Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Belépjek? Ne lépjek? – A legfontosabb Facebook csoportok kisgyermekes anyukáknak

Belépjek? Ne lépjek? – A legfontosabb Facebook csoportok kisgyermekes anyukáknak

pottyos

Kezdő anyukaként rengeteg kérdés merül fel az ember lányában. Vajon jól csinálom? Jól fejlődik a babám? Hogyan kezdjem a hozzátáplálást? Mit kell tennem, ha begyullad a tejmirigyem?  Milyen hordozót válasszak? Nem mindig van időnk ilyen kérdésekkel a védőnőhöz, vagy a gyerekorvoshoz fordulni, ezért érdemes csatlakozni az alábbi csoportokhoz, hogy égető problémáinkra megoldást találjunk. A csoportokban mindig akad egy-két segítő szándékú anyuka, aki akár privát üzenetben is ellát bennünket jó tanácsokkal.

Összegyűjtöttük nektek a leghasznosabb csoportokat, amikhez érdemes csatlakozni, vagy megkérni a barátnődet, hogy hívjon meg a csoportba, ha oda ez szükséges.

BLW – “Falatkás” avagy darabos, igény szerinti hozzátáplálás

A csoport az iszsz, azaz az igény szerinti szoptatás egyenes ági „folytatása”. Olyan anyukák posztolnak és kommentelnek itt, akik a szoptatás mellett igény szerint táplálják hozzá a babájukat. Nem pépeznek, hanem főznek, párolnak, sütnek és darabolnak, és hagyják, hogy a kicsik a puszta kezüket használják az ételek textúrájának, ízének felfedezéséhez. A gyerkőcök saját maguk teszik a táplálékot a szájukba, ezért rettentő módon élvezik az evést. A BLW-s csoportban szigorú előírás, hogy a baba már tudjon ülni, és használja a csippentő mozdulatot. Továbbá az adminisztrátorok és tagok fontosnak tartják, hogy ha a babádat etetted már kanállal, pépes étellel, akkor számodra kevésbé biztonságos ez a fajta hozzátáplálás.

Mozgásfejlődés – Kérdezz Felelek


Ha bizonytalan vagy a babád fejtartásával kapcsolatban, ha nem tudod, hogy miért kúszik féloldalasan, vagy miért fordul csak az egyik oldalára – itt megkérdezheted. Akár videót is feltölthetsz a kérdésed mellé, illusztrálva a problémát, és könnyítve a válaszolók dolgát. Sok szomatopedagógus, gyógytornász is tagja a csoportnak, így igazán hasznos tanácsokat is kaphatsz! Sokan javasolják, hogy vidd a babát Dévényeshez felméretni, de ha nincs nagy gond, akkor megnyugtatnak.

P&F babies: pépes és falatkás babák


Sok baba egy idő után „elromolhat”, és az addig lelkesen majszolt pépes ételt hirtelen elutasítja, nem kis fejfájást okozva édesanyjának. A riadt anyuka nem tudja mire vélni a dolgot, majd néhány próba után rájön: a kicsikéje inkább már a darabos ételek felé kacsintgat. Az ő támogatásukra jött létre ez a csoport. Tippeket adnak, hogy milyen ételeket milyen formában adj a babádnak és persze együttérzésükről biztosítanak, ha a kisfiad vagy kislányod még mindig inkább tejcit kér.

Szoptatási tanácsadás – kérdezz felelek
Ez a csoport nem is szorul igazán magyarázatra. Sebes, véres mellbimbók nem csak az első hetekben keseríthetik meg az életedet, de az első fogacskák kibújása után is! Elzáródott tejmirigyek, begyulladt mellek – itt azonnal segítségre találsz. Ha a többiek szerint szakemberre van szükséged, esetleg kórházi ellátásra, javasolni is tudnak neked orvost vagy rendelőt!

Alvás, altatás – kérdezz, a hordozo.hu alvásszakértői válaszolnak


Az első édesen alvós hetek után a kicsik elkezdenek rosszabbul aludni. Ébrednek cicizni, vagy tápizni, később felébrednek, mert növekedési ugrás van, mert mozgásfejlődés van, mert épp érik az idegrendszerük, jön a foguk… Egyszóval mindig akad valamilyen apropó, ami miatt nyugtalanul, vagy alig alszik a csemetéd éjjel és ez bizony – valljuk be -, nagyon fárasztó tud lenni. A későbbiekben – bölcsőde, óvoda, iskola – szintén akadhatnak altatási és alvási problémák. Ez a csoport minden korosztályú gyermek alvásproblémáival foglalkozik, és bátran felteheted kérdéseidet.

Hordozz szabadon, kérdezz bátran


Rengeteg információ található a babahordozással kapcsolatban, így nem csoda, ha elbizonytalanodsz. Melyik hordozót válaszd? A csatosat? Vagy inkább a rugalmas kendőt? Vagy a karikásat? A mei tai-t? És ha sikerült eszközt választanod, akkor melyik márkát javasolják? Ha megvan a kendő, akkor mégis hogy kötözd magadra a babát? Ilyen és ehhez hasonló, tengernyi kérdésre válaszolnak a rutinos csoporttagok.

A fenti csoportokhoz kérheted a csatlakozást, az adminok eldöntik, hogy befogadnak-e (általában igen). Némelyik csoporthoz ajánlás szükségeltetik – kérd meg valamelyik babás barátnődet, hogy hívjon meg.  A csoportokban légy tisztelettudó és kedves a kérdezőkkel, és viseld el, ha esetleg kritika ér – hidd el, itt mindenki jót akar a másiknak, és csak a saját véleményét vagy tapasztalatát osztja meg veled!

Ez is tetszeni fog