Quantcast
Kezdőlap KedvencekSport Magabiztos anyák

Magabiztos anyák

pottyos

Fogalmam sincs arról, hogy tudatosan használják-e a női ruhaboltok azt  a borzalmas kékesfehér világítást, ami a bőröm minden apró hibáját nagyítóként vakítja az arcomba. De az biztos, hogy rengeteg ruhát, és jó adag önbizalmat hagytam már ott a próbafülkékben.
Gyanítom, neked is van  néhány ilyen élményed, még akkor is, ha alapvetően jó barátságban vagy a testeddel. Napról napra találkozhatsz olyan ingerekkel, amik egy szempillantás alatt elbizonytalanítanak. Ilyenkor segít a magadba vetett hited.

Önbizalom, önértékelés, pozitív énkép. Sokat hallott, de mégsem egyértelműen kibontott fogalmak. Természetesen a tudomány megalkotta a maga definícióit. Szerencsére mindennapjainkat nem úgy éljük,  hogy állandóan a lexikont olvasgatjuk, így neked, nekem, ismerőseinknek más-más asszociációnk lehet a fentiekkel kapcsolatban.

Egy kis játék

Van kedved velem játszani? A kérésem, hogy egy kicsit engedd el magad, és készíts a saját lexikonodba egy definíciót! Önmagadnak, önmagadról. Mit  jelent számodra az ÖNBIZALOM? Mikor, milyen helyzetekben vagy magabiztos? Milyen a magabiztos ember? Gondold végig ezt, csak azután olvass tovább!

Egy pozitív testképről szóló facebook-csoportban sokat szoktunk játszani. Én nagyon élvezem, és elképesztően érdekes az emberek, a reakciók sokszínűsége. Kíváncsi vagy néhány összegyűjtött válaszra? Íme, anyák mondták:

– Biztonság, amiben senki nem rendíthet meg.
– Tudom, ki vagyok és ennek ellenére (na jó, inkább pont ezért) szeretem magam, bízom magamban. Nekem ezt jelenti.
– Önbizalom az számomra büszkeség és hála az életemért, és erő és hit abban, hogy az adódó nehézségekkel meg fogok tudni birkózni, így nincs mitől félnem.
– Belenézek a tükörbe, és magamra mosolygok,mert szeretem magam, és tudom, hogy mindenre képes vagyok.
– Hangosan kimondani, vállalni a véleményemet es adott esetben konfrontálódni miatta.
– Egy olyan megfoghatatlan valami, ami nekem a béka feneke alatt van 1000km-rel. Egyébkent  az önbizalom erőt ad, hogy nincs lehetetlen számomra. Legyen az kihívás, bármi vagy bárki. Ezt a régi, meg önbizalommal teli múltamból tudom!
– Merni azt mondani, hogy nem tudom.
– Vállalni önmagam, mindegy, hogy nézek ki, hány kg vagyok, ki vagyok-e sminkelve vagy sem, stb.

Te szereted magad?

Hasonló volt a válaszod? Vagy teljesen más? Nincs jó, vagy rossz felelet. Éppen ez a csodás, hogy a te magabiztosságod a saját utad. Senki nem járt még a te cipődben. Pontosan ezért a saját önismereti munkád első lépése lehet, hogy definiáld magadnak, mit jelent a te önbizalmad. Észrevetted, hogy a válaszok között alig-alig jelent meg a testre, a külsőre való utalás? Valószínűleg nem azért, mert lényegtelen. Hanem azért, mert a pozitív önértékelés sokkal több, mint a testünk aktuális állapota.

Ezzel együtt, vagyis pont emiatt erőltetik a „Fogadd el magad!”, „Szeresd magad!”, „Öleld át magad!” vonalat a testkép pozitív mozgalmak. Hiszen pontosan tudjuk, hogy az emberi test állandó változásban van. Nem azért születnek ezek a bíztató üzenetek, hogy azt gondoljuk, az elhízásnak nincsenek következményei. Azért születnek, mert fontos lenne, hogy ne a tested ellen küzdj! Egy szempontváltás után épp ellenkezőleg, a testedért. Az egészségedért, a lelki jóllétedért tedd azt, amit teszel!

Válj sportolóvá!

Ebben benne van, hogy nem hajszolod magadat kártékony diétákba néhány kiló plusz miatt. Benne van, hogy nem gyűlölöd magadat egy tábla csoki megevése miatt. Megismerkedhetsz a terhesség által megváltozott testeddel. Lépéseket tehetsz a feltétel nélküli szeretetig, stabil önbizalmat építhetsz magadnak, ami elbírja a változásokat. Erre a néha szélsőségesen elfogult erős talapzatra építve akár azt is mondhatod: Itt az ideje sportolóvá válni! Ugyanis mindenki lehet sportoló kortól, nemtől, testsúlytól függetlenül. A testünk és elménk csodás képességeiben való rendíthetetlen hit által elképesztő eredményeket érhetsz el. De ezt a gyűlölet, a büntetésként megélt testedzés, vagy szélsőséges fogyókúra által nem lehet átélni. Természetesen abban a világban, ahol a kövérdisznózás, vagy a soványgizdázás olyan általános, mint a vízivás, ez nehéz. Nehéz magadra futóként, súlyemelőként, vagy jógiként tekintened. Egyetlen dolgot tehetsz. Tudatosan változtass a gondolkodásodon. Tanítsd meg magadnak, hogy képes vagy a teljesítményre, képes vagy a változásra. Legyél példakép! Önmagadé a gyermekeidé!

Ez is tetszeni fog