Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia “A gyerekeim extrovertáltak, és én elfáradtam”

“A gyerekeim extrovertáltak, és én elfáradtam”

pottyos

“Bár nekem csak három gyerekem van, most mégis öt rohangál a házban. A lányom popkoncertet ad a barátnőjével a szobájukban, a fiam edzőtermeset játszik a pincében egy barátjával. Lihegnek, nyögnek. Szeretnék, ha még több barátjuk jönne át. Még több kaja kell nekik. Lassan kinyírnak.

Egyik nap a fiam áthívta egy barátját, és amint a kisfiú elment, elindultunk bevásárolni. Még épp, hogy csak elváltak, a fiam már egy másik barátjának írt üzenetet az autóban. Kiderült, hogy ez a másik kisfiú itt van mögöttünk nem messze az anyukájával. ‘Megállhatunk, hogy átszálljon, és eljöjjön bevásárolni velünk? Aztán nálunk alhatna. Vehetnénk jégrémet.’

Nem, nem állunk meg. Mert mára épp elég volt a társasági életből. Nem neked, nekem. Magányra van szükségem.

Mindhárom gyerekem extrovertált, és én nagyon fáradt vagyok. Én nem vagyok ilyen. Szeretek emberek között lenni, de kell az is, hogy ne legyen körülöttem senki. Nagyon jól be tudom magam vackolni egy könyvvel, és elvagyok egész délután. Szeretek másokkal lenni, de csak egy bizonyos határig, a szocializációnak nálam lejárati dátuma van. Náluk nincs.

Ha rajtuk múlna, minden nap itt aludna valaki, van energiájuk állandóan másokkal lenni, és ez el se fogy. Tudom, mert próbáltam egy kicsit visszavenni a szocializációjukból, hogy lelassuljanak egy kicsit és élvezzék az egyedüllétet, de nem működött.

Sokkal több szociális interakcióra van szükségük, mint nekem, őket ez feltölti, míg engem fáraszt. És ezzel nincs semmi baj. Örülök, hogy jól érzik magukat, hogy könnyen szereznek új barátokat. Csak nem jó, amikor nekem kell a buligyilkosnak lenni, és megmondani, hogy most már nem jön át senki. De a saját épelméjűségem miatt meg kell tennem. Nekem nem megy, hogy a mi házunk a klubház.

Szeretném, ha miattam nem kellene visszafogniuk a szociális igényeiket, de szeretném a saját jóérzésemet is megtartani. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, és nem igazán értik meg, amikor nemet mondok, hogy mégis mi a problémám azzal, ha átjön valaki.

Meg kell találni a megoldást, ha három ilyen örökké pörgő srác van a lakásban, és a megoldásnak olyannak kell lennie, amiben én is jól érzem magam.”

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog