Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia A probléma az “edd meg, vagy éhes maradsz” koncepcióval? Néhány gyerek éhes marad

A probléma az “edd meg, vagy éhes maradsz” koncepcióval? Néhány gyerek éhes marad

pottyos

Az egyik legnagyobb meglepetése lehet a szülőségnek, hogy milyen nehéz megetetni a gyerekeid.

Mindig gondosan eltervezed, hogy mit főzöl, hogy változatos legyen, egészséges, és finom. Mindig ez volt a terved, és azt gondoltad, hogy majd boldogan falatozó gyerekek hálálják ezt meg. Aztán megszülettek a gyerekeid, és a valóság az, hogy kész tortúra rávenni őket, hogy egyenek, és ha mégis sikerül, akkor pedig elképesztően válogatósak. Vagy éppen nagyon határozott elképzelésük van arról, hogy mit szeretnének enni, és ez akkor derül ki, amikor te már megfőztél.

Arra már valószínűleg rájöttél, hogy nem veled van a baj, ez egy elég gyakori jelenség. Sok gyerek, ha rajta múlna, évekig nem enne mást, csak rántott csirkét sült krumplival.

És akárhányszor ezt szóbahozod mások előtt, mindig jönnek a megjegyzések: ne hagyd, hogy a gyerek döntse el, mit akar enni, főzd meg, amit akarsz, és tedd elé, ha éhes, úgyis megeszi.

És innen ered a gyakori döntés: a gyerek megkapja az ételt, ez van, egyen. “Vagy megeszed, vagy éhes maradsz.”

Hiszen nem fogja a gyerek az éhezést választani, úgyis korog a hasa, és akkor ráfanyalodik arra, ami helyett valami mást evett volna szívesen, ha nem is azonnal, de előbb-utóbb biztos.

Biztos?

Nem azért nem kéri, amit elé teszel mert bosszantani akar. Sokkal intenzívebben érzi az ízeket, most tanulja még csak, hogy mit szeret és mit nem, érzékeny az illatokra.. Nem tudhatod, mit él át.

Ha olyan ebédet csomagolsz neki, amit nem szeret, akkor képes lehet kihagyni az egész étkezést, és fájó hassal hazaérni.

Próbálj inkább olyan ételt választani, amit tudod, hogy szeret. Ezt aztán ki lehet egészíteni más ízekkel, hátha tudod tágítani a befogadási körét. Tegyél a tányérjára valami extrát, amitől tudod, hogy szívesebben meg fogja enni az ételt.

Nem arról van szó, hogy főzz 3-4 fogást egy étkezésre, de próbálj mindig kedvezni neki. Próbálj olyat készíteni, amit tudod, hogy megeszik. Talán nem olyan elvont elképzelés az sem, hogy lehessen némi beleszólása abba, hgy mit eszik. Még akkor is, ha ez elég válogatós beleszólás.

Persze, néha nagyon bosszantó lehet. De mindig tartsd észben, hogy nem azért csinálja, hogy téged feldühítsen.

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog