Quantcast
Kezdőlap Egészség Csillapítsuk a lázat vagy ne?

Csillapítsuk a lázat vagy ne?

Pöttyöslabda

A lázcsillapítás témája, szabályai az orvosokat is megosztják, nincs egységes álláspont annak kapcsán, hogy mikor kell elkezdeni a lázcsillapítást. Dr. Kovács Tibor gyermekorvost, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatóját kérdeztem, ő mit gondol a lázcsillapításról.

A lázról

A láz a szervezet részéről egy hasznos védekező reakció, tehát ha egy betegség lázzal jár, az nem azt jelenti, hogy súlyosabb, mintha nem járna lázzal. Ilyenkor a szervezet átállítja a hőközpontját egy magasabb célértékre pont amiatt, mert a kórokozónak az ideális szaporodási hőmérséklete az ember normális hője lenne. Ezt, ha megemeli a szervezet, akkor a kórokozónak kevésbé ideális körülményt hoz létre. Ráadásul a védekezőrendszerünk működése hatékonyabb, ha a testhőmérséklet magasabb. Tehát nem a teljes láztalanság a cél.

Mikor csillapítsuk a lázat?

„Azt, hogy mikor kell a lázat csillapítani, a gyermek általános állapotától függ. Ha egy gyermek 39 fokos lázzal is vidáman játszik, nem bágyadt, nem tűnik igazán betegnek, jól itatható, és a megfelelő folyadékbevitel és a fizikai aktivitás visszafogása elegendő ahhoz, hogy a láz alacsonyabb tartományba álljon be, és emellett a gyermek közérzete is jó, akkor a lázcsillapítót nem feltétlenül szükséges beadni.”

De ha egy 38 fokos lázhoz például heves fejfájás társul, vagy a gyermek láthatóan szenved tőle, aktivitása lecsökken, megváltozik, elesett, esetleg elfekszik játék közben, akkor segíthetünk neki lázcsillapítóval akár 38 fokos testhőmérsékletnél is. A lényeg, hogy mindig a gyermek általános állapotának a felmérése után döntsünk – javasolja a gyermekorvos.

A lázcsillapítás

Többféle hatóanyagú lázcsillapító található a gyógyszertári forgalomban. Ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó lázcsillapítót hatóránként adhatunk a gyermeknek. Ha a láz hamar felszökik ismét, három óra elteltével egy másik hatóanyagot tartalmazó gyógyszerrel folytathatjuk a láz csillapítását a fenti megfontolások figyelembevételével. Amennyiben 39 fok fölé emelkedik a gyermek hőmérséklete, és az általános állapota is megkívánja, akkor kíméletes hűtőfürdőt is alkalmazhatunk. Fontos, hogy testhőmérsékletű vízbe ültessük a gyermeket, és a vizet fokozatosan és csak kis mértékben hűtsük le.

A csecsemőknél általában kúpot szoktak alkalmazni, kisgyermekeknél szirup formájában is adhatók a lázcsillapítók, a nagyobb gyermekeknél pedig lázcsillapító tablettát is alkalmazhatunk. Láz esetén szintén fontos a megfelelő folyadékpótlás, erről ne feledkezzünk meg.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha egy hónaposnál fiatalabb babánál tapasztalunk magas lázat, mindenképp forduljunk orvoshoz. Később, ha a gyermek jól van, láza csillapítható, nem szükséges azonnal orvoshoz menni. Ha a láz több mint három napja tart, vagy a gyermeknek egyéb tünete is van a láz mellett, ha rossz illetve romló az általános állapota, akkor mindenképp javasolt felkeresni a gyermekorvost – tanácsolja dr. Kovács Tibor.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ez is tetszeni fog