Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Babakelengye lista, avagy mi az, ami (szerintem) teljesen fölösleges

Babakelengye lista, avagy mi az, ami (szerintem) teljesen fölösleges

Évi Hernaez

Mennyire készültem a kisfiam érkezésére! Nem volt könnyű az út hozzá, és sokáig el sem tudtuk hinni, hogy tényleg velünk maradt, éppen ezért a hatodik hónapig nem vettem neki semmit. Na de onnantól nem volt megállás, beindult a fészekrakó ösztön ezerrel. Örököltünk néhány dolgot, de a klasszikus óriáskerekű, elegáns babakocsi, a habosbabos kishercegruhák és a mahagóni színű óriási babaágy egyáltalán nem illett a mi modernebb, bohémabb, fehér-bézs világunkba. Költekezni kezdünk hát, aztán a kisfiunk három hónapos korában csak pislogtunk egymásra a férjemmel, hogy mennyi fölösleges hülyeséget megvettünk…

  1. Három az egyben babakocsi

A hordozót az autóba használtuk, a mózest viszont négy hónaposan kinőtte a fiam. Pedig direkt nagy modellt vettünk (természetesen hetekig kerestük a tökéletesnek tűnőt), azt hittem, hogy a május végi babám azért még az őszt vígan abban tölti. Nem így lett. És persze nem is szerette igazán. A sportrészt egyetlen egyszer próbáltuk ki, még fekve, mert ugye három- négy hónaposan általában még nem ülnek a babák. Gyorsan rájöttünk, hogy ezt bizony benéztük, el is adtuk (feleannyiért), és vettünk egy rohangálós, kicsire csukható babakocsit, amit az első perctől kezdve ki tudtunk használni.

Ha lenne második babánk, biztosan nem vennék babakocsit, az első hónapokat kendőben töltené rajtam, az biztos. Hiszena fiam a babakocsiban nem aludt, csak nagy ritkán, én meg idegesítettem magam a szétszedéssel, összerakással. Fölösleges volt, nálunk legalábbis.

  1. Kiságy

Tudom, ez bizony a babakelengye elmaradhatatlan része, ha nem veszel, úgy néznek rád, mint egy ufóra, talán az elsők között szerepel a listán. Még jó, hogy a legolcsóbb ikeásat vettem, mert jól mutatott a gyerekszobában, meg úgy voltam vele, hogy hamar átszoktatom a normális ágyra, leesésgátlóval. Aha, így is lett, csak a leesésgátló én vagyok azóta is. Az első hónapokban még próbáltam a kiságyban altatni, de fél év hullafáradtság és mélységes kétsébeesés után eladtam ezt is. Összetoltunk két 90 centis ágyat, és azóta is azon alszik. Velem. És mindenki boldog. (Nem, így sem alszik jobban, de legalább nem kell órákat szórakoznom azzal, hogy próbálom letenni, amikor már elaludt.)

Természetesen az összes ágynemű, hiperszuper matrac, rácsvédő kidobott pénz volt.

  1. Forgó a kiságyba

Ez az előző pontban kifejtettek miatt vesztette értelmét, pedig a legjobb barátnőmtől kaptuk azt, amit én ajándékoztam nekik a kislánya születése előtt. Még pocakosan pityeregtem rajta néha, ahogyan elképzeltem, hogy a kisfiam ugyanannak fog gügyögni, mint a barátnőm pinduri babája. Mivel a fiam a kiságyban nem maradt meg, így nem kapcsoltam be fölöslegesen a forgót. Csak a szívem fájdítottam volna.

  1. Kis méretű babaruhák

A kisfiam átlagos mérettel született, 52-es ruhácskákba kellett öltöztetnem legelőször. Aztán amikor elkezdett hetente 300grammokat hízni, és három hónapos korára megduplázta a súlyát, és nyúlt 10 centit, beláttam, hogy mi bizony nem fogunk minden méretet használni. Elajándékoztam hát minden nagy gonddal kimosott, kivasalt picike ruhát, és megfogadtam, hogy nem költök sokat a jövőben, hiszen nem éri meg, nő, mint a gomba. Persze nem tudom betartani, erősen dolgoznom kell még ezen a nem-veszek-meg-minden-cuki-gyerekruhát dolgon.

  1. Kapucnis pulcsik, ingek és farmerok

Miért készítenek még nem ülő gyerekeknek kapucnis felsőket? Miért?

Szerencsétlen gyerek egész nap fekszik, ha nem teszed a fejére, akkor csak nyomja a nyakát/hátát, ha meg felteszed rá, nyáron megsül, télen meg mozdulni nem tud a rengeteg rétegtől. Nem, kezdő anyukaként ezt nem tudtam, és persze, hogy tele voltunk cuki kapucnis felsőkkel. Persze jogos a kritika, hogy hát józan ésszel belátható, de annyira cukik voltak azok a pici melegítőfelsők, nem gondoltam én ilyen gyakorlatias dolgokra.

Nagyjából annyi értelmét látom egyébként, mint a szoptatós ruháknak, amik pocakos kismamáknak készülnek. Miért nem lehet nem terheseknek divatos, csinos, szoptatós ruházatot gyártani? Csak babát várók szoptatnak? Soha nem fogom megérteni.

  1. Farmerok és ingek

Ugyanaz a kategória, mint a kapucnis pulcsi. Az én húsos kisfiamon a farmert begombolni gyakorlatilag lehetetlen, mai napig nem tudok rá nem gumis derekú nadrágot adni. Persze rengeteg cuki farmert kaptunk, hiszen mennyire menők már, de nem, egyszer sem volt rajta. Egyik sem.

Ugyanúgy, mint az ingjei. Egy forgó, kúszó gyerekre mi értelme bármi olyat adni, ami felgyűrődik a nyakába, amint nekiindul?

  1. Cipő (amíg nem jár)

Nem túlzok, harminc pár(!) puhatalpú kocsicipő várta, hogy használatba vegyük őket. Igen ám, de amíg nem állt a babám, addig folyton lerúgta magáról (amikor persze egyáltalán ráadtam), amikor pedig állni kezdett, akkor meg már olyan bucika volt a lábfeje, hogy nem tudtam ráhúzni egyiket sem. A kisfiam zokniban meg mezítláb tolta egészen addig, amíg meg nem tanult járni (a szakértők egyébként ezt tanácsolják). Akkor kapott egy komoly, minden ortopédiai szempontnak megfelelő első cipőcskét.  Egyből 23-as méretben, mert olyan óriási.

+1

A cumi- és a cumisüveghalmok is érintetlenül maradtak nálunk. Az igény szerinti szoptatást választottam, és bár egyáltalán nem volt zökkenőmentes az utunk, de még a legkétségbeesettebb pillanatomban sem nyúltam a cumisüveghez. A cumihoz igen, ami jó kis cumizavart okozott, és a rövid három hét alatt, amíg használtuk, a kisfiam megváltozott technikája miatt olyan baktériumos fertőzés alakult ki a mellbimbómban, hogy azt hittem, belehalok a fájdalomba. Antibiotikumos kúrával, vérsere szorított szájjal és tenyérbe vájt körmökkel túllettünk rajta, megmenekült a szoptatás, én pedig azonnal összeszedtem az összes cumit és üveget a házban, és elvittem a Vöröskereszthez.

Azóta ha babakelengyéről kérnek tanácsot tőlem, a Szoptatás női művészete kiadványt, a www.lll.hu-t és egy IBCLC szoptatási tanácsadó íi listát ajánlok cumisüveg és cumi helyett.

Ti mivel egészítenétek ki a felsorolásom? Ti is nagyon mellélőttetek?

Ez is tetszeni fog