Quantcast
Kezdőlap KedvencekSport 4 tipp anyáknak edzéshez

4 tipp anyáknak edzéshez

pottyos

Nem szereted az “edzés” szót? Hívd fizikai aktivitásnak.

Nem szereted az “edzés” szót? Hívd fizikai aktivitásnak.

edzes

Persze, kellene edzeni. De fáradt vagy anélkül is, igaz? Mit tudsz tehát tenni a testedért, ami belefér az idődbe?

Azt is látni kell, hogy ha fitt maradsz, sokkal jobban fogod bírni a terhelést, sokkal kevésbé leszel fáradt is. A fizikai aktivitás nem csak edzőtermi bérletet jelent: annak számít az is, mikor játszol a gyerekkel, takarítod a lakást, kertészkedsz. A lényeg, hogy rendszeresen végezz valamilyen fizikai aktivitást igénylő tevékenységet, és egyre növeld az intenzitást.

Így érheted el 4 lépésben:

1. Ismerd meg a tested

Valószínűleg azzal tisztában vagy, hogy mennyire vagy fitt jelen állapotodban. Azt is érdemes meghatározni magadban, hogy mit szeretnél elérni. Ez segít kitalálni, hogy mire is van pontosan szükséged.

Válassz egy olyan mozgásformát, amit élvezel – legyen az futás, tánc, jóga, bicikli, bármi. Ha választasz egyet, könnyebben válik szokássá majd. A mozgás elkezdésekor érdemes sokat sétálni, az is ellazítja az izmokat és növeli az állóképességet.

2. Kezdd kicsiben

Kezdd kicsiben és haladj lassan, a kezdők számára ez egy általános szabály. Ez azt jelenti, hogy hiába szeretnél azonnal “látványos eredményt elérni”, kisebb terheléssel kezdj – az fogja meghozni az eredményt. Fokozatosan növeld az intenzitást és a mennyiséget.

A szakértők azt mondják, hogy heti 150 perc fizikai aktivitást igénylő tevékenységre van szüksége egy felnőtt embernek, az fél óra egy nap. Kezdésnek azt javasolják, hogy napi 20 perc is elég, heti 3 alkalommal.

3. Tervezz és készülj

Tervezd el előre, hogy a hét mely napjain fogsz mozogni, és találd ki azt is, hogyan teremted meg rá a lehetőséget. Ne használd a “nincs rá időm” kifogást – különíts el a tevékenység számára időt.

Fontos, hogy előre fogalmazz meg célokat, ez segít majd, hogy motivált maradj.

4. Hallgass a testedre

Mikor elkezded a testedzést, figyelj, hogy reagál a tested. Ha fájni kezd valamid, tarts szünetet. Engedd a tested regenerálódni. Ha valamelyik mozgásforma mégse jön be, válassz másikat!

Forrás: smartparenting.com.ph

 

Tetszett ez a cikk? Olvass tovább!
Új szabály otthon: 3 kütyü-mentes terület >>

 

Ez is tetszeni fog