Quantcast
Kezdőlap Aktuális Az iskolai bántalmazás megelőzhető: Elindult a a NEMECSEK Program

Az iskolai bántalmazás megelőzhető: Elindult a a NEMECSEK Program

Pöttyöslabda

Minden iskolának van tűzvédelmi terve, de nagyon kevés iskolában találunk útmutatót arra vonatkozóan, mit kell tenni akkor, ha valakit bántanak. Pedig egy  iskola nem csak egy épület, hanem egy olyan biztonságos hely, ahol mindenki együttműködik. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány NEMECSEK Programja azért jött létre, hogy támogassa a biztonságos keretek létrehozását, segítse a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket abban, hogy  gyakorlati tudást szerezzenek és létrehozzák saját irányelveiket a bántalmazások megelőzésére és kezelésére.  A programhoz bárki ingyenesen csatlakozhat, az ismeretek elsajátítását online kurzus, támogatói anyag  segíti. A NEMECSEK program alapelve hogy minden bántalmazás megelőzhető!

“Gyorsan segítsen valaki, nem tudom, hogyan védjem meg jól a gyerekeket! Már mindent megtettünk az iskolán belül, mégis folytatódik a bántalmazás. Eszköztelenek vagyunk, reméljük, nem fog történni semmi komolyabb esetA rendőrségre rohanjak, vagy a gyámhatóságot kell értesíteni? És a szülőknek mikor szóljunk?”  – Ezek a kérdések sok gyerekekkel foglalkozó intézményben ismerősek lehetnek, mert sokszor maguk az intézményvezetők vagy pedagógusok sem tudják, hová forduljanak segítségért és mit tudnak tenni bántalmazás esetén.

A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat ezekre a kérdésekre,  a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyerekvédelmi irányelvüket. A NEMECSEK Programot az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt 3 év hazai tapasztalatai alapján dolgozta ki az Alapítvány. A Programot több éves háttérmunka és szakmai egyeztetés előzte meg, amely során, több, mint 15 oktatási intézménnyel tesztelték a megfelelő módszertanokat,a Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium során pedig egyházi, állami, alternatív oktatási szervezetek és hatóságok szempontjait és igényeit mérte fel az Alapítvány.

Kinek szól a NEMECSEK Program?

Programunk minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. Hasznos  óvodáknak, iskoláknak, gyermekvédelmi intézményeknek, gyerekekkel foglalkozó alapítványi, egyházi szervezeteknek, illetve minden olyan szervezet számára, amely kapcsolatba kerül gyerekekkel – emelte ki Vaskuti Gergő a program egyik vezetője. A repülőgépek sem landolnának sok esetben biztonságban, ha menet közben kéne megoldást találni egy-egy hirtelen felmerült problémára, ehelyett mindenki követi az előre megírt protokollt. A gyerekvédelmi irányelv nem egy újabb adminisztratív teher, hanem egy, a közösség által létrehozott és elfogadott irány, ami mentén a felmerülő problémákat rögtön orvosolni lehet

Van rá 10 perced?

A NEMECSEK kérdőívének kitöltésével bárki pár perc alatt felmérheti, hogy a saját szervezete mennyire van felkészülve a bántalmazások megelőzésére és kezelésére. A kérdőív rávilágít, milyen területeket érdemes végiggondolni ahhoz, hogy a szervezet minden tagja biztonságban érezhesse magát.

Csatlakozz a NEMECSEK Programhoz!

A program  ingyenesen elérhető segítséget, letölthető sablonokat, kínál  ahhoz, hogy bárki elkészíthesse saját gyerekvédelmi irányelvét. Az önálló munkát egy online elvégezhető gyermekvédelmi  kurzus segíti, a szervezők támogató fb csoportot működtetnek. A NEMECSEK programba bárkit örömmel várnak, aki tenni szeretne a biztonságos működésért, a jelentkezés folyamatos a Hintalovon Alapítvány weboldalán

A teljes közlemény itt olvasható: https://hintalovon.hu/2020/08/17/indul-a-nemecsek-program/

Ez is tetszeni fog