Quantcast
Kezdőlap Szabadidő 10 ötlet ugróiskola rajzoláshoz

10 ötlet ugróiskola rajzoláshoz

pottyos

Remek időtöltés a nyári szünetben.

 

Remek időtöltés a nyári szünetben.

Még egy hónap van hátra a nyári szünetből, így újabb ötleteket adunk a kisgyerekes szülőknek az otthoni szabadidő eltöltésére. Pedagógusok is használhatják az ugróiskolát a nyári táborok egyik programjaként, valamint az iskolai szünetekben is adhatnak a tippeket a gyerekeknek azzal, hogy felrajzolnak újabb és újabb ugróiskola formát nekik.

A gyerekek egyik igen kedvelt játéka az ugróiskola. Lehet, hogy maguktól nem kezdik el játszani, szükség van a felnőtt kezdeményezésére, de utána már önállóan is kitalálnak új verziókat. Mi magunk is sokat alkalmazzuk foglalkozásainkon, táncos alkalmak játékos részeként. A néptánc-oktatásnak is egyik fontos eszköze az ugróiskola, ugyanis remekül lehet gyakorolni vele az ugrások különböző formáit: páros lábról páros lábra ugrás, páros lábról egy lábra ugrás, egy lábról páros lábra ugrás, egyik lábról másikra ugrás.

Az ugróiskola a Magyar Néprajzi Lexikon besorolása alapján ügyességi gyermekjáték. “Rekeszes formákat karcolnak a földbe vagy rajzolnak krétával az aszfaltra. Ezeken a gyermekek sántikáló mozdulattal, féllábon keresztülugrálnak. A játéknak több változata van, a csiga alakú és körös formáktól, a templomalaprajzú forma változatáig.”

Mi is bemutatunk néhányat Nektek, íme:

1. Az egyik klasszikus forma, amit a legtöbben ismerünk:

ugroiskola 01 

2. Ezt akár egy teljes utcahosszban is játszhatjuk. 🙂

ugroiskola 02

3. Négyzetek helyett rajzolhatunk köröket:

ugroiskola 03

4. A négyzeteket háromszög formába is rendezhetjük, és kitalálhatunk különböző szabályokat, például, hogy a háromszög csúcsaiba csak páros lábon lehet beleugrani, vagy ott kell lábat váltani.

ugroiskola 04

5. A csiga forma is izgalmas megoldás a gyerekek számára:

ugroiskola 05

6. Számok helyett pöttyök is kerülhetnek a négyzetekbe, így jelölve a szabályt, hogy hány lábbal ugorjunk bele. Ez a megoldás a kicsik számára is nagyon jó lehet. Sok más ötlet mellett ezt a Játsszunk együtt oldalán találtuk.

ugroiskola 06

7. Ha egyhangúnak találjuk a rajzolt formát, akkor ki is dekorálhatjuk például így:

ugroiskola 07

8. Vagy így:

ugroiskola 08

9. A körökből és elipszisből pedig pillangót formálhatunk. Ezzel a megoldással színeket és formákat is taníthatunk a mozgással egybekötve.

ugroiskola 09

10. Egészen eljuthatunk odáig, hogy komolyabb szabályrendszerű ugróiskolát rajzolunk színekkel, formákkal, utasításokkal. Találjuk ki együtt a gyerekekkel, hogy mi legyen a feladat az egyes részekben. Garantáltan szeretni fogják! A játék fejleszti a finom- és nagymozgásokat, a kreativitást és téri érzékelést is.

ugroiskola 10

Ugróiskolázni nem csak a szabadban lehet, hanem teremben/lakásban is megtalálhatjuk a módját. Erről is fogunk nektek írni, de amíg ilyen jó az idő, irány a jó levegő. 🙂

pompasnapok.blog.hu

Ez is tetszeni fog