Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Babából totyogó

Babából totyogó

pottyos

Közeledik az első éves szülinap, nehéz elhinni hogy a babád lassan totyogóvá válik, hova tűnt az elmúlt egy év?!
A kicsid rengeteget változott születése óta, és még mennyi minden várható a közeljövőben.. 🙂 Nézzük át mik is ezek a mérföldkövek..

Közeledik az első éves szülinap, nehéz elhinni hogy a babád lassan totyogóvá válik, hova tűnt az elmúlt egy év?!
A kicsid rengeteget változott születése óta, és még mennyi minden várható a közeljövőben.. 🙂 Nézzük át mik is ezek a mérföldkövek..

Mozgékonyság:
Pár hónapja még nagyon vártad, hogy eljöjjön ez az időszak, hogy a gyerkőc már nem ül egy helyben, de ezzel le is zárult az időszak, amikor akár az ágy közepén is ott hagyhatod, amíg felöltözöl. Mert pillanatok alatt négykézlábra vágja magát, és fél perc alatt a lakás másik felébe mászik, vagy akár már bútorról bútora kapaszkodva halad A-ból B-be 🙂 Viszont a jó hír, hogy innentől lassacskán a hátad végre pihenhet, mert nem kell állandóan hurcolnod 🙂

Beszéd
A sok sírást kezdi felváltani a gügyögés, pár gyerek akár egy éves kora körül mondja ki az első szavát, de nagyjából erre az időszakra tehető, amikor egyes szavaknak már jelentése is van, pl. kutya -vau-vau, cumi – ám, stb. Mi pedig sokkal jobban megértjük őket, mint eddig. Ne aggódjunk, ha ez esetleg ez jóval később jelentkezik, mert minden gyerek máshogyan fejlődik, valaki mozgásban van előrébb, valaki pedig kommunikációban, de ha nem hagy minket nyugodni a dolog, akkor beszéljünk a gyerekorvosunkkal, majd ő megnyugtat!

Egyedül evés
Sokszor, amikor türelmes pillanatunkban vagyunk, akkor imádni valóak, ahogy a kanalukat megpróbálják a szájukba navigálni, de helyette a homlokukra kenik a kaját, vagy a földre pottyan, de természetesen csak azután, miután leesik a ruhájukról, ami a partedli mellett valahogy mégis rákenődött a frissen mosott, új pólóra  Viszont jó hír, hogy a babakaják korszaka lejár lassan, és mindenféle új ételre lesz kíváncsi, leginkább olyanokra amiket mi eszünk. Viszont innentől nagyon kell figyelnünk, hogy valamit félre ne nyeljen! Érdemes fél centisnél kisebb darabokat adni neki, és egy éves kora előtt ugye nem ajánlott jó pár dolog, mint például diófélék, méz, tehéntej..

egyedul enni

Leválasztás
Hát, ebben a témában szerintem még csak általánosítani sem lehet, mert mindenki más-más ideig szoptatja a babáját, vagy azért mert nem tudja vagy nem akarja tovább, de egy éves kor körül az anyatejről lassan átállunk a junior gyerekitalra vagy bármi másra, amit mi jónak tartunk. Érdemes csőrös itatópoharakkal próbálkozni, általában ez nem szokott nehézséget okozni. Ha nehéz a leválasztás a babánknak, akkor mindenképp konzultáljunk a gyerekorvossal, hogy milyen megoldásokat tanácsol.

Alvás
Ha idáig nem szűnt meg a délelőtti szunyókálás, akkor készüljünk, mert a gyerek egy éves kora körül el fogja hagyni, ez sok szülőnek elég rémisztően hangozhat, de nézzük a jó oldalát: ebéd után többet fog aludni (jó esetben 2-3 órát)! 🙂

Biztosnság
Nyílván, ha a gyerkőc megindul, akkor mindenre figyelnünk kell! Asztalsarkokra, kövekre, növényekre, sarkokra a lakásban.. Semmilyen biztonsági kütyü nem helyettesíthet minket, muszáj mindig rájuk figyelni, amíg meg nem tanulják mit és hogyan kell/lehet használni. Sokan hagyják a gyereket, hogy maguk tapasztalják meg a „rossz” dolgokat, mi is ezen szülők közé tartozunk, de természetesen végig mellette vagyok, hogy nehogy valami nagy baj történjen. Nálunk nincs sarokvédő sehol, egyszer lekokizta a gyerek az asztalt, sírt egy kicsit, azóta nagy ívben elkerüli. Nyílván ez egy szerencsés eset, történhet bármikor nagyobb baj is, viszont ne felejtsünk el egy nagyon fontos mondatot, melyet érdemes sokszor ismételni magunknak, amikor halálra aggódjuk magunkat: „Ne nehezítsd a gyerek életét azzal, hogy megkönnyíted!”

biztonsag

Ügyesség
Egy éves korára a szemünk fénye egyre ügyesebb lesz, a hüvelyk és a mutató ujjával egyre több dolgot képes felemelni/megfogni, ezért ösztökéjük is őket ilyen jellegű játékokra, pl. pár köles golyót tegyünk elé, és nagyon örüljünk amikor akár a szájába (nyílván nem az összeset egyszerre), akár egy kistányérba beteszi.

Összefüggések
Pár hónapja, ha pl. csengettek, akkor a gyerek reagált rá, mostanra viszont izgatottan várja, hogy ki lép be az ajtón. Kezdi összetenni az összefüggéseket, hogy mi után mi következik.

Akarat
Mivel a kicsi egy éves kora körül kezd ráébredni arra, hogy ő egy teljesen külön személy, ezért egyre többet szeretné érvényesíteni az akaratát. Már nem tetszik neki, ha olyat teszel, ami akarata ellenére van, és ezt ki is fejezi. Már nem lesz olyan egyszerű minden alkalommal berakni a gyerekülésbe a kocsiba..Két gyerekem van, az elsőnél még úgy gondoltam, hogy nevelés kérdése, hogy egy gyerek hisztizik-e, de már tudom, hogy nem 🙂 A második gyerkőcöm (lány) iszonyatosan akaratos, és rengeteget küzdünk, hogy a hisztieit hogy tartsam kordában, de erről majd egy másik cikkben.. Az első gyerekemnél eddig semmi ilyen jellegű probléma nem volt, pedig már lassan öt éves. Hagyjunk neki teret, de szabjunk neki határt, „kis” gyakorlással ez kivitelezhető, csak türelem kell hozzá. Viszont a jó oldal, hogy tudjuk a gyerekünk nem mulya 🙂

Szeparációs szorongás
Teljesen normális a baba fejlődésében, mely nagyjából nyolc hónapos korában alakul ki, és akár két éves koráig is eltarthat. Ilyenkor nagyon nehezen engednek el minket, szülőket, és persze általában ebben az időszakban szoktatjuk be őket a bölcsibe/családi napközibe. A fiamnál nem nagyon vettük észre ezt az időszakot, ő is ugyanúgy, mint a húga már kis korában sok emberhez lett szoktatva, vittem őket mindenhova, de természetesen a kislányomnál nagyon nehezen ment a beszokás, mert nagyon „anyás” volt. Nekem már egyszerűbb volt a helyzetem, mivel második gyerek, nem kezdtem el sírni a bölcsi előtt, amikor hallottam, hogy ő bent sír, mert rengetegen ezt csináljuk, és ez így van rendben. Javaslom, hogy ilyenkor 10-15 perc elteltével telefonáljunk a bölcsibe (nyílván ebből ne csináljunk rendszert, mert megőrülnek tőlünk a bölcsis nénik 🙂 ), és a dadus meg fog minket nyugtatni, hogy ez csak nekünk szólt, miután elmentünk, rá öt percre már játszott és befejezte a sírást. Egy lényeges dolog van szerintem, hogy próbáljunk meg határozottak lenni, ne menjünk vissza ötször még „csak egy puszit” adni, ha nem mondjuk el neki, hogy anyának dolga van, és délután jövök érted, nagy puszi, és kimenni..

 

 

Forrás: parenting.com
Fordította és írta: Spuriga Dóra

 

2015. január 17.

Ez is tetszeni fog