Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia A mérföldkövek: mire számíts 3 éves korig

A mérföldkövek: mire számíts 3 éves korig

pottyos

Izgulsz, vajon jól fejlődik-e a gyereked? Itt a lista, hogy mit mikorra kell elérjen.

 

Mire 1 éves lett a baba, el vagy ragadtatva, mert mindjárt járni kezd. Nos, ez még csak a kezdet: az elkövetkező két évben szinte minden nap valami újdonsággal nyűgöz majd le!

12-18 hónap

Fizikai fejlődés:

Ebben a korban kezdenek kifejlődni a motorikus képességek. Gyereked már ügyesen mászik, és egyedül fel tud állni. Már rámutatással tudja jelezni, hogy mit szeretne. Tud lapozni egy könyvben, és szeret magával vinni dolgokat. Tud integetni, tapsolni, fogni a kanalat – bár ezt még nem mindig tudja a szájába is navigálni.

Kognitív fejlődés:

8-20 szót ki tud már mondani, és ha szólsz, hogy köszönjön valakinek, ránéz, és köszön. Felismer néhány tárgyat könyvből. Érzékeli a saját testrészeit, ezért tudja utánzoni a mozgásod.

Érzelmi fejlődés:

Stresszes számára, ha távol van tőled, de a család többi tagját is beazonosítja már. Felismeri magát a tükörben. Szereti, ha kézbe veszik, felolvasnak neki. Értékeli, ha van közönsége. Vagyis kezdi érzékelni maga körül a világot.

18-24 hónap

Fizikai fejlődés:

Stabliabban tud járni. Már tud magától inni és kanállal enni. Fejlettebb az egyensúlyérzéke, így például le tud hajolni, hogy felvegyen egy játékot anélkül, hogy elesne. Segítséggel lépcsőzni is tud.

A cipőjét és a nadrágját már egyedül le tudja venni.

Kognitív fejlődés:

Már tud személyes névmásokat használni és több száz szóra nőtt a szókincse – például már a játékait is meg tudja nevezni.

Szeret dudorászni ismerős dalokat, és ez az az időszak, amikor elketdheted neki megtanítani az udvariassági formulákat (kérem – köszönöm).

Érzelmi fejlődés:

Már sokkal több érzelmet mutat ki a gyerek és örömmel ölel meg másokat, akiket ismer. Ebben a korban kezdenek kialakulni a félelmei – ezt érdemes komolyan venned.

24-36 hónap

Fizikai fejlődés:

Egyre függetlenebb lesz, egyre több mindent tud megcsinálni egyedül. Például el tud dobni egy labdát, majdnem teljesen egyedül le tud vetkőzni, pohárból tud inni, egy helyben tud ugrálni és lábujjhegyen tud menni.

Kognitív fejlődés:

Saját magára tud a nevén hivatkozni, már legalább 900 szavas a szókincse. Tud kifejezéseket használni, és 3-5 szavas mondatokban beszélni, tudja a saját korát és nemét.

Érzelmi fejlődés:

Saját maga kezdeményez játékot, megfigyel más gyerekeket játék közben és csatlakozik. Az osztozkodásban még lehetnek problémái.

Ha úgy érzed, gyermeked még nincs a megfelelő fejlettségi szinten, így tudsz segíteni:

Találjatok ki a képzelőerőn alapuló játékokat, például ne minden azt “jelképezze” játék közben, ami valójában.

Hagyj neki időt, hogy egyedül játsszon. Ilyenkor fel tudja dolgozni, és magában helyre tudja tenni, ami aznap történt.

Fejleszd a szókincsét azzal, hogy minden nap új történetet olvasol fel neki, és belekérdezel a történetbe. Rajzolja le a történet egyes elemeit, fejtsetek meg együtt betűket.

Fontos, hogy mindig igyekezz elősegíteni a fejlődését, de ne ess túlzásba se. Ne akard elérni, hogy olyan dolgokat tudjon, ami a korából fakadóan még nem elvárható tőle, és ha valami nehezebben megy, akkor is nyugtasd meg, hogy nem ő az ügyetlen. Nem minden gyerek fejlődik ugyanúgy, semmiképp ne rakj rá túl nagy terhet.

Forrás: smartparenting.com

Ez is tetszeni fog