Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 4 szuper fontos készség, amit taníts meg a gyereknek óvoda előtt

4 szuper fontos készség, amit taníts meg a gyereknek óvoda előtt

pottyos

Hogyan készítsd fel a gyereket az óvodára? A korábbi életritmusotoktól függően változik, hogy mi minden jelent majd neki kihívásokat.

Szülők, vagy testvérek nélkül lenni

Előfordulhat, hogy az óvoda előtt a gyerek nem került olyan helyzetbe, amikor ne lettél volna ott te vagy valaki más a családból: mindig adott volt számára az azon emberek nyújtotta biztonság, akiket a legjobban ismer.

Érdemes ezért óvoda előtt olyan helyzetet teremteni, rövidebb időre, amikor nincs ott vele valaki a megszokott családi hálóból, így amikor bekerül az óvoda közegébe, nem lesz számára akkora sokk ez az állapot.

Meghallgatni és reagálni a verbális utasításokra

Előfordulhat, hogy olyan az otthoni környezet, hogy nem sűrűn utasítottad a gyereket bizonyos dolgok megcsinálására. Ha nagyobb testvér is van otthon, előtte volt egy modell, amit követett, és neked ritkán kellett megfogalmaznod, hogy milyen helyzethez hogyan alkalmazkodjon a gyerek.

Óvodában viszont ez elkerülhetetlen lesz, az gondozók utasításokat fognak adni és a csoportban lévő gyerekeknek össze kell hangolni a cselekvéseiket. Ha ehhez a gyermeked nem szokott hozzá, és nem tud megfelelően reagálni, abból problémái lehetnek.

Szocializáció

Az óvodai csoport sokféle gyerekből áll majd. Jobb esetben sok lesz a kedves és érdeklődő, de előfordulhat, hogy lesz a csoportban egy fekete bárány, akit az óvónénik sem tudnak könnyen megfegyelmezni, és játék közben a te gyerekednek kell majd kezelni a helyzeteket, amelyekbe belekerül.

Arról, hogy ki hogyan gonosz, elveszi-e a lapátját vagy megharapja a mászókánál, a gyereked beszélni akar majd, az itt szerzett tapasztalatai a szocializációról egy délelőtt felérnek majd annyival, mint amennyit addig összesen összeszedett. Legyél nyitott ezekre a beszélgetésekre, és adj tippeket a gyereknek, hogy kit hogyan kezeljen.

Függetlenség

Az egyik, amit az óvodában tanulnak, hogy most már nekik kell döntéseket hozniuk – kicsiket, persze -, és meg kell találniuk a jó döntést, többször is egy nap folyamán. Az óvónénik majd lehetőségeket ajánlanak fel nekik, amiből választaniuk kell. Ez egy ilyen korú gyereknek még kihívást jelent: hogy mennyire, az attól is függ, hogy mihez szokott otthon.

Természetes, hogy otthon a leginkább gondtalan és egyszerű életet szeretnéd megteremteni a gyereknek, de gondold végig, hogy ezzel mennyiben segíted őt alkalmazkodni ahhoz a világhoz, amelyben már nem leszel ott folyamatosan mellette, hogy dönts helyette és segíts neki.

Forrás: fatherly.com

Ez is tetszeni fog