Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia A gyerek fejlődési mérföldkövei: 1-2 éves korig

A gyerek fejlődési mérföldkövei: 1-2 éves korig

Spuriga Dóra

Ahogy gyermekünk növekszik és fejlődik, szülőként természetes vágyunk megérteni és figyelemmel kísérni a kis életünk izgalmas mérföldköveit. Az első év különösen lenyűgöző időszak, tele apróbb és nagyobb fejlődési ugrásokkal. A cikkünkben most a 1-2 éves kor közötti időszak fontosabb fejlődési mérföldköveit mutatjuk be, segítve Téged a gyermekek fejlődésének jobb megértésében és támogatásában.

 1. Motoros fejlődés

A 1-2 éves kor közötti időszakban a gyermek motoros képességei hihetetlenül gyorsan fejlődnek. A következő mérföldkövek jellemzőek:

 • Séta és Futás

Körülbelül 1 éves kor környékén a legtöbb gyermek elkezdi a bizonytalan léptekkel történő sétát. Az önálló lépések hamarosan futásba is váltanak, és a kisgyermek már szívesen próbálja ki a futás és járás különböző változatait.

 • Lépcsőzés

A lépcsőzés tanulása is jellemző erre az időszakra. A gyermek először a lépcsőfokokra mászik fel, majd lassan megtanulja a lejutást is.

 • Labdajáték

A 2 éves kor környékén a gyermek már kezdi megtanulni a labda dobálását és elkapását. Ez egy fontos mérföldkő a koordináció és a mozgásfejlődés szempontjából.

 1. Beszédfejlődés

A beszédfejlődés szintén kritikus terület az 1-2 éves kor közötti időszakban. A következő mérföldkövek figyelhetők meg:

 • Szavak és kiejtés

1 éves kor körül a gyermek már több szótagot tartalmazó szavakat is kimondhat. A kiejtés még nem mindig tökéletes, de a szülők gyakran képesek érteni, mit próbál mondani a kisgyermek.

 • Egyszerű mondatok

Az 1,5-2 éves kor környékén a gyermek már képes egyszerű mondatokat alkotni, és a szókincse is bővül. Elkezdi használni a “mi ez?” és “mit csinál?” típusú kérdéseket.

 • Utánzás

Ebben az időszakban a gyermek hajlamos a szavak és hangok utánzására. Ez segíti a beszéd és kommunikációs készségek fejlődését.

 1. Szociális és Érzelmi Fejlődés

Az 1-2 éves kor közötti időszakban a gyermek kezdi kibontakoztatni szociális és érzelmi készségeit is:

 • Az Önállóság fejlődése

Az önállóság kialakulása egyik fő mérföldkő ebben a korban. A gyermek elkezdi megismerni a saját akaratát és igényeit, és képes lesz egyre több mindent önállóan megcsinálni.

 • Játék és Szerepjáték

A játék egyre inkább társaságossá válik, és a gyermek szívesen játszik más gyerekekkel vagy akár felnőttekkel is. A szerepjátékban is nagyot fejlődik, és elkezdi utánozni a mindennapi élet helyzeteit.

 • Érzelmi Kifejezés

Az 1-2 éves kor közötti időszakban a gyermek érzelmi kifejezése is sokszínűbbé válik. A boldogság, szomorúság, harag és együttérzés már érthetőbben jelentkezik.

Az első két év gyorsan elrepül, és a kisbabákból kisgyerekek válnak. Ahogy a fejlődési mérföldkövek sorra követik egymást, fontos, hogy a szülők figyelemmel kísérjék és támogassák a gyermekek fejlődését. Bár minden gyermek saját tempóban fejlődik, ezek az általános irányvonalak segíthetnek az anyukáknak a gyermekek fejlődési útjának megértésében és élvezetében.

Ez is tetszeni fog