Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia A te gyereked is sírással szerzi meg, amit akar?

A te gyereked is sírással szerzi meg, amit akar?

pottyos

Adunk néhány tippet, hogy ne legyen minden “nem”-edre sírás a reakció!

Amikor a gyermeked megszületik, eleinte az egyetlen módja a kommunikációra a sírás. Sír, ha éhes, sír, ha pelenkát kell cserélni, sír, ha bármi nem komfortos neki. Kutatások szerint 3 éves korig teljesen normális, ha így fejezi ki a szükségleteit. Ekkor tehát ha odaadod neki, amiért sír, még nem jelenti azt, hogy “elrontod” a gyereket.

Ugyanakkor az is fontos, hogy megtanítsd, hogyan fejezze ki magát sírás nélkül. Persze, ez nem mindig egyszerű. Amikor nyilvános helyen rendez jelenetet a gyerek, néha egyszerűbb megadni magad a kérésének, mert a szép magyarázat nem mindig hatékony, a helyzet pedig kellemetlen.

Íme, néhány tipp, hogyan kezeld az ilyen sírást:

1. Legyél ura az érzéseidnek
Fontos, hogy megőrizd a nyugalmad ilyenkor. Könnyen dühbe gurulhatsz, ami jogos is, de akkor elveszíted a kontrollt a szituáció felett, és a végén hajlamos leszel megvenni a gyereknek, amiért hisztizik.

2. Tanítsd meg a gyereket, hogy milyen szavakat használjon, ha ki akarja fejezni, mit szeretne
Mondd el neki, hogy nem érted, mit szeretne, amíg sír. Tanítsd meg, hogy kell szépen kérni, vagy csak egyszeráen vedd rá, hogy mondja el, mit szeretne. Ne add neki oda, amit kér, amíg ki nem fejezte magát szavakkal.

3. Kerüld az olyan helyzeteket, amikor követelőző sírást válthatnak ki
Ha tudod, hogy biztos fog kérni édességet, ha elmentek az édességes pult mellett, akkor egyszerűen kerüld ki azt a szakaszt. Ha tudod előre, hogy valami ki fogja váltan a sírást, akkor igyekezz eltüntetni az adott dolgot.

4. Állj ki a nem mellett
Ha valamire nemet mondtál, akkor tarts ki mellette. Ha elmagyaráztad, hogy miért nem lehet, és továbbra is sír, akkor ne add neki, amit kér. Mert ezzel azt erősíted benne, hogy mégiscsak működő taktika a sírás. Ugyanakkor öleld is meg ilyenkor, kedvesen fegyelmezz.

5. Vidd el a gyereket a tett helyszínéről
Próbálj ilyenkor keresni egy nyugodt helyet, ahova arrébb mehettek, és van lehetősége lenyugodni. Ilyenkor el is magyarázhatod neki, hogy miért mondtál nemet, és elkerülitek az emberek figyelmét is.

6. Kommunikáció
Nagyon fontos, hogy mindig magyarázd el a gyereknek, ha valamit nem lehet, és mondd el azt is, hogy miért. Mondd el neki, hogy sírással nem fogja elérni, amit akar. Ha folyamatos kommunikációban vagytok, akkor nem lesz frusztrált, és hamarabb leszokik a sírásról. Ugyanakkor neki is hagyd, hogy elmondja, mit miért szeretne. Ha te sosem hallgatod végig, sosem figyelsz rá, persze, hogy sírással fogja felhívni magára a figyelmed – hiszen kitapasztalja, hogy azzal biztosan kivált valamilyen reakciót.

7. Mutass példát
Mutass példát a viselkedéseddel a gyereknek azzal, hogy megmutatod, hogyan kell szépen kérni. Erősítsd meg benne, hogy tisztelettel vagytok egymás igényei és szükségletei iránt, és végighallgatod te is, hogy ő mit szeretne.

8. Beszélj a többi felnőttel is
Beszéld meg a pároddal, a nagynénikkel és nagyszülőkkel, hogy mik azok a tiltások,a miket fontosnak tartasz. Kerüld el azt a helyzetet, hogy mástól megkapják, amire te nemet mondtál.

9. Jutalmazd meg a gyereket
Figyeld, hogy mi az, amiért korábban hisztizett, de aztán leszokott róla. Ha már nem hisztizik, jutalmazd meg valami aprósággal, és dícsérd meg, amiért jól viselkedik.

10. Állíts fel reális korlátokat
Amikor nemet mondasz, akkor elsősorban nevelő célzat vezérel. Nem egészséges ebéd előtt csokit enni, nem lehet minden játékot megkapni, amit szeretne… Ne érezd ilyenkor, hogy valamitől megfosztod őt. Szülőként az is a feladatot, hogy helyes értékrendre, mértékletességre, neveld a gyermeked. Te sem szeretnéd, ha azt látná, hogy erőszakossággal és manipulációval mindent el lehet érni. Felnőttként, egy munkahelyen már nem fog elérni semmit hisztivel. Ezekkel a kihívásokkal is könnyebben meg fog birkózni, ha gyerekként is ahhoz szokik hozzá, hogy az akaratosság nem nyerő stratégia.

Forrás: smartparenting.com

Ez is tetszeni fog