Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia A mozaik családban nevelkedő gyerekekről

Bizonyos statisztikák szerint a házasságkötések 60%-a válással végződik. Ez mit jelent a gyakorlatban? Míg a 80-as években kuriózumnak számított, ha valakinek az osztálytársának szülei elváltak, manapság a fent említett statisztika az alsós korosztálynál már jól érződik, sok szülő elválik, mire a gyermek 7-10 éves lesz.

Gyermekpszichológusként azt tapasztalom, hogy gyakran jelen van egy harmadik fél, valamelyik szülő életében, vagy ha a váláskor még nem jelent meg, akkor néhány évvel később, majdnem biztosan meg fog. Például, ha a 7 éves Lacika szülei elválnak, mikor Lacika kishúga még csak 3,5 éves, akkor könnyen elképzelhető, hogy a váláskor 35 éves anyuka, és 37 éves apuka nem fogja egész hátralévő életét párkapcsolat nélkül leélni.  Mondjuk az apuka, nevezzük Lászlónak: találkozik a munkahelyén egy csinos 29 éves kolleganővel, akinek még nincs gyermeke, így mikor családot alapítanak, egyértelmű, hogy a pár női tagja gyermeket is szeretne. Lászlónak sincs ellenére, jó viszonyt ápol ex-feleségével, sikerült megbeszélni a közös gyermekeik láthatásának rendjét. Közös szülői felügyeleti jog mellett döntöttek, hiszen mind László, mind Lacika és kishúga anyukája: Kriszta, szeretné, ha mindketten továbbra is aktívan jelen lehetnének a gyermekek életében és egyik szülői érzelmi viszonya sem csorbulna a gyerekekkel. A gyerekek ezért egy hét itt-egy hét ott rendszerben vannak Krisztánál és Lászlónál. Így volt ez akkor is, mikor László összeköltözött munkahelyén megismert új szerelmével, Adriennel. Adriennt hamar megkedvelték a gyerekek, sok közös programot csináltak. Páratlan héten Adrienn és László kettesben voltak, míg páros heteken náluk voltak a gyerekek, így 4 tagúra bővült a családjuk. Aztán Adrienn várandós lett és egy kisfiúnak adott életet. Lacika nagy örömmel várta kistestvére születését, így már 5 tagú lett a család. Időközben Kriszta, Lacika anyukája élete is rendeződött és egy salsa tanfolyamon találkozott Jánossal, akinek előző kapcsolatából volt már két nagylánya: a 15 éves Timi és a 13 éves Nóra. Ők minden második hétvégét töltöttek az apukájuknál, így Kriszta és János néha kettesben, néha csak a lányokkal, néha csak Lacikával és kishúgával, néha pedig, mind a 6-an együtt voltak. Vajon az említett példában szereplő gyerekek mit mondanának a családjukról? Kik alkotják és hány fős?

A gyerekek is ismerik a hagyományos nukleáris család mintáját. Még váláskor is sokáig él bennük a vágy, hogy szüleiket összehozzák, hiszen az lenne a legkönnyebb, ha az általuk legjobban szeretett két emberrel egyszerre tudnának együtt lenni. Azokban az esetekben, mikor a szülőknek sikerül civilizáltan intézniük a válást, nem a gyerekekben keresnek szövetségest maguknak és a gyerekek érdekét a megváltozott élethelyzetükben is szem előtt tartják, sérülnek a legkevésbé a gyermekek a válás során. Ilyenkor ritkán egyszülős családok jönnek létre, ez azonban gyakran átmeneti állapot. A külföldi szakirodalomban patchwork családnak emlegetett család hasonlóan, vagy még kacifántosabban jön létre, mint Kriszta és László családjának alakulása.

A családról sem szabad tehát mereven és kizáróan gondolkodnunk. Egy gyermek számára a legfontosabb, hogy megértő, szerető közeg vegye körül. A patchwork vagy mozaik családok esetében még az is előfordulhat, hogy jól jár a gyermek, hogy ilyen sokan veszik körül, és ilyen sokan szeretik.

Ez is tetszeni fog