Quantcast
Kezdőlap KedvencekSport Fit-kid – nemcsak versenysport, a mozgás öröme

Fit-kid – nemcsak versenysport, a mozgás öröme

pottyos

Interjú Borsányi Petrával, a Korona Fit-kid alapítójával
Aki még nem ismeri ezt a sportágat, annak érdemes néhány videót megnéznie: lenyűgöző, hogy egész pici gyerekek milyen nehéz tornaelemeket tudnak kivitelezni, mindezt táncos formában, látványos koreográfiával kiegészítve.

A fit-kid sportág különlegességét az adja, hogy az akrobatika, az aerobik, a ritmikus gimnasztika és a tánc elemeit ötvözi, és ebből valami egészen új születik, a 4-18 éves korosztály egyedi mozgásformája.

Borsányi Petra a Korona Fit-kid klub alapítója és vezetőedzője maga is 9 éves kora óta fitkidezett, és már 18 évesen elkezdett gyerekekkel foglalkozni.
Petra igazi szenvedéllyel adja át a mozgás szeretetét a kicsiknek, és nagyon sok, eredményes versenyzőt készített már fel országos versenyekre, és Európa bajnokságokra is. Petra arra is külön hangsúlyt fektet, hogy a kevésbé tehetséges, de lelkes kis tanítványai is elismerésben részesüljenek.

– Mik a terveid a közeljövőben?

Most, április 14-én lesz az országos verseny, amelyet a Korona Fit-kid szervez, a Folyondár Sportcentrumban. 300 versenyzőt várunk, ennek az előkészületeivel vagyok most elfoglalva. A Fit-kid verseny lényege, hogy a sportoló bemutat egy korosztályának és kategóriájának megfelelő hosszúságú zenére készült koreográfiát, amely bizonyos kötelezően választható elemeket tartalmaz. A koreográfia épülhet valamilyen történet elmesélésére, különböző karakterek megjelenítésére, vagy egy táncstílus bemutatására. A gyakorlat elemei 4 elemcsoportból kerülnek kiválasztásra: lazasági-, erő-, és akrobatikus elemek, valamint az ugrások.
Az én nevemhez kapcsolódik Budán ennek a sportnak az elterjedése, a II. és a XII. kerületben (Pesthidegkút, Rózsadomb, Mom Sport) is tartunk edzéseket, és mivel mostanában rengeteg ovis kislány csatlakozott hozzánk, szeretnénk a III. kerületben is indítani egy helyszínt, mert sokan járnak hozzánk onnan.
A mennyiség nem szeretném, hogy a minőség rovására menjen, emiatt egyébként is két, vagy több edzővel szoktuk a foglalkozásokat tartani, az edzéseken résztvevő gyerekek számától függően.

– A fit-kid kimondottan versenysportnak számít?

Nem kizárólag, és ezt mindig ki is szoktam hangsúlyozni: a versenyzés csak egy lehetőség. Mi nem a versenyzésre vagyunk orientálódva, hanem az a célunk, hogy minél több gyereket megmozgassunk. Ezért szoktunk karácsonyi gálát, évzáró gálákat, házi versenyeket rendezni, hogy ne csak azok álljanak színpadon, akik versenyeznek, hanem az ovisaink és tanfolyamos tanítványaink is bemutathassák ezeken az eseményeken, amit az edzéseken tanultak.
Nagyon sok olyan gyermek van, aki már több éve lejár edzésre, soha nem lesz belőle versenyző, de a szülők örülnek, hogy mozog, közösséghez tartozik. Vannak tinédzser korú tanítványaim, közülük olyanok is, akik pár éve csatlakoztak csak hozzánk. Lelkesen vesznek részt a kemény edzéseken, és ez jó dolog, hiszen ezt a korosztályt már nehezebb megfogni.
Az ovisoknál van, aki fél év után elfárad, elmegy más sportághoz, kipróbál egyéb mozgásformát… vagy az iskolakezdés fárasztó, azért hagy ki egy kis időt. Örülök annak, hogy nagyon sokan visszatérnek. Nagyon nagy élmény, hogy kis kitérő után újra a fit-kidet választják.

– Hogyan épülnek fel a fit-kid órák?

Más és más óratípust tartunk az ovisoknak, iskolásoknak, versenyzőknek. Ami egyforma, a bemelegíts része, minden óra így kezdődik, a sportág-specifikus elemekre rávezető feladatokkal. Ovisoknál az egy órás edzés játékos módszerrel történik, a koordináció-, és képességfejlesztés kerül fókuszba. Az edzéseken a nyújtás, az erősítés, a mozgáskoordináció, valamint az állóképesség fejlesztése szerves egységet alkot. Az ovisoknál nagyon sok segédeszközt szoktam használni, a versenyzőknél van egy airtrack – felfújhatós rugós talaj, amin az akrobatikus elemeket tudják tanulni és gyakorolni.
Az óvodás és tanfolyamos csoportból szoktam kiemelni, meglátni a tehetségesebb kislányokat. Nekik, a szüleikkel egyeztetve felajánlom, hogy szeretnének-e versenyezni, ha igen, van-e több idejük, heti többször eljárni edzésre, és ha vállalják az ezzel járó plusz energiákat, akkor a versenyzői csoporthoz csatlakozhatnak. Itt már többnyire alsó és felső tagozatos iskolások vannak, de épp a legutóbbi alkalommal nagycsoportos ovis kislányaim is versenyeztek már.
A versenyzőknél már két órás az edzés, kiegészül akrobatika foglalkozással, amire van lehetőség különóra keretein belül is járni. Több szertorna edző segíti munkámat speciális körülmények között (rugós talaj, szivacsgödör, trambulin, stb.)

– Csak lányoknak ajánlott ez a sportág?

A fit-kid nagyon jó alapokat adhat egy kisfiúnak is. Ha később ezt a sportot választja, a fit-kid rendszer lehetővé teszi, hogy részt vegyen a versenyeken. A nemzetközi megmérettetéseken nagyon sok fiú versenyez mind egyénileg, mind csapatban.

– Te sportolsz valamit rendszeresen?

Naponta általában a különórákkal együtt 3-4 órát tartok edzést a gyerekeknek. Elég mozgást jelent az nekem, hogy végig velük mozgok és mutatom nekik a feladatokat. Folyamatosan emelgetni őket, segíteni nekik, egy bukfencet, vagy kézállást megtanítani, elég sok energiába telik. Viszont délelőttönként, ha a fit-kid klubom adminisztrációs feladatainak elvégzése engedi, akkor én is szívesen elmegyek mozogni, edzeni. Hisz a sport szeretete az életem része lett, és ezt a szemléletmódot szeretném átadni a mai gyerekek számára.
Sok más sportágból jött edzőnek, akik velem dolgozhattak együtt, adtam lehetőséget, hogy a fit-kid sportágban dolgozhasson.

– Mennyire alapfeltétel a tehetség, az ügyesség?

Sokan jönnek át más sportágból, de vannak, akik a nulláról kezdik. Vannak alaptehetségek, de vannak, akik a szorgalmukkal érnek el rohamos fejlődést.

– Le szoktak morzsolódni a kevésbé ügyes gyerekek?

Nem jellemző, mivel nagyon sokan itt szereznek barátnőket, itt ismernek meg esetleg náluk ügyesebbeket, olyanokat, akik motiválóan hatnak rájuk. Egyik helyszínünkön egy légtérben edzenek a versenyzők a tanfolyamosokkal, így olyan kis példaképeket találnak maguknak, amilyen versenyzővé ők is szeretnének válni. Az általunk szervezett előadásokon, gálákon való fellépések is közösségkovácsolóak.

– Mik a további terveid?

Európa szerte már több országban van fit-kid. Én szeretném, és azon vagyok, hogy világszinten megismerjék ezt az igazi hungarikumnak tartott sportágat. Több tanítványom, akikkel én szerettettem meg a fit-kidet, sikeres versenyzőké vált. Mivel ebben a sportban az utánpótlás nevelésében, úgy gondolom, nagy szerepet játszok, ezért feladatomnak érzem, hogy a világ más táján, akár a tengerentúlon élő gyerekek is megismerjék ezt a sportágat.

Nyári napközis táborokat is szervezünk, ahol megismerkedhetnek a gyerekek ezzel a sporttal. Idén június 18-tól 22-ig a Klebersberg Kuno Általános Iskolában lesz a táborunk, ahova ovisokat is szívesen látunk. Napi 5 órát edzenek a gyerekek, de lehetőség van a kisebbeknek csak délelőtt részt venni, az ovis korosztálynak délután kézműves foglalkozásokat tartunk.

– Mi motivál leginkább a fit-kid edzésben?

Nagyon boldoggá tesz, amikor egy gyereknek sikerül valami újat megtanítom és látom az arcán a siker élményét, boldogságot. Mindennap feltölt az a sok szeretet, amit a gyerekektől kapok.
Ez a sport a gyerekekről szól, amikor egy volt tanítványomat pontozom, akkor minden olyan dolgot ki kell zárnom, ami befolyásolná az értékelést. Büszke vagyok rájuk, tudom, hogy én adtam az alapokat, még ha megerősödve le is válnak tőlem, és elkezdik a saját útjukat járni.

Ez is tetszeni fog