Minden szülő hajlamos pánikba esni, ha azt tapasztalja, hogy páréves csemetéje csak piszkálja az ételt, vagy egyszerűen eltolja magától a tányért. Ilyenkor automatikusan jön a kérdés: mit csinálok rosszul? Természetesen semmit. Összegyűjtöttünk 3 receptet, ami talán a finnyás gyerkőcöket is ráveszi a tízórai elfogyasztására: próbáld ki őket!
Házi müzli szelet
Miért is előnyös?
Tízóraira vagy uzsonnára tökéletes választás, hiszen gyorsan hasznosuló energiát ad. Így könnyebben megy a tanulás vagy akár a testmozgás. A magas cukortartalmú nassok helyett kiváló választás, ráadásul a gyerekek könnyen magukkal is tudják vinni az óvodába, iskolába. A benne található zabnak, magvaknak és gyümölcsnek köszönhetően remek rostforrás, amiből a gyerekek hajlamosak keveset fogyasztani. A zabnak kifejezetten kedvező hatása van az emésztésre, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag, legyen szó a B-vitaminokról, az E-vitaminról, a káliumról vagy a magnéziumról. Tipp: fogyaszthatjátok önmagában, de egy pohár natúr joghurttal vagy egy almával is nagyszerű párost alkot.
Hozzávalók 1 normál méretű tepsihez:
- 3 db érett banán
- 20 dkg apró szemű teljes kiőrlésű zabpehely
- 2 ek chiamag (lenmagpelyhet is használhatunk)
- 4 ek goji bogyó vagy aszalt vörös áfonya (más, lehetőleg cukrozatlan aszalt gyümölccsel is kiváltható)
- 4 ek kókuszreszelék
Elkészítés: A meghámozott banánokat törd össze villával, ebbe szórd bele a 20 dkg teljes kiőrlésű apró szemű zabpelyhet. Keverd alaposan össze, majd add hozzá a chiamagot vagy a lenmag pelyhet, valamint a 3-4 evőkanál aprított cukrozatlan aszalt gyümölcsöt. A masszát simítsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és közepesen meleg előmelegített sütőben (160 fok) süsd 12 percig. Miután kissé kihűlt tetszőlegesen darabolhatod, és ami külön jó hír, hogy dobozban több napig is eláll.
Egészséges turmix
Miért is előnyös?
A turmixok, vagy mai divatosabb nevükön a smoothiek igazi tápanyagbombák, hiszen rengeteg a szervezet számára hasznos rostot, vitamint és ásványi anyagot tudnak biztosítani, méghozzá olyan finom és szép színes formában, melyet a gyerekek is szívesen elfogadnak. Könnyen bele tudsz csempészni olyan nyersanyagokat (elsősorban zöldségeket), melyeket lehet, hogy más formában nem ennének meg pl.: spenót, cékla, fodros kel, avokadó stb. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, kis üvegbe vagy palackba öntve pedig könnyen szállítható is.
Hozzávalók 2 adag Rubinvörös turmixhoz:
- 1 db közepes cékla
- 1 db közepes sárgarépa
- 1 csésze piros bogyós gyümölcs (friss vagy fagyasztott)
- 1 db kisebb narancs
- őrölt fahéj ízlés szerint
- víz
Elkészítés: a megmosott, megtisztított hozzávalókat tedd a turmixgépbe, öntsd fel 4 dl vízzel és turmixold krémesre. Igény esetén tejjel, akár növényi tejjel (pl.: kókusz, mandula) is elkészítheted, ezáltal tovább tudod növelni a tápanyagtartalmukat.
Tökmagos brokkoli fasírt
Miért is előnyös?
A brokkoli tápanyagokban rendkívül gazdag, ugyanakkor energia és szénhidráttartalma igen alacsony. Vitaminjai közül kiemelendő a B1, B2, B6, a folsav, a C-, K-vitamin és az A-vitamin provitaminja (előanyaga) a béta-karotin. Ásványi anyag tartalma is éppen olyan értékes, hiszen bővelkedik káliumban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, cinkben és foszforban. Mindemellett értékes rostforrás, aminek köszönhetően jótékony hatást fejt ki emésztőrendszerünkre, valamint a székrekedéses panaszokat is enyhíti. A növényi tápanyagok, úgynevezett fitonutriensek egész sorát tartalmazza, ezért tekinthető betegségeket megelőző, egészségvédő zöldségfélének.
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
- 1 csomag gyorsfagyasztott brokkoli
- 1/2 csomag tökmag
- 2 db tojás
- 4 ek apró szemű zabpehely
- 1-2 ek panírmorzsa
- Ízesítés: só, bazsalikom, petrezselyemzöld
- kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
A brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Turmix gép vagy botmixer segítségével összetörjük a brokkolit, hozzáadjuk az egész tojásokat, az apró szemű zabpelyhet, a pirított tökmagot, a sót és a zöldfűszereket. Zsemlemorzsa hozzáadásával formázhatóvá gyúrjuk. Kevés kókuszolajon serpenyőben készre sütjük.
A receptek forrása Galló Nóra, illetve a BabaMama és KidExpo.