Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Bababiztonság otthon

Bababiztonság otthon

Évi Hernaez

Alapvetően nem vagyok egy paramami: a kisfiam egy közel 40 kilós kutyatesóval növöget, néhány napja az itató vizében úsztatta a kedvenc kisautóját, amíg én elmentem mosdóba. A kutya egy tünemény, inkább a bacik miatt kellene aggódnom, de igyekszem nem túlagyalni a dolgot.
Van viszont néhány biztonsági eszköz, amiket a baba mellett nélkülözhetetlennek tartok. Jöjjön az én kis személyes, szubjektív listám.

1. Bébiőr
Anyukámtól még a fiam születése előtt megkaptuk az Angelcare légzésfigyelőjét, ami bébiőr is egyben. A sors, vagyis inkább a kisfőnök alvási szokásai úgy hozták, hogy a légzésfigyelőt végül be sem kapcsoltuk, hiszem rajtam/mellettem aludva fölösleges volt. A bébiőr viszont nagyon nagy szolgálatot tesz már majdnem kettő éve: egy kétszintes házban lehetetlen másképp vacsorázni az esti elalvás után.

2. Biztonsági rács a lépcsőre
Nem tudom, mikor fogjuk leszerelni, ha valaha le is fogjuk. Valahogy olyan nagy biztonságot ad, hogy ez a kis kelekótya nem tud csak úgy nekiindulni a meredek lépcsőknek. Elég kényelmetlen, mert nem könnyű kinyitni (nyilván), ha pisilni kell, akkor meg főleg kitolás a zárral vesződni, de szerintem egy többszintes otthonban alapvető bababiztonsági eszköz.

3. Csúszásgátló a fürdőkádba
A kisfiam amióta ülni tud, a nagy kádban fürdik, mert amilyen óriásbaba, nem fért kényelmesen a kicsiben. Természetesen soha nem hagyjuk egyedül a vízben még egy pillanatra sem, de volt, hogy megcsúszott a nagy hancúr közben, és megijedt. Ezt kiküszöbölvén vettem néhány hónapja egy tapadókorongos csúszásgátlót, amit bár utál, és egyáltalán nem szeret rajta ülni, de nagy hasznát vesszük.

4. Sarokvédők
Nem sok bútor csúcsa van egy magasságban vele, de annak a kevésnek minden sarkát szilikon védő borítja. Ezt nem mertem a véletlenre bízni.

5. Ez nem egy konkrét eszköz, hanem óvintézkedés volt: a nappalinkban a gyönyörű, egyedi tervezésű dohányzóasztal üveglapos. Vérző szívvel bár, de leköltöztettükt a garázsba. Néhány évig száműzve lesz, túl sok ilyen jellegű balesetről hallottam. Nagy áldozat volt a lakberendezéssel foglalkozó férjem részéről, de a gyermekünk biztonsága az első.

6. Konnektorvédő

Nem túl kényelmes minden alkalommal kiszedeni majd visszadugni, de szerintem ez is nagyon fontos dolog egy kisgyerekes családban. Az ördög soha nem alszik. Néhány napja azon kaptam a fiam, hogy a konnektorba probált bedugni valamit, mert tólem azt látta a porszívózáskor. Elmagyaráztam neki, hogy ez nagyon veszélyes lehet, de még évekbe telhet, míg igazán megérti, nem kockáztatok addig sem.

+1 Fiókvédő nadrágzsinór
Ez bármilyen furcsán is hangzik, az egyik leghatékonyabb biztonsági eszköz a házban: olyan fogantyúk vannak a konyhaszekrényen, hogy át lehet fűzni rajtuk egy zsinórt. Amikor a kisfiam egyik napról a másikra mászni kezdett, gyors megoldás kellett a tisztítószeres rész bababiztossá tételéhez. Tervben volt biztonsági zár vásárlása, de az én szupercsomóimat ki nem nyitja, az biztos. És ingyen volt.

Ha egyszer valami csoda folytán nem akar majd velem aludni, leesésgátló rácsot is fogunk venni az ágyához, de a jelenlegi helyzetet nézve az még nagyon messze van, addig pedig én funkcionálok esésgátlóként.

Ezek azok az eszközök, amik nélkül nem érezném biztonságban a kisfiamat az otthonunkban. Te mivel egészítenéd ki a listát?

Ez is tetszeni fog