Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 7 csodás dolog, amit a gyerkőc tanít neked

7 csodás dolog, amit a gyerkőc tanít neked

pottyos

Szülőként persze elsősorban te tanítasz fontos dolgokat a gyermekednek. Hogyan kell megcsinálni ezt vagy azt, mit vegyen fel, mit egyen. Mindeközben azonban ő is nagyon fontos leckéket tanít neked az életről! Ezek közül válogattunk ki hetet. És te mit tanulsz tőlük nap mint nap?

 

1. Empátia

Fiatal korukhoz képest lenyűgöző, hogy milyen magas szinten birtokolják az empátia képességét. Bármilyen élőlénnyel együttérzően tudnak viselkedni, és olyan szituációkban nyilvánul meg a kedvességük, hogy csak ámulsz a csodálkozástól.

2. A tökéletlenség nem számít

Talán még nem olyan a tested, mint szülés előtt volt? Karikás a szemed, mert alig hagy aludni a gyerek? Megpróbálhatod ezeket ruhával vagy sminkkel eltüntetni, de az az igazság, hogy a gyermekednek így is tökéletes vagy! Őt nem zavarja… sőt, ő nem is látja a külsőségekben rejlő tökéletlenségeket! Hiszen tényleg, nem is azok számítanak, igaz?

tanitas 02

3. Soha de soha ne add fel

Csak nézz meg egy gyereket, aki épp akar valamit. Játék, ami a legfelső polcon van, vagy épp másé? Ennivaló, ami éppenséggel a te tányérodban van? Semmi nem állhat az útjába!

4. Értékeld az apró dolgokat

Egy szép virág a járda szélén vagy egy érdekes madár a fán – ezek azok a dolgok, amelyek mellett nap mint nap elhaladsz anélkül, hogy észrevenned. Bezzeg egy gyerek! Ő meglátja az apróságokat és figyelmet is szentel nekik, akár több órán keresztül el tud csodálni bármilyen egyszerű szépséget. Ezzel pedig téged is emlékeztet, milyen csodálatos dolgok vannak a világban!

5. Nyugodtan mutasd ki az érzéseid

Ha egy gyerek szomorú, arról a környéken mindenki tudni fog. Persze nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha a főnököd túlórára fog, hogy elvágod magad az irodában és üvöltesz – de az alapkoncepció követendő: ne titkold el az érzéseid.

tanitas 03

6. Bocsáss meg, felejtsd el és lépj tovább

Az egyik percben üvölt, mert kikapcsoltad a tévét, de a következőben már maradéktalanul boldog, ha prezentálod a kedvenc játékát. Egy gyerek soha nem ragad le a sértettségeinél és nem bosszankodik soká, ha lemaradt egy lehetőségről: ez egy olyan képesség, amit éredmes eltanulni tőlük!

7. Egy kis gyengédség mindent megold

Elég sok válság orvosolható egy gyerek életében egy szülői puszival. Persze egy felnőtt életében sok olyan helyzet van, amire ez nem megoldás, de jusson eszedbe: néha egy kis gyengédséggel vagy kedvességgel szebbé teheted a másik napját!

Forrás: babyology.com.au

Ez is tetszeni fog