Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 6 egyszerű válasz pletykásoknak

6 egyszerű válasz pletykásoknak

pottyos

A pletyka természetes része a legtöbb ember életének, főleg tiniként. A probléma akkor kezdődik, amikor olyan élessé és gonosszá válik, hogy “az áldozat” önértékelése szenvedi meg. Az interneten és a chat-applikációkban olyan mértékű pletykálás folyik, ami sok kamasz számára okoz érzelmi és szociális sérüléseket. Nem kétséges, a pletyka fáj. És aki csinálja, az ritkán foglalkozik vele, hogy kinek okoz fájdalmat.

Így ha egy negatív ember megpróbál bevonni téged a pletykálásba, használd az alábbi hat válasz egyikét:

1. Próbálj valami pozitívat bedobni

A legtöbb ember azért beszéli ki a másikat, mert belőle hiányzik az önbizalom, nincs normálsi önértékelése. Azzal próbálja ezt javítani, hogy leszólja a másikat, amitől ő talán jobban érzi magát. Ennek a legegyszerűbb módja, ha valami jót emelsz ki a pletykáló célpontjában. Ha például leszólja az öltözködését, emeld ki, hogy de milyen kedves természete van. Ne hagyd magad belerángatni a negatív érzelmekbe. Így a kibeszélő előbb-utóbb feladja, hiszen nem kapja meg az ego-támogatást.

2. Beszélj a kulturális különbségekről

Sokszor az a kibeszélés alapja, hogy a tárgya egy másik kultúrából származik, melynek szokásait a pletykáló nem érti, ezért inkább negatívan reagál. Magyarázd el neki, hogy minden kultúra más, és akiről ő beszél, nem azért viselkedik másként, mert valami gond van vele, hanem mert náluk ez az elfogadott viselkedési minta.

3. Fordítsd át a beszélgetést: igen, segítsünk neki

Ha a pletykáló elkezd valakiről negatív dolgokat mondani, teljes természetességgel kérdezz vissza, hogy ugye segítesz neki megoldani ezt? Ha például valaki túl sok sminket tett fel, és a pletykáló már kibeszélné, kérdezz vissza, hogy ugye megmutatjuk neki, hogyan tud szebben sminkelni? Segítsetek inkább, mint hogy csámcsogtok a témán.

4. Mutass rá a hiányos infóra

A pletykáló ember történetei általában sok részletet kihagynak. Vess véget a pletykának azzal, hogy belekérdezel ezekbe az üres részekbe, melyeket ha feltöltötök infóval, a másik máris nem jön ki olyan rosszul az adott helyzetből. Ebből aztán a másik azt is megértheti, hogy nem minden történet igaz, amit hall, és nem ítélhet meg egy eseményt kizárólag hallomás alapján.

5. Konfrontálódj

Kérdezd meg, hogy miért kell kibeszélni a másikat, miért jó neki, hogy negatív dolgokat mond valakiről? Mondd el, hogy te nem érzed komfortosan magad egy olyan szituációban, ahol egy nem jelenlévőről mondtok negatív ítéletet, és te inkább másról beszélnél. Mondd el, hogy te látod, ő mit csinál, és te ebben nem szeretnél résztvenni.

6. Kerüld el a beszélgetést

Ha másképp nem megy, egyszerűen csak hagyd ott az illetőt. Mondd meg, hogy te nem szívesen veszel részt a pletykálásban, és menj arrébb.

Forrás: davidwolfe.com

Ez is tetszeni fog