Quantcast
Kezdőlap KedvencekSport Mit fejleszt a roller?

Mit fejleszt a roller?

pottyos

Pichler Robival, a Rollersuli vezetőjével beszélgettünk a rollerezéséről. Nálunk most nagyon aktuális téma, mivel a fiam teljesen beleszerelmesedett ebbe a sportba.

Miért jó a rollerezés (mit fejleszt a gyermekben)?
A trükk rollerezés leginkább a koordinációs képességeket és az egyensúlyérzéket fejleszti. A roller használatának tanulásra közben szükség van kitartásra, bátorságra és komoly koncentrációra is. Tapasztalataink szerint a rollerezés a vagányság “faktora” miatt nagyon jól leköti a gyerekeket, sikerélményt ad nekik, nem beszélve arról, hogy a különböző mozdulatokról készült képekkel, videókkal lehet dicsekedni a családnak, iskolás vagy ovistársaknak is!

Érdemes szakember segítségét kérni a fejlődéshez?
Láttuk, hogy a fiatalok össze vissza cikáznak a pályákon és esnek kelnek. Mint minden sportnak a rollerezésnek is megvan a tanulási folyamata, melynek ismeretében az oktatók gyorsan, balesetmentesen és sikerekkel gazdagon tudják terelgetni a gyerekek útját. A RollerSuliban bemelegítünk, felkészülünk az esetleges borulásokra, közösségben vagyunk és közben 2-3x olyan gyorsan fejlődnek mint oktató nélkül.

Hány éves kortól érdemes elkezdeni és hogy?
Mint minden más sportot ezt sem lehet elég korán kezdeni: ha a hétköznapi értelemben vett rollerrel való közlekedés már megy, el lehet kezdeni a specifikus mozdulatok-manőverek gyakorlását. Tapasztalataink szerint 6 éves kor körül legjobb az indulás!

Miért lett mostanában nagy divat a rollerezés?
Nagyon hamar nyújt sikerélményt a gyerekeknek. Míg egy gördeszkával, bmx-el 1-2 év gyakorlás mire valaki alap trükköket elsajátít, a rollerrel akár  pár hét után mennek kisebb nagyobb ugrások, manőverek. Pontosan ez az amire szüksége van a gyerekeknek: hogy az első lépéseiket gyors siker és eredmény kísérje, mindezt egy vagány tevékenységben. Továbbá a gördülő sportágak közül talán ez a legkevésbé balesetveszélyes, és könnyen mozgatható is (pl. nem kell biciklitartó a kocsira).

Milyen típusú rollerek vannak? Milyen esetben melyiket érdemes használni?
Létezik ugye az alap roller, melyet közlekedésre használunk. Nagy a kereke, könnyen összecsukható, alkalmanként teleszkóppal szerelik. És létezik a másik nagy csoport, a trükk-roller (\extrém roller). Ez utóbbit erősebb, de könnyű alkatrészek jellemzik. Munkába, oviba, suliba járásra kiválóan alkalmas egy hétköznapi roller, ezzel viszont nem ajánlott rámenni a speciális pályákra, vagy ugrásokat próbálni, egyszerűen nem erre való. A boltba járós bringánkkal sem járunk cross pályákra 🙂

Mikor érdemes a gyereknek „komolyabb” rollert venni? (mivel sok szülő esik abba a hibába, hogy a gyerkőc elkezd lelkesen egy sportot, és a szülő pár alkalom után már be is ruház teljes felszerelésre)
Jogos a kérdés, hiszen sok gyerek csapong a sportválasztást illetően, de jól is van ez így. Nyilván minél több dolgot tapasztalunk, annál inkább el tudjuk dönteni mi passzol hozzánk.
Nagyjából 2-3 alkalom után el tudja a gyermek és a szülő is dönteni, hogy tetszik-e a sport, a közeg. Eddig ki lehet húzni egy közlekedős rollerrel is, de a Görzenálban bérelhető roller, és van a RollerSulinak is pont ezen célból. Belépő szintű minőségi rollert már 28-30ezer forintért lehet vásárolni, és legrosszabb esetben is egy kiváló közlekedő eszköz marad (nem úgy mint pl egy hokifelszerelés, ha a pincében porosodik be). Hivatalos partnerünk a rollers.hu, ahol nagy választékból lehet böngészni, illetve garantáltan a megfelelő méretű és típusú rollert segítenek kiválasztani. Az áruházi rollerektől óvakodjunk!

Milyen védőfelszereléseket érdemes viselni a rollerezéshez?
A sisak alap, hogy védjük a fejünket, de ez is használható utána kerékpározáshoz, vagy szintén bérelhető a görzenálban. A sisak után a bokavédőt szoktuk még alap védőnek ajánlani, és félős anyukák gyerekeinek utána jöhet a térd és a könyökvédő, de ezek nem elengedhetetlenek.

Nyári tábort szerveztek?
Igen, idén 3 turnust indítunk. Hétfőtől péntekig vannak a turnusok 8-16 óráig, természetesen a rollerezés köré épülnek a programok. Ha nagy a kánikula, átmegyünk a szemközti uszodába csobbanni, de van mese és rolleres film vetítés is, ügyességi játékok, trambulinozás és minden ami feldobhatja egy táborozó napját. Nem csak azokat várjuk akik már gyakorlott rolleresek!

web: http://rollersuli.hu/
facebook: https://www.facebook.com/RollerSuli-458061897736093/?fref=ts

Ez is tetszeni fog