Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia “Bilire szoktatás? Hát az nagyon egyszerű”

“Bilire szoktatás? Hát az nagyon egyszerű”

pottyos

“A legkisebb gyerekünk 3 és fél éves, és úgy döntöttünk: vagy most, vagy soha, de bilire szoktatjuk. De csak mi döntöttünk így.

Ő ugyanis ellene van. Ugyanúgy, ahogy a nagyobbik testvére volt. Mindketten nagyon hamar beszéltek, nagyon hamar mentek, de a bili, az nem szimpatikus nekik. Pedig mindent megpróbáltunk. Jutalmakat, hagytuk, hogy üljön a tablettel meztelenül a bilin, hogy nézzen minket, ahogy ráülünk a WC-re.. de semmi.

Pedig tudja, amikor kell neki. Bejelenti, hogy pisil, odamutat és nevet. Néha a hátam mögé megy, megütögeti a fenekem, és kérdezi, hogy én kakiltam-e? Nem, mondom, köszönöm kérdésed, mire bejelenti, hogy ő igen.

Miközben bűzlik az otthonom, más szülők pedig boldogan közlik: nekik nagyon gyorsan ment a bilire szoktatás! Egy nap alatt, vagy a gyerek magától erőltette! Amivel nincs is semmi baj, jó nekik. Csak azt mindig azzal felhanggal mondják, mintha az, hogy nekünk ez nem megy, azt jelentené, hogy valamit rosszul csinálok. Na ilyenkor tudnám mindkét pisis kezem ledugni a torkukon!

Szóval, most azokhoz a szülőkhöz szólok, akik ugyanezzel küzdenek. Akiknek a gyereke ‘még mindig’ pelenkát hord. Akik szaladtak a lakásban a meztelen gyerek után, akiből jön a pisi, hogy a bilibe, a bilibe.

Átérzem, amit éreztek. Tudom, hogy nem egyszerű. Tudom, hogy milyen nyomasztó, amikor mindenki körülöttetek arról beszél, hogy ez a legegyszerűbb dolog, amitől úgy érzitek, teljes a szülői kudarc, amiért erre a legalapvetőbb dologra nem tudjátok rávenni a gyereket.

Tudom, mit éreztek. És nagyon sok másik szülő is tudja. Nem vagytok egyedül!

És nem csinálsz semmit rosszul. Előbb-utóbb meg fogja tanulni a gyerek. Most még valamiért ellenérzése van.

Ha a neten kutakodsz új és új módszerek után, amiket még kipróbálhatnál, akkor tudd magadról, hogy nagyon jól csinálod! Ez az igazi szülőség. És majd amikor a gyerek először mászik fel a WC-re, hogy elvégezze a dolgát, elképesztően elégedett leszel. Majdnem akkora sikernek fogod elkönyvelni, mint mikor lediplomáztál.

Addig pedig tarts ki. Minden gyerek más, és csak azért, mert a tiédnek nem jön be ez a bili dolog, nincs semmi gáz.”

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog