Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 10 dolog, amit tenned kellene, hogy a gyereked eltanulhassa tőled

10 dolog, amit tenned kellene, hogy a gyereked eltanulhassa tőled

pottyos

A legjobb módja a gyerek tanításának, ha te is úgy viselkedsz, ahogy szeretnéd, ha ő is viselkedne.

Mivel a gyerekek szeretnek utánozni, a jó gyakorlatokat majd lemásolják rólad. És ha téged udvariasnak, előzékenynek látnak, akkor számukra is ez lesz az egyetlen elfogadható norma. Ez kifordítva is érvényes: hiába mondod, hogy kedvesnek kell lenni, ha te vagy nem vagy az, a szavad keveset fog érni. A viselkedést másolja majd.

Íme, tíz viselkedésminta, amit érdemes tudatosan megmutatnod gyermekednek.

1. Sírás

Nagyon sok gyerek gondolja, hogy csak a kis gyerekek sírnak, tehát ha ő sír, akkor ő még kicsi. Ezért azt hiszik, hogy ezt el kell fojtaniuk, meg kell próbálni elnyomni. Így viszont nem fog tudni jól feldolgozni bizonyos helyzeteket. Ezért fontos, hogy téged is lásson sírni, és akkor megtanulja: ha valami bánt, a sírás emberi reakció.

2. Nehézségek

Ha látja a gyerek, hogy neked is meg kell birkóznod nehézségekkel, de ezt nyugodtan kezeled, jól állsz hozzá, akkor neki is könnyebben fog menni. Nem fog feleslegesen idegeskedni, és jobban meg tudja oldani az ilyen helyzeteket.

3. Csókold meg a párod

Fontos, hogy lássa a gyereked: egy párkapcsolat gyengédséggel teli viszony. Ne csak arról beszélj a pároddal, hogy ki viszi ki a szemetet, hanem érj hozzá gyengéden, csókold meg, ha kijön hozzád, mikor főzöl. Nem kell ezeket a gyerek szeme elől rejtve tartani.

4. Edzés

10 model 02

Jó, ha látja a gyerek, hogy neked a mindennapi rutin része a testedzés. Nem kell ez külön program legyen, hanem teljes evidencia. Akkor neki is természetes lesz, hogy odafigyelünk a testünkre, és mindig beiktatunk valamilyen mozgást.

5. Tervezd meg a kiadásaid

Nagyon sok szülő úgy gondolja, hogy a pénzügyektől távol tartja a gyereket és ez rendben is van, különösen, ha vannak anyagi nehézségek. Ugyanakkor az nem árt, ha a gyerek abban a tudatban nő fel, hogy létezik egy költségvetés, amiből gazdálkodunk, és ezt tudatosan kell beosztani. Nem árt, ha tudja a gyerek, hogy az ennivaló, a ház fenntartása is pénzbe kerül, így reálisabban áll majd a pénzügyi kérdésekhez.

6. Beszélj mély dolgokról

A gyerekek születetten spirituálisak, de a szülők hajlamosak szőnyeg alá söpörni az olyan témákat, mint hogy miért is vagyunk ezen a világon. Nem baj, ha nincsenek válaszaid, de ha látja rajtad a gyerek, hogy időnként elmélyülsz, az jó.

7. Önkénteskedj!

Ha a gyerek abban nő fel, hogy segítünk önzetlenül másokon, akkor ő is így fog tenni. Ennek legjobb módja az önkénteskedés, ahol része a mindennapjaidnak az, hogy érdek nélkül segítesz másoknak.

8. Tanulj!

10 model 03

A gyerek sem fogja unalmas kötelességnek látni a házi feladatot, ha azt látja, hogy te is időről időre megtanulsz egy új dolgot, keresed azt, ami már régen is érdekelt. Vagy legalábbis olvass, ha mindig van egy könyv, amit épp olvasol, akkor a gyerek is fog szeretni olvasni.

9. Légy kreatív

Az önkifejezés nagyon fontos, és ehhez az is kell, hogy a gyerek ne gondolja: csak annak szabad rajzolni, énekelni, aki ügyes is benne. Így csináljatok együtt dolgokat, amik ha nem is lesznek olyan jók, mint egy boltban vásárolt termék, de nektek sokkal kedvesebb lesz, hisz együtt csináltátok. Ezzel felszabadultan fog belekezdeni ügyességet követelő új dolgokba, és sokkal könnyebben ki tudja majd fejezni magát.

10. Legyél kedves önmagadhoz

Ne mondj olyanokat, mint “jaj de hülye vagyok” túl gyakran, mert akkor a gyerek is sokkal stresszesebb lesz önmagával szemben. Ha azt látja, hogy a felnőttek túlságosan önostorozóak, akkor ez felesleges nyomást helyez rá. Tanulj meg kedves lenni önmagadhoz.

Forrás: parenting.com

Kapcsolódó cikk:

10 modortalanság, amiért a legtöbb szülő nem szól rá a gyerekére

Ez is tetszeni fog