Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia A szülői szeretet hatása a gyermeki fejlődésre

A szülői szeretet hatása a gyermeki fejlődésre

Pöttyöslabda

Ha anyaként sokat is kapkodsz, stresszes vagy, egy dolgot mindig tarts észben: öleld meg sűrűn és erősen a gyermeked! Miért? Mert hatással van a fejlődésére, és arra, hogy boldog felnőtt lesz-e. Elmeséljük, mit kutattak ki.

Több kutatásban is vizsgálták a szülői szeretet hatását a felnőttkori mentális egészségre, vagyis azt: az a gyerek, akivel törődnek a szülei, boldogabb, kiegyensúlyozottabb felnőtt lesz-e. És azt találták, hogy igen.

Azok a gyerekek, akiket szeretnek, akikkel törődnek kicsi korukban, felnőttként magabiztosabbak lesznek, jobb az önértékelésük, jobban teljesítenek az egyetemen, és kevesebb mentális problémával küzdenek.

Azok viszont, akik nem szeretetteljes közegben nőnek fel, alacsonyabb önértékeléssel rendelkeznek felnőttkorban, elidegenedést éreznek, könnyebben válnak agresszívvá és antiszociálisabbak.

Hormonálisan is tudják magyarázni a jelenséget: az agyunk oxitocint bocsát ki, amikor szeretve érezzük magunkat, ez pedig pozitív érzéseket kelt bennünk.

Egy másik kutatás azt vizsgálta, hogy az intenzív szeretet azért is okoz boldogságot és kevesebb szorongást, mert az agyunk konkrétan megváltozik a szeretet hatására. A szeretet hiánya ugyanilyen logika mentén viszont mentális és fizikai sérülést is hoz.

A kutatók a fizikai kontaktus hatását is vizsgálták. Csecsemők esetében az érintés állandó jelenléte egyértelműen összefüggésben van azzal, hogy a baba többet alszik és kevesebbet sír. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a gyakori fizikai érintés az agy fejlődését is segíti.

Hogyan teremts tehát minél szeretet-teljesebb közeget otthon?

1. Attól a naptól fogva, hogy a baba megszületik, vedd sokszor a karodba, simogasd, érintsd meg minél többször.

2. Ahogy a gyermeked egyre nagyobbá válik, tedd ezt játékosan: táncoljatok vagy birkózzatok, a lényeg az, hogy találj sok olyan játékot, amiben aktív fizikai kontaktus van.

3. Később is naponta többször öleld meg: amikor már ciki, akkor ügyelj arra, hogy ne nyilvánosan tedd, de otthon továbbra is ölelgesd meg rendszeresen.

4. Szeretettel fegyelmezz: amikor utasítást adsz, vagy elmondod, hogy valamit rosszul csinált, közben tedd a vállára a kezed, vagy öleld meg utána, hogy érezze, attól, mert valamiben rosszalkodott, te ugyanúgy szereted.

Ahogy minden esetben, itt is el kell mondani, hogy ne ess át a ló túloldalára: tartsd tiszteletben a gyermeked privát szféráját és toleranciáját, figyelj arra, hogy különböző életszakaszaiban hogyan reagál.

Forrás: motherly

Ez is tetszeni fog