Quantcast

Édes lányom, hallasd a hangod

Pöttyöslabda

Általánosban elindultam a szavalóversenyen és az iskolai rendezvényeken is mindig volt szerepem. Magabiztosan álltam az egész iskola előtt, nem remegett a hangom. Ezzel a lendülettel jelentkeztem gimiben a színjátszó körbe is.

Több produkcióban is szerepet kaptam. Határozottan álltam, bátran kihúztam magam a szerepeim során. A magabiztosságom a mindennapjaimra is átragadt, de a tanároknak ez nem tetszett. Rám szóltak, hogy halkítsam le a hangom. Hogy maradjak csendben. Közben elkezdett változni a testem, kis domborulatok jelentek meg a mellem helyén, korábban, mint az osztálytársaimnak. Többet már nem húztam ki magam olyan nagyon a szereplésekkor sem. Elcsendesedtem, pont úgy, ahogy mondták.

Az iskolai darabban már nem tudtam a kellő határozottsággal előadni a szerepem, így állandóan újra kellett próbálni a jelenetet – miattam. Miután ez az előadás lement, többet inkább nem jelentkeztem a színjátszó körbe. Továbbra is szívesen jártam társaságban, bárkivel könnyedén beszélgettem, de már nem szólaltam fel az egész társaság előtt, nem vettem át a szót.

Ma 36 éves vagyok, egy posztgraduális képzésen tanulok. Még ma is kicsit remeg a hangom, ha a csoport előtt kell prezentációt tartanom.

A lányom most három éves, és neki nincsenek ilyen aggályai. Magabiztos, a véleményének és a kérdéseinek hangot ad, bárki is hallja. Mindig szóbaáll a boltban, a váróteremben más felnőttekkel. Ha sorban állunk, labdázást kezdeményez a mögöttünk állóval.

Látom, hogy nem mindenki vevő erre, látom az elforduló tekinteteket, a szemforgatásokat. De ameddig nem tiszteletlen és nem illetlen, nem fogok rászólni.

Azt szeretném, hogy tartsa meg ezt a magabiztosságát. Szeretném, ha ő kamasz korában is ki merné húzni magát, és minden helyzetben hangot merne adni a saját véleményének.

Minden módon szeretném rá emlékeztetni: hallasd a hangod, mert az fontos. Őt senki ne csendesítse le. Nyugodtan lehet hangos. Nem kell mosolyognia, ha nem akar. Legyen magabiztos.

Most fedezi fel magát, és nagyobb korában nyilván lesznek kételyei. De azt már most tudom, hogy én mindig, minden helyzetben bátorítani fogom, hogy soha ne hagyja magát leinteni.

Forrás: mother.ly

Ez is tetszeni fog