Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Bátorítsd a gyereked, hogy vállaljon kockázatot

Bátorítsd a gyereked, hogy vállaljon kockázatot

pottyos

Ha a gyerek játék közben feszegeti a határait, kockázatot vállal, az csökkentheti a stressz kialakulását egy új tanulmány szerint.

Az ösztönöd persze azt súgja, hogy amikor egyensúlyoz a mászóka szélén, amikor mindjárt belerohan a másik gyerekbe, akkor rászólj, hogy vigyázzon, másszon le onnan. Félted, és nem szeretnéd, ha megütné magát. Mégis, egy új kutatás szerint ha a gyerek vállal kockázatot a játék során, az megakadályozza, hogy már gyerekkorban stresszes legyen.

Természetesen nem arról van szó, hogy engedd, hogy veszélybe sodorja magát. Itt azokról a helyzetekről van szó, ahol még biztonságban van, de szerezhet kisebb sérüléseket. Ahol elengedi magát a játékban, és bele mer állni ismeretlen helyzetekbe. A kutatásban vizsgált gyermekeknél az látszott, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei bátorítják ezt a biztonságos kockázatvállalást, kiegyensúlyozottabbak.

A logika a dolog mögött az, hogy ha a gyerkőc bátran áll az ismeretlen helyzetek elé, már gyerekkorában megtanulja a megfelelő attitűdöt egy ilyen szituációval szemben, így “a világ dolgai” kevésbé ébresztenek benne félelmet. Feltérképezendő és megoldandó helyzeteket lát, nem akadályokat. Ha feszegeti a saját határait, akkor meg is ismeri azokat, megtanulja felismerni, ha többre nem képes, és nem fogja veszélybe sodorni saját magát.

Ez akkor lesz nagyon fontos, ha már iskolás, óvodás, és nem tudod minden pillanatban figyelni őt: fontos, hogy saját maga fölött is legyen egy kontrollja. Persze, nehéz végignézni a gyereked egy helyzetben, aminek tudod, hogy sírás lesz a vége, de szüksége van ezekre a tapasztaltokra azért is, hogy könnyebben kezelje a kudarcot. Arról nem is beszélve, hogy minél több dolgot kipróbál, minél több dologban megismeri, hogy meddig mehet el, az önbizalmat ad neki, ez a fajta önismeret. Kicsi korában még megóvhatod az egész világtól, de nem segítesz ezzel neki a későbbiekre nézve.

Szóval, vigyázz a gyermekedre, ne engedd, hogy valódi veszélybe kerüljön, de engedd, hogy saját maga tapasztalja meg a kisebb kudarcokat és pofonokat, mert ezzel jót teszel neki.

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog