Quantcast

10 tipp, hogy úriembert nevelj

pottyos

Ha valamiben, hát abban nagy szerepe van a szülőknek, hogy a fiúgyerek tisztelettudó férfi lesz-e.

A lányok a legtöbb esetben figyelmes, tisztelettudó, “úriember” fiúkat keresnek. Milyen nagy erény, ha az első randi után azt tudtad mondani a barátnődnek, “milyen lovagias ez a fiú”. Nos, ha azt szeretnéd, hogy a te fiadról is így beszéljenek majd a lányok, akkor ezt bizony gyerekkorban kell megalapozni.

1. Mutass példát

A fiúk akkor lesznek a legnagyobb valószínűséggel tisztelettudók, ha otthon is ezt látják. Itt az apa szerepe kiemelkedő: ha ő is kedvesen és figyelmesen viszonyul másokhoz, akkor ez a fiú számára is természetes lesz.
Ezért az apáknak azt tanácsoljuk, hogy fejezzék ki otthon “látványosan” a szeretetüket, hogy a gyerek lássa, hogyan kell értékelni azokat, akiket szeretünk. Ha hibázol, ismerd be és kérj elnézést.

2. Ne toleráld a rossz viselkedést

Nos, ez lányoknál és fiúknál egyaránt érvényes. A fiúkkal az a különbség, hogy sokszor hajlamosabbak vagyunk elnézni nekik dolgokat, mondván, hogy fiú, persze, hogy rosszalkodik. Pedig nem szabad szó nélkül hagyni az ilyesmit.

3. Kezeld egyenlően a lányod és a fiad

Nagyon fontos, hogy egy fiú abba nőjön bele, hogy ugyanolyan “jogai” vannak otthon, mint a lány testvérének. Ha ő többet megtehet, ha neki több dolgot elnézel, az nem lesz jó hatással. Ha egyenlően kezeled őket, akkor számára is evidens lesz, hogy a lányok egyenlőek vele.

4. Ne kényeztesd el

Ez azt is jelenti, hogy ne adj meg neki mindent, amit kér. Ha valaki mindent megkap, az annak az érzésnek a kialakulásához vezethet, hogy neki joga is van ezekhez a dolgokhoz. Inkább tanítsd meg neki a kemény munka értékét, hogy legyen kitartó, és legyen képes elérni azt, amit szeretne.

5. Engedd, hogy meghozza a saját döntéseit

A döntés-hozás nagyon fontos képesség az életben, és sok gyakorlást igényel. Segíts neki megtanulni, hogyan hozzon átgondolt döntéseket, hogyan mérlegeljen. Természetesen gyerekkorban nem kell nagy dolgokra gondolni, csak olyan apróságokra, hogy ha technika órán házi feladatot kap, akkor gondolja végig, hogy mihez vannak meg az eszközei, és azt próbálja meg elkészíteni.

6. Segíts neki, hogy megbirkózzon az érzelmeivel

Gyerekkorban sok az új érzés, amit nehét kezelni. Beszélgess vele, és azonosítsátok be együtt azokat az érzéseket, amelyeket az egyes szituációk kiváltanak belőle. Mutass neki lehetőségeket, hogy hogyan tudja kezelni ezeket az érzéseket. És az is nagyon fontos, hogy segíts neki megtalálni egy jó módját annak, ahogy kifejezheti és levezetheti a dühét.

7. Hívd fel a figyelmét jó példaképekre

Természetesen egy gyereknek az első számú példát a szülei jelentik. Mégis hívd fel a figyelmét más lehetséges példaképekre, például ha a nagybácsi nagyon szépen viselkedett egy helyzetben. Ugyanígy filmekről, mesékről is elbeszélgethettek, ha van egy erős és jó férfi karakter, akkor azonosítsátok a tulajdonságait, példaértékű cselekedeteit.

8. Vállaljon felelősséget

Annak a képességét, hogy felelősséget tudj vállalni valamiért, szintén korán meg kell tanulni. Ezt el lehet úgy kezdeni, hogy apró ház körüli feladatokat adsz neki, és egyértelművé teszed, hogy ő a felelős azok elvégzéséért. Legyen jelentősége ezeknek a dolgoknak, és annak, hogy el vannak-e végezve vagy sem.

9. Legyél szeretetteljes és hallgasd meg

“A fiúk nem sírnak” mentén megfogalmazott nevelés sok, az érzelmeiket elfojtó férfit eredményezett. Ne táplálj olyan  gondolatokat egy fiú gyerekben, hogy ő nem mutathatja ki az érzéseit, hogy neki szilárd arccal kell elvislenie mindent. Inkább bátorítsd, hogy meséljen az érzéseiről, hogy megtanulja: nem szégyen kifejezni azokat. Ha a saját érzéseit tudatosan éli meg, akkor más emberek érzéseit is könnyebben meglátja, felismeri.

10. Tanítsd meg neki, hogy úriember legyen

Nehéz megtalálni az egyensúlyt a gender-tudatos nevelés és az úriember között, de jó példákkal azért sikerülhet. Miközben fontos, hogy egyenlőként kezelje a nőket, nem kell eltörölni a férfi-női szerepeket a viselkedésben.

Forrás: smartparenting.com.ph

Ez is tetszeni fog