Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Apák napja- naptárba vele!

Apák napja- naptárba vele!

Évi Hernaez

Május első vasárnapja- anyák napja.

Minden magyar kisgyerek szívébe beleég ez az ünnep, ha álmunkból ébresztenek, akkor is tudjuk, hogy mikor “kell” köszönteni az anyukánkat, nagymamánkat. Az óvodai- iskolai éves tervezőbe automatikusan belekerül az ünnepség megrendezése, április közepe felé pedig már ügyesen szorgoskodnak a kis kezek, hogy időben elkészüljön a meglepetés.

Május utolsó vasárnapja- gyereknap. A kommunizmusból itt maradt jeles nap is egészen a kezdetektől belénk kódolódik, lelkesen készülünk a vattacukor illatú forgatagra vagy a régen várt családi kirándulásra. Minden kisgyerek tudja, hogy május utolsó hétvégéje róla szól.

Június harmadik vasárnapja- tudja valaki, hogy mit ünneplünk ekkor?

2020-ban június 21- re esik az apák napja. Aki kérdően húzza fel a szemöldökét, hogy ugyan már, minek újabb “amerikai” ünneppel majomkodni, azt megkérném, hogy görgesse kicsit vissza a cikket. Anyák napja- pipa, gyereknap- pipa… miért feledkezünk meg hát az apákról?

Ma már nem az a családmodell a trendi, ami ötven évvel ezelőtt volt. Napjainkban az apák gyakran ugyanúgy részt vesznek a család mindennapi életében, mint az édesanyák. Már nem “csak” pénzkeresők, hanem van, hogy ők mennek gyesre. Már nem csak futó puszit nyomnak a sampontól tisztán illatozó, félig alvó gyerek fejére, hanem elvágják a köldökzsinórt, pelenkát cserélnek, éjszakákon át sétálgatnak fel- alá az újszülöttet ringatva, etetnek, óvnak, gondoznak, ott vannak a gyerek minden olyan pillanatában, ahol sokáig csak az anyák lehettek. Az anyákat május első vasárnapján magától értetődően ünnepeljük- miért nem érdemlik meg ugyanezt az édesapák is?

Sokan megkérdőjelezik az ünnep létjogosultságát, és elcsépelt nyugati szokásnak tartják, mint a Valentin napot vagy a Halloweent, ám valójában óriásit tévednek. Az https://apaknapja.info/ weboldal egyik cikkében így foglalják össze a tudnivalókat:

Az apák napját Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján, március 19-én. Számos európai ország, mint például Portugália, Spanyolország vagy Svájc még mindig ezen a napon tartják.

Az apák napja mint világünnep az USA-ból terjedt el. 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte a megünneplését, mikor egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, és az USA egyre több államában kezdték tartani, de csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepé Richard Nixon elnök.

Az apák napját Magyarországon 1994 óta ünnepeljük, ekkor indítottak mozgalmat a bevezetésére. Itt nincs még akkora hagyománya, de évről évre nő a népszerűsége.

Szeretem az új szokásokat. Amikor két ember összeházasodik, otthont teremt, családot alapít az út telis-tele van újabb szokások, rituálék, hagyományok lefektetésével. Valahogy az élet velejárója, hogy amikor például megszületik az első baba, már máshogy üljük a családi eseményeket. Más lesz a karácsony, a húsvét, új ünnepek kerülnek a családi repertoárba: házassági évforduló, gyerek(ek) szülinapja. Miért ne férne bele a sorba az apák napja is?

Mesterkélt, mondvacsinált, marketingszagú? Lehet, de ahogy anyaként olvad a szívem május első vasárnapján, úgy Apa is megérdemli, hogy az év egy napján különlegesnek érezhesse magát. Egyébként megsúgom, mi Spanyolországban élve már harmadik éve ünnepeljük a kisfiunkkal, a férjem pedig imádja, hogy ajándékkal készülünk, idén pedig már ágyba vittük neki a reggelit.

Hogy mivel kedveskedhetünk nekik? A sor végtelen, de figyeljétek a következő cikkemet, összeszedek néhány tuti tippet, hogy idén nálatok se mindennapi legyen június 21-e.

Éljenek az édesapák!

Ez is tetszeni fog