Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... A boldog baba ismérvei

A boldog baba ismérvei

Évi Hernaez

A lassan kétéves pici fiam mindenki szerint egy aranyos, kiegyensúlyozott baba. Az anyukájaként nyilván tisztában vagyok minden jellemzőjével, de azért jól esik, ha mások is megerősítik, hogy igenis láthatóan boldog az én kis szemem fénye. És hogy mik is egy boldog baba ismérvei? Írtam egy -abszolút szubjektív- listát.

 

  1. Kacag

Hangosan, szívből. Ha hintázik, ha labdázik, ha buborékot fúj, amiért ugrál a kutyusa, ha eszik, ha apa vicces arcokat vág, ha anya belerúg az ajtófélfába és a fájdalomtól ugrál, ha összecsapja vízzel, ha belefúj a poharába. Mindenkor. Mindenhol. Az az igazi, édes, gurgulázó babakacaj bármikor felcsendülhet. És mindenki olvad tőle.

 

  1. Visítva sír

Teli tüdőből, szinte kizökkenthetetlenül, néha ijesztően. Idegtépően, megmagyarázhatatlanul. Hogy aztán egy perc múlva mintha mi sem történt volna, szívből kacagjon újra. Megéli az érzéseit.

 

  1. Zajos

Az a jó, ha tolhatja a széket a konyha kövén, és jó hangosan nyikorog. Vagy a motorral rohangál a kert egyenetlen talaján. Ha kiabálva gyakorolja az új szótagokat. Ha a játszótéren sikítóversenyt rendeznek a kis barátokkal. Csak anya bírja dobhártyával…

 

  1. Sohasem fárad el a játékban

Még hintázni. Még csúszdára mászni. Még söprögetni. Még dobálni az építőkockákat. Még leszedni a frissen mosott ruhát a szárítóról, amíg apa egy percig nem figyel. Még tolni a triciklit. Még száguldani a motorral. Még, még, még. Fáradhatatlan. Anya pedig szépen kezdi leadni a plusz kilókat.

 

  1. Huncutkodik

Hiába mondják el újra és újra, hogy nem szabad a virágot letépni, mégis odanyúl sunyin. Hiába veszi el anya a poharat, a szájában maradt vizet csak magára köpi. Hiába kér anya egy falatot a kiflijéből, odatartja, de az utolsó pillanatban elkapja. Hiába kéri apa, hogy ne csapkodja a fürdővizet, mégis úszik az egész fürdőszoba. És persze mindezt akkora huncutsággal a szemében csinálja, hogy a szülők dőlnek a nevetéstől.

 

  1. Bújik

Bár már egyre nagyobb, azért még messze van attól a kortól, hogy ciki legyen nyilvánosan anyához bújni. Éppen ezért amikor olyanja van, akár játék közben is, egyszercsak fogja magát, és anya ölébe mászik. Vagy megáll séta közben, és könyörgő szemekkel addig néz fel apára, amíg fel nem veszi. A reggeli ébredéseket sokáig elnyújtja, mert nem akaródzik kimászni anya meleg öleléséből.

 

 

  1. Fut

Vele nem lehet nyugodtan sétálni, fűszálakat nézegetni, vagy az élet nagy dolgairól beszélgetni a kényelmes andalgás közben. Nem, mert csak szaladva tud közlekedni. Rohan, mintha minden eltűnne, mire odaér. Anya pedig lohol utána a motorral, a babakocsival, a bevásárlószatyorral, az uzsonnával, a rollerrel.

 

  1. Azt akarja, hogy rá figyeljenek

Lehet bármilyen érdekes is az új legó vagy a matatókönyv, anyáék figyelme nélkül mit sem ér az egész. A fűben talált csokispapír is csak úgy izgalmas, ha meg lehet azt mutatni anyának vagy apának. Hogy anya nyugodtan olvasson, míg a gyerkőc a játszótéren játszik? Ugyan már, neki mindent látnia kell!

 

  1. Egyhelyben ülni képtelen

Várni kell a doktornéninél, és tele a rendelő várója? Villamoson utazik, és nyugodtan kellene várni, hogy odaérjen a megállóba? Anya szeretne öt perc nyugalmat délután? Óriási erőfeszítés csak ülni és semmit sem csinálni. Fizikailag szinte lehetetlen.

 

  1. Nem akar egyedül aludni

Alvás közben is kell a biztonság, anya vagy apa (vagy mindkettő) megnyugtató közelsége. Ez az igazi táplálék a boldog kis léleknek. Ha nem hagyják egyedül, és tudja, hogy mindig számíthat a legfontosabbakra.

Ez is tetszeni fog