Quantcast

Babaúszás

pottyos

Napjainkban a családok körében népszerűek a korai fejlesztéssel foglalkozó programok. Minél korábban érik babánkat a megfelelő ingerek, annál hatékonyabban fejlődnek alapképességeik. Így van ez a babaúszással is. Miért tarják manapság fontosnak a szülők a babaúszást, milyen előnyei és hátrányai lehetnek, mi az a búvárreflex, illetve Budapesten és környékén hol van erre lehetőség. Többnyire ezekre a kérdésekre keressük a választ és szeretnék átfogó képet adni a babaúszásról.

 

 

A családok többssége hallott már a babaúszásról, de sokan félnek attól, hogy a csecsemőket ilyen korán uszodába hordják és nem tudják mi is az a búvárreflex. Gondoljuk csak végig, hogy a terhesség alatt a magzat egy vizzel teli burokban fejlődik 9 hónapig, ahogy a Szülők lapja oldalán is olvasható „egy tökéletesen temperált, vizzel teli medencében lubickolnak 9 hónapig”. Ennyi vízben töltött idő után, a babák nyugodtan lebegnek a fürdőkádban, élvezik, sőt nyugtatja a víz.

babauszas 1

Két hét után, miután a köldök csonkja leesett a bátrabb szülők már nagy kádban is fürödhetnek a picivel, a kevésbé bátrak később próbálkoznak vele, a lényeg, hogy nem kell kapkodni és mindenki a saját maga ütemében szoktassa gyermekét a vízhez. A 2-3 hónapos csöppség, még csak meg sem lepődik, kicsit becsukja a szemét- a szemhéj védő reflexe miatt-, de ha a víz szép lassú ütemben folyik végig az arcocskáján, a következő pillanatban már ki is nyitja, és rezzenéstelen arccal tűri a lecsorgó vizet az arcán. Ha ezt minden fürdésnél gyakoroljuk, és ha még a víz mennyiségét is növeljük, akkor profi módon készíthetjük fel babánkat az uszodai foglalkozások legfontosabb elemére a merülésre. A csecsemőnek ugyanis ösztönös veleszületett, reflexe gondoskodik arról, ha víz alá merül- akár csak az arca, vagy esetleg az egész fejecskéje, akkor vissza- tartja a lélegzetét, és nem nyel vizet . Ezt hívjuk búvárreflexnek vagy búvárösztönnek. A légzés mindig kilégzéssel indul, így merüléskor nem szívnak vizet a tüdejükbe a kisbabák. A kicsiknél kb. 6-7 hónapos korukig él ez az ösztön, gyakorlás nélkül később elvesztik, de a babaúszással és az ott gyakorolt merülések segítségével elérhetjük, hogy nagyobb korban is megmaradjon. Szakemberek szerint ez a gyakorlással megtartott ösztön 1 éves kor után már nem törlődik.

babauszas 3

Milyen előnye származhat a gyereknek a búvárreflex megmaradásával?

• Megváltozik az „edzettségük”, hiszen a mozgás az izmokon kívül megdolgoztatja a keringési rendszert;
• A gyakorlás hatására erősödik a kicsik tüdeje, nő annak befogadóképessége, nem utolsó sorban pedig javul az agy oxigénellátása is.
• Fejlődnek és erősödnek a kicsi izmai, és akár későbbi tartáshibák is megelőzhetőek;
• A babaúszók szervezete, ellenálló képessége nagyobb a gyermekbetegségekkel szemben, például egy nátha esetén könnyebben és ösztönösebben kezdik fújni az orrukat, így kisebb az esélye a kórokozók elszaporodásának és a szövődmények kialakulásának a szervezetükben;
• Bizonyos életkorhoz kötött mozgásokat gyorsabban, stabilabban sajátítanak el;
• Tanulási képességük: mozgás,-és értelmi fejlettségük valamint szocializációs készségük is fejlődik a foglalkozások során;
• A babáknak életük első néhány hónapjában nemigen van lehetőségük mozgásra, mivel az izomzatuk, csontozatuk és mozgáskoordinációjuk még nem kiforrott. A vízben ez a helyzet gyökeresen megváltozik. A víz felhajtóereje lehetővé teszi hogy a babák sokkal szabadabban mozogjanak mint a szárazföldön. Számukra hatalmas öröm ez a kötöttségek nélküli mozgás ahol nem korlátozza őket a gravitáció nehézsége;
• Néhány helyen létezik olyan továbbfejlesztett változata is a babaúszásnak, mely kimondottan jótékony hatású dongaláb, csípőficam és születési sérülés esetén nyújt segítséget;
• A baba-mama vagy baba-apa kapcsolat erősödik;
• Jó közös program, amit mindkét fél (szülő és baba) is élvezhet;
• A későbbi úszásoktatáson nagy előnyt jelenthet a gyermek számára például: lesz vízbiztonsága, bele meri tenni a fejét a vízbe, alap úszótechnikákat már ismert lesz számára;
• Nem utolsó sorban még a rosszabb alvó babák is szinte biztosan mélyen és sokat fognak aludni, hiszen elfáradnak a babaúszás során.

A vizifoglalkozások megmutatják a szülőknek: mi mindent taníthatunk játékos formában, ami a csecsemő képességeit fejleszti, és ugyanakkor megtaníthatja, hogyan válhat újra természetes közegévé a víz ( hiszen a magzati kor még oly közel van), hogyan tarthatjuk meg ill. alakíthatjuk át az ösztönös reflexet, tudatossá.

Miért tartnak a szülők a babaúszástól?

Ha a nagyszülőket kérdezzük meg erről, ne számítsunk túl sok pozítiv visszajelzésre, általában idegenkednek a babaúszástól, mivel azt gondolják hogy a babákat kár kitenni a fertőzéseknek 3,5 hónapos korukban. Ezelőtt 20-30 évvel nem létezett ilyesmi,legalábbis én nem hallottam róla. Inkább azt hangoztatják, hogy tartsuk otthon őket és védelmezzük az eféle környezeti hatásoktól. Ha megengednek egy-egy személyes megjegyzést, ez nálunk is így volt. A nagyszülők nem díjazták hogy uszodába vigyük az unokájukat ebben a korai életszakaszban, de most már, hogy látják a hatását illetve többször látták az órákat és hogy milyen körülmények közé visszük gyerekeinket, nem ellenzik. Természetesen, ha megbetegszenek az első amire rá lehet fogni azaz uszoda. Na, de kanyarodjuk vissza egy kicsit a témához.

A csecsemőkori úszást ellenző gyermekorvosok szerint mindennek megvan a maga ideje, és nem jó, ha a testi, fizikai fejlődésbe ilyen módszerekkel beleavatkoznak. Sőt, mostanában egyre többet hallani arról, hogy a babaúszás során elsajátított mozdulatokat a gyermek később egyáltalán nem tudja hasznosítani, és csak felesleges terhet jelent számára. Ezzel a gondolattal egyáltalán nem értek egyet, mivel a fentiek csak feltételezések és nem bizonyítottak. A lényeg, hogy ne olyan céllal járjunk az uszodába, hogy a baba testi és szellemi fejlődését felgyorsítsuk, mert könnyen csalódhatunk. A teljesítménykényszer már ilyen fiatal korban is árt. Ne hasonlítgassuk másokhoz gyermekünket. Amúgy is, honnan tudhatnánk előre, hogy kisbabánk mikor jut/jutna el a fejlődés bizonyos stádiumaira önmagától, külső “segítség” nélkül?

Néhány pontban összefoglaltam, hogy milyen negatív hatása lehet a babákra a korai úszás oktatás:

• Fertőzések:,mégha igen ritkán is fordulnak elő. Ilyen szempontból a termálvizes medencék a legveszélyesebbek. A medencék vizét szinte mindenhol kellően fertőtlenítik és forgatják, ám nem lehet kiküszöbölni, hogy az oktatás során gyermekünk más babáktól vagy azok szüleitől mégis elkapjon valamilyen légúti- vagy bőrfertőzést;
• Lebetegszik: előfordul, hogy a csecsemő megfázik az öltözőben, a túl hideg vízben, vagy a hazafelé vezető úton.
• A hallójárat- és középfülgyulladás gyakori a babaúszásra járó csecsemők között, így érthető, hogy a fül-orr-gégészek élesen ellenzik ezt a „babaprogramot”;

Ha az érveket és ellenérveket mérlegelve úgy döntünk, hogy szívesen kipróbálnánk a babaúszás foglalkozásokat, érdemes időben felkeresni a legközelebbi uszodát, ahol tanfolyamot tartanak. A foglalkozások árai 3-4000Ft/alkalom körül mozognak, de a több alkalmas bérletek kedvezményesebbek.

A foglalkozásokra speciális uszónadrág vagy úszópelenka ajánlott. Úaszónadrág –és úszósapka beszerezhető általában az uszodákban ill. a foglalkozások helyszínein vagy nagyobb sport üzletekben (pl Decathlon) Az úszónadrág előnye, hogy költséghatékonyabb és olyan speciális béléssel rendelkezik, hogy a „balesetek” esetén a nadrág felfogja a kaki,pisit és nem kerül bele a medencébe. Ha az úszópelenka mellett döntünk vagy azt kérnek tőlünk, akkor az a drogéria (például DM) üzletekben is kapható.

A babaúszást oktató helyszínek általában bababarát helyszínek (pelekázóval, etetőszékkel, szoptatásra alklamas sarkokkal), természetesen az első foglalkozás előtt érdemes megnézni a helyszínt, hogy megfelel-e az igényeinknek és felkészülhessünk arra, hogy mit kell magunkkal vinni. Az oktatók teljeskörű tájékoztatást adnak a foglakozásokról, ill. arról hogy mit érdemes magunkkal vinni.

 

Babaúszás oktatás Budapesten és vonzáskörzetében:

II. kerület:
• Picúr Baba-Mama Vízi Program,
Honlap: http://www.bebiuszas.hu/bebiuszas_joomla/

III. kerület:
• Aranybaba úszó suli – Csalogán Iskola uszodája,
Honlap: http://www.ababauszas.hu/aranybabauszosuli/index.html
• Úszik a baba Utánpótlásnevelő Sport Egyesület – Hotel Aquincum és San Marco utcai Gyermekotthon
Honlap: http://www.uszikababa.hu
• Ficánka Babaúszó Klub – Güttler – Ágh Úszóiskola
Honlap: http://ficankabebiuszas.hu
• Baba-sziget,
Honlap: http://www.baba-sziget.hu/

IV. kerület
• Aquaworld,
Honlap: http://www.aqua-world.hu/hu/gyermekvilag/babauszas

VI. kerület
• Aranybaba úszó suli – Bajza Utcai Általános Iskola uszodája.
Honlap: http://www.ababauszas.hu/aranybabauszosuli/index.html

IX. kerület
• LoBoGó Tanuszoda
Honlap: http://www.uszasoktatas.com/programok-babauszas-budapesten-49

X. kerület
• Pancs-Mancs: Újhegyi uszoda
Honlap: http://www.pancsmancs.hu/
• Úszómanók Csöppségvár
Honlap: http://uszomanok.hu/
• AquaKids – Köszi Tanuszoda
Honlap: http://www.aquakids.hu/

XI. kerület
• Sportház – Újbuda
Honlap: http://www.babauszas.com/hun/page/178/budapest-xi-kerulet-sporthaz
• Kalovits babaúszás – Rubin Hotel (Budapest XI. Dayka Gábor u. 3. )
Honlap: http://www.babauszas.hu/
Angol verzió: http://www.babauszas.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=59

XII. kerület
• Buborék Úszóiskola
Honlap: http://www.buboreksport.hu/
• MOM Wellness Központ
Honlap: http://www.momwellness.hu/baba_uszas
• Pancsoló Palota
Honlap: http://www.pancsolopalota.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=8
• Ficánka Babaúszó Klub – Agro Hotel
Honlap: http://ficankabebiuszas.hu

XIV. kerület
• Babamóka – Zugló BVSC uszoda
Honlap: http://www.babamoka.hu

XV. kerület
• Picur Baba-Mama Vizi program – Hotel Palota City
Honlap: http://www.bebiuszas.hu/bebiuszas_joomla/

XVI. kerület
• Stilianos Babauszoda
Honlap: http://babauszi.hu/

XVII. kerület
• Aranybaba úszó suli – Ferihegyi úti Tanuszoda
Honlap: http://www.ababauszas.hu/aranybabauszosuli/index.html

XXII. kerület
• Hófehérfóka Uszóiskola
Honlap: http://www.hofeherfoka.hu/index2.html és http://www.babamamauszas.hu/

Budaörs
• Budaörsi uszoda
Honlap: http://www.bvuss.hu/top.php?catid=3&subcatid=62

Göd
• Kisporonty babaúszás és ovisúszás – Aphrodite Hotel, Göd
Honlap: http://www.kisporonty.hu/

Dunakeszi
• Babamóka – Családi Mókavár Mozgás-Élmény Centrum
Honlap: http://www.babamoka.hu

Érd
• Ficánka Babaúszó Klub – Mazsola Úszótanoda
Honlap: http://ficankabebiuszas.hu

Szentendre
• Vizipók Egyesület – Vizes Nyolcas (V8) Uszoda és Szabadidőközpont
Honlap: http://www.v-8.hu/ és http://vizipok.internettudakozo.hu/keret-01.htm
• BabaLaguna
Honlap: http://www.babalaguna.hu


Szigetszentmiklós
• Angolna Úszóiskola
Honlap: www.angolna.hu

Üröm
• Vízimanó Családi Klub – Baba és Gyermekuszoda
Honlap: http://www.babauszas.net/bpestihelyszinek.php

 

Összeállítást készítette: Thuróczy-Gerl Szandra

 

Forrás:
http://www.babauszas.com
http://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/3208/babauszas
http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=1419
http://www.bababirodalom.hu
http://www.kismamablog.hu/a-baba-fejlodese/babauszas-hazilag
http://www.bien.hu/a-babauszas-elonyei-es-hatasai/szerelem/babak/113757?
http://www.szuloklapja.hu/magzat/161/magzatvizben-lubickolva.html

Ez is tetszeni fog