hogy miben jó ő, és éreztesd vele, hogy minden tulajdonságával együtt feltétel nélkül szereted.

6. Taníts neki módszereket, amikkel kezelheti a helyzetet

Vezesd rá, hogyan álljon ki magáért ilyen helyzetekben, játsszatok el szituációkat, adj tippeket, mivel lehet visszavágni. Ha a többiek megtanulják, hogy cserfes, nem ő lesz az első célpontjuk.

7. Taníts nagy életleckéket

Ha csúnyán viselkedünk másokkal, az a saját frusztrációink, félelmeink visszatükrözése. Próbáld ezt megértetni a gyermekeddel – a saját életkorának megfelelően. Aki csúfolja, az valószínűleg a saját démonait próbálja legyőzni azon keresztül, hogy mások fölé próbál emelkedni. Ha ezt valahogy el tudod magyarázni a gyermekednek, akkor máris egész máshogy éli meg az ilyen típusú bántást.

8. Bátorítsd, hogy védjen meg másokat

Amikor csúfolták, senki nem állt ki mellette? Vagy pont, hogy milyen jó volt, hogy valaki odajött, és az ő párját fogta? Bátorítsd, hogy ha ő is lát valakit, akit csúfolnak valamivel, mindig álljon ki mellette.

9. Figyeld a viselkedését

Ha tudod, hogy volt egy csúnya eset, figyeld, hogyan hatott rá. Lehet, hogy megbeszélitek, hogy látszólag elfogadja a dolgokat, amiket mondasz neki, de attól még elképzelhető, hogy mélyebb nyomot hagyott benne. Bátorítsd, hogy nyugodtan beszéljen róla.

10. Kérdezd meg őt is a megoldásról

Mondd el neki, hogy ha szeretné, szívesen beszélsz a másik gyerek szüleivel, vagy a tanítónénivel – vagy amit csak szeretne. Értesd meg vele, hogy teljesen mellette állsz, és segítesz neki ebben a helyzetben, ahogy csak szeretné.

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog