Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia A gyermekorvos tanácsai: hogyan ússzuk meg a tanévkezdést betegségek nélkül

A gyermekorvos tanácsai: hogyan ússzuk meg a tanévkezdést betegségek nélkül

pottyos

Ahogy elindul a tanév, elkezdődik az ovi, bölcsi néhány napon belül már tüsszög, köhög a gyerek, fáj a torka? Rögtön orvos, betegállomány, antibiotikum? Persze a szabi már rég elfogyott, s nincsen aki otthon maradjon? Ismerős a helyzet? Legyen ez idén másképp!

Ahogy elindul a tanév, elkezdődik az ovi, bölcsi néhány napon belül már tüsszög, köhög a gyerek, fáj a torka? Rögtön orvos, betegállomány, antibiotikum? Persze a szabi már rég elfogyott, s nincsen aki otthon maradjon? Ismerős a helyzet? Legyen ez idén másképp!

tanevkezdes

Sokunk számára ismerős, hogy gyermekeink a hosszú nyári szünetet követően, a tanévkezdéskor pár hét után valamilyen légúti betegséggel küzdenek. Gondolunk rá, de aztán mégis mindig váratlanul, ráadásul legtöbbször a legrosszabbkor ér. Folyik a gyerek orra, köhög, rosszabb esetben még lázas is! Az orvosnál tett látogatás után meg kell szerveznünk, hogy ki maradjon otthon a gyerekkel, hogyan kössük le a kis beteg figyelmét, le kell mondanunk egyéb programjainkat – a szülőknek sem egyszerű feladat a beteg kisgyerek ellátása!

Dr. Király Balázs gyermekorvos válaszolt a tanévkezdéskor előforduló fertőzésekkel kapcsolatos kérdéseinkre, és adott hasznos tanácsokat.

Mi a tapasztalata szeptember elején, milyen betegségekkel fordulnak Önhöz leginkább?
Évek óta tapasztaljuk, hogy tanévkezdéskor, amikor sok gyermek tartózkodik egy zárt térben, napok alatt megsokszorozódnak a kis betegek a rendeléseinken. Elsősorban a légúti vírusbetegségek száma növekszik meg iskolakezdés után.

Egy kis náthával még mehet iskolába a gyerek, vagy rögtön menjünk orvoshoz?
Ha a szülő látja, hogy gyermekének lappangó betegsége van, ne vigye iskolába, egyéb közösségbe, hanem tartsa otthon! Ez a szülő felelőssége, hiszen így nemcsak gyermeke gyógyul meg gyorsabban, de az iskolai közösséget is óvja! A közösségbe bekerülő egy-egy náthás, félig beteg gyerek nem is érzi jól magát, ráadásul megfertőzheti a többieket.
Nagy felelőssége van a szülőnek abban, hogy láthatóan lappangó betegséggel küzdő gyermekét tartsa otthon, ne vigye közösségbe, mert ezzel nemcsak gyermeke felépülésének idejét rövidíti meg, hanem az iskolai közösséget is óvja!

Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja a gyerekünk a fertőzést?
Megelőzni nem nagyon lehet ezeket a betegségeket, de ha a gyerek kap egy kis immunerősítést, akkor kisebb lesz az esélye a fertőzésnek vagy nem húzódik el annyira a betegség.

Mi az, ami hozzájárul a gyerekek immunrendszerének karbantartásához? Mennyire fontos a nyugodt alvás, a kiegyensúlyozott táplálkozás?
A kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozás és sok vitamin, valamint a nyugodt, gyerekek esetében 9-11 óra alvás* mindenképpen segít – nemcsak a gyerekeknek, de saját magunk és családunk esetében is oda kell ezekre figyelni! Tankoljuk fel szervezetünket vitaminokkal, használjuk ki, hogy most érik be sok gyümölcs: alma, barack, szőlő, szilva! Szoktassuk vissza fokozatosan gyermekünket (és magunkat) az iskolai napirendhez, hozzuk vissza a korábbi fürdési, lefekvési időt, hogy a reggeli korai felkelésig ki tudják magukat pihenni!

A testmozgás is segíthet?
Igen, a rendszeres mozgás is sokat segít! Figyeljünk oda, hogy az iskolai padban töltött órák után legyen lehetősége a gyereknek mozogni, hiszen a testmozgás következtében beindul a vérkeringés, amely segíti a szervezetet a betegségek leküzdésében. Fontos tehát, hogy a gyerek naponta minél több időt töltsön a szabad levegőn, mozogjon, sportoljon a szabadban.

Mivel tudjuk még erősíteni a gyerekek ellenálló képességét?
A gyerekek sokkal intenzívebben és hatékonyabban reagálnak a természetes gyógymódokra, ezért javaslom az egészségügyi száraz sóterápia használatát. Számos légúti betegséget előz meg és kezel magas hatásfokkal, erősíti a szervezet ellenálló és regeneráló képességét. Az Indiso egészségügyi száraz sóterápia gyermekeknél már egyéves kortól alkalmazható.
A gyerekek ellenállóbbak lesznek a kórokozókkal szemben, nem húzódnak el annyira a betegségek, így kevesebb a hiányzás – oviból, suliból, de a szülőknek is a munkahelyről!

* Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány szerinti alvásigény határértékek:
Óvodáskorúak (3-6 éves): 10-13 óra
Iskoláskorúak (6-13 éves): 9-11 óra
Tinédzserek (14-17): 8-10 óra
Forrás:
http://www.theatlantic.com/health/archive/2015/02/how-much-sleep-is-normal/385075/?utm_source=SFFB

Ez is tetszeni fog