Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 10 modortalanság, amiért a legtöbb szülő nem szól rá gyerekére

10 modortalanság, amiért a legtöbb szülő nem szól rá gyerekére

pottyos

A „kérem” és a „köszönöm” megtanítása alap, de vannak egyéb udvariassági formulák, amiknek már kicsi korban be kellene épülniük, és ezekre a szülő felelőssége felhívni a figyelmet.

Az udvariasság, a megfelelő modor nem csak a társadalmi elvárásoknak való megfelelést jelenti, hanem hozzásegít, hogy könnyebben érj el dolgokat – hiszen ha „szépen kérsz”, könnyebben adnak – és magabiztosságot is nyújt, hiszen a viselkedési szabályok ismeretével tudod, melyik helyzetben mit illik tenni. Ezért kedvezel is gyermekednek azzal, ha megtanítod az alapvető udvariassági formulákra.

Íme, a 10 leggyakoribb, amit a szülők hajlamosak elfelejteni, pedig nem kellene.

modor 01

1. Állj fel, hogy kifejezd tiszteleted
Nem volt még olyan régen, amikor a férfiak felálltak az asztalnál, ha egy nő odaült, vagy épp elindult onnan. Ez a szokás ma már ritkán látható, de attól még mindig a tisztelet jele, ha felállsz. A himnusz alatt, vagy egy előadás végén, ha nagyon tetszett, most is felállunk.

Tanítsd meg gyermekednek, hogy ha elmennek a vendégek, akkor ne csak üljön a kanapén és onnan kiabálva köszönjön, hanem álljon fel, és kísérje ki őket. Ha megteszi, utána dicsérd meg, amiért ilyen jól viselkedett.

2. Mások is vannak az utcán
Veled mennyiszer fordult elő, hogy mész a járdán, és te térsz le a fűbe, mert a szembejövő, egymás mellett haladó embereknek eszébe nem jutott libasorba rendeződni, hogy elférjetek egymás mellett? Legyen tisztában gyereked azzal, hogy ki van körülötte, és az ő viselkedése hogyan hat ezekre a másokra.

A legegyszerűbben úgy tudod ezt megtanítani neki, ha felhívod a figyelmét, az adott szituációban mire kell figyelnie. Például, hogy jönnek szembe, soroljon be eléd, hogy elférjetek, mert látja, ti most elfoglaljátok az egész járdát. Vagy ha középre ültök a moziban a sorban, mondd el neki, hogy most úgy kell bemenni, hogy közben figyel: senkinek a lábára ne lépjen rá.

3. Légy tisztelettudó az idősebbekkel
Nehéz elmagyarázni egy kicsi gyereknek, hogy hogyan működik az idősebbekkel szembeni tisztelet. Most még nem is fogja megérteni, de ez nem baj. Ettől függetlenül meg kell tanulnia, hogy tisztelettudóan viselkedjen a nála idősebbekkel.

Ennek kialakítására például jó alkalom az, ha családi ebéden először az idősebbek kapnak ételt. Hiába nagyon éhes, várja meg a sorát.

modor 02

4. Vegye észre az embereket
Jártál már úgy, hogy átjött a barátnőd, és a gyerek még csak fel sem nézett a játékból, hogy köszönjön? Ezt ne hagyd! Ha jön valaki hozzátok, akkor kérd meg, hogy hagyja félbe, amit csinál, és menjen oda köszönni. Aztán persze visszamehet játszani,de nem szabad elfelejtenie, hogy „reagáljon” arra, ha valaki jön hozzátok.

Erre egy jó játék, ha, miután a vendég elment, mindig megkérdezed a gyerektől, hogy milyen színű az illető szeme. Ha ez rutinná válik, akkor a gyerek megszokja, hogy valamilyen szintű figyelmet kell szentelnie az embereknek, illetve ez elterelheti a figyelmét arról is, hogy zavarban van. Lesz egy küldetése, megnézni és megjegyezni a szeme színét.

5. Figyelj és jegyzed meg mások nevét
Biztos veled is sokszor előfordult már, hogy más néven szólítottak, mint ami a valódi neved. Pl. ha új munkahelyre mész, és a főnököd az elődöd nevén szólít. Ezek bosszantó dolgok, és valahol azt jelzik, hogy a másik ember nem rád figyel, amikor téged szólít meg. Ha időben elkezded rávenni gyermeked, hogy figyeljen oda mások nevére, ilyen nem fog előfordulni.

Ezt úgy tudod elősegíteni, hogy amikor új ismerősről mesél, mindig megkérdezed, hogy hívják. Így rögzül majd, hogy valakinek a nevét mindig megjegyezzük.

6. Ne a gyerek legyen mindig a figyelem középpontja
Régen az volt a szempont, hogy legyen szem előtt a gyerek, de hangját ne halljuk. Ma ez eltolódott olyan irányba, hogy ha valahol gyerek van, akkor ő lesz a figyelem középpontjában, mindenki azt nézi, mit mond. Persze, édesek a gyerekek, de nincs az jó hatással, ha mindig az ő produkciója az, amire mindenki figyel. Máshogy nem tanulja meg, hogy másokra is odafigyeljen egy társaságban.

modor 03

7. Udvariasan válts témát
Igen, van olyan, amikor beszélgetőpartnered valami nagyon unalmasról beszél már nagyon sok ideje. Ha gyerekednek megtanítod, hogyan tudja udvariasan más irányba terelni a beszélgetést, az ilyen szituációkban nagyon nagy hasznára lesz.

Az udvarias témaváltás eszköze, ha válaszodban ahhoz kapcsolódsz, amit a másik mondott, és mintha erről jutna eszedbe, úgy vezetsz be egy másik témát.

8. Ne mutogass és ne bámulj emberekre
Ezt nem is kell magyarázni. A gyerek önkéntelenül is mutat és bámulja, ami érdekli. Magyarázd el neki, hogy ez nem illik, mert hogyan érezi magát a másik, akire mutogatnak.

9. Legyél előzékeny és kedves a fogyatékkal élőkkel
Ez egy nehéz kérdés. A gyerek születetten kíváncsi, és nézi azt, ami nem olyan, mint amit megszokott. Magyarázd el gyermekednek, hogy mit jelent fogyatékkal élőnek lenni, és főleg hangsúlyozd, hogy úgy kell hozzáállni az ilyen emberekhez, mint bárki máshoz – neki csak valamije nem úgy működik, mint másoknak. Arra pedig különösen figyeljen, hogy ha szükséges, nyújtson segítséget.

10. Jó vendég legyél
Azt biztos megtanítottad a gyereknek, hogy nem szabad vendégségben kupit csinálni, de azt is mondd el neki, hogy legyen tekintettel arra, hogy máshol mások a szokások. Így például vegyen észre egy olyan helyzetet, ha vendélgüllátója családja nem eszik a TV előtt a kanapén, mert ennivalót csak a konyhában fogyasztanak.

Az is fontos, hogy ne felejtsen el köszönni barátja szüleinek, és velük is váltani pár szót. Megköszönni a meghívást, és megdicsérni az ételt.

Te tízből mennyivel foglalkoztál már gyerekednél?

Forrás: parenting.com

Ez is tetszeni fog