Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Elvárások vs. valóság – avagy útravaló háborítatlan szüléshez

Elvárások vs. valóság – avagy útravaló háborítatlan szüléshez

pottyos

Babával a hasamban tele voltam tervekkel és elképzelésekkel a szülés kapcsán (is). Mindenre igyekeztem felkészülni, elterveztem az egészet. Biztosan Te is így vagy ezzel, de kapaszkodj meg, spoilerezni fogok  valószínűleg minden marhára másképpen alakul majd. Ne keseredj el, csak fejlessz előre végtelen humorérzéket, ez lesz a csodafegyvered, ami innentől végigkísér az utadon. Tényleg. A legális szereket is elveszik azonnal.

A szülésről (hála Hollywoodnak) mindenkiben él egy ideál. Ahogy egyre többet olvastam utána, csak úgy röpködtek a pátoszi képek és a nagy szavak körülöttem, mint gyengéd születés, cseresznyés illatgyertya, halk zene, lazító víz, vajúdó labda, öröm és boldogság. Háborítatlan születés, de jól is hangzik! Nem is értem, anyám miért a hagyományos utat választotta. Sima ügy lesz, gondoltam. Megvettek kilóra.

A net tele van szebbnél szebb képekkel, a gyereknek is ez lesz a legjobb. Semmi kiabálás, semmi oxytocin, semmi EDA. Csak én és az illatgyertya.

Amit némi túlzással vártam: Elfolyik a magzatvíz, beállítom az out of office-t, átirányítom a mobilom. Aznapra. Igazítok egyet a hajamon, és indulunk a kórházba. Apa végig fogja a kezem, szerelmesen összenézünk néha, és egy fogösszeszorítós „nyomjonanyuka” után már vágja is a köldökzsinórt büszkén. Nyissz, de addigra már örök szerelem született a bébi és köztem. Ezután a gyönyörű, makulátlan újszülött békésen álomba szopizza magát, mert azonnal ömlik a tejem, mint a Gangesz vize monszun idején.

Végül lepillantok. A nagy cécó közepette észre se vettem, hogy a hasam olyan lapos lett, mint lánykoromban volt, így hónapok után először láthatom végre a csinos, tökéletesre epilált lábaim és a vagány pedikűröm, amit indulás előtt vittem véghez a telefonálás és hajbelövés között. Egy elégedett biccentéssel nyugtázom, hogy szép munkát végeztem. Kezdődhet a családos, gondtalan aranyóra. Na, nem a karra való.

Bár mondhatnám, hogy ez így működött, de nem éppen. Szerencsés vagyok, komplikáció nem volt – de azért vegyük sorra a felmerült kritikus pontokat:

1. Tudom majd, hogy beindult?
Hölgyek. Nem kell félni, összetéveszthetetlen lesz! Persze nemhogy pedikűröm, szőrtelen lábam sem volt. Elvégre is köszönőviszonyban sem voltam az alfelemmel hónapok óra. Izgatottan, kócosan, szőrös lábbal (de a magzatvízzel bent) indultunk.

2. Apával?
Apa jobban izgult mit én. Nem túl erős a gyomra, de szegény mégis bent maradt velem, ha így akartam. Spoiler on: nem kellett volna.

Először szégyenlős vagy, de a második óra vajúdás környékén leolvad minden gátlás rólad, ahogy erősödnek és sűrűsödnek a fájások. Teljesen átszellemülsz, már nem cserélgeted az elkoszolt hálóingeket, nem érdekel, ki lát vagy ki nem, és hogy hol mi jön ki belőled. Szóval biztos lát majd olyat apa, amitől megáll a növésben.  

Van ugyan egy furcsa bája, amikor szülsz, de mindenki jobban aggódik érte. Te is. Őszintén, ha nem bírja az ilyesmit, sokkal rosszabbul fest majd, mint te, pedig te sem leszel éppen hétköznapi látvány. Hagyd, hogy megőrizze a méltóságát! Maradjon kint.

3. Menni fog ez?
Vajúdsz tehát, és egyre inkább megszűnik a külvilág számodra. Ekkor beléd hasít, hogy túrót se ér a rohadt gyertya meg az indiánzene. Ha ráadásul eszedbe jut, mennyit költöttél rájuk, vérmérséklettől függően magadban, vagy hangosan Leboyer anyját szidalmazod majd hosszasan két fájás közt. Ez normális.

Eljön a holtpont, amikor nem vagy biztos magadban, hogy képes leszel rá. Az leszel! Már magad szidod, amiért csípőből visszautasítottad a fájdalomcsillapítást, mert kemény csaj vagy, ugye. Ha legközelebb teherbe ejt az a bezöldült majom melletted, okosabb leszel. Tarts ki! Nem lesz egy nyáresti andalgás, de megcsinálod! És megéri.

4. Köldökzsinór
Eltelik ez a néhány (sok) kellemes óra az összepillantásokkal, a gyerek kiverekedte magát. A mellkasodra fektették, szinte azonnal elalszik a kimerültségtől. A köldökzsinór megszűnt lüktetni, jöhet a vágás. De na. Próbáltál már egy gigászi gumicukor Godzillát cikkcakk ollóval elvágni? Kezdheti apa gyakorolni. Mondjuk körömollóval tangapapucson. Sok sikert!

5. Amiről senki sem beszél
Szuper, sikerült. Jöhet a rég várt, elégedett biccentés. Egy Disney mesében bizonyára. Mint mondtam se séró, se pedikűr, se epilátor. Megviselt a gyerek is, sőt véres is itt-ott, de egészséges és a tiétek!

Már majdnem megkönnyebbültél, de máris új fogalmakkal bővül a szókincsed, mint a méhlepény születése, küretkanál és esztétikus öltések. Lebolyer anyukája végre pihenhet, váltja az orvosé. Döbbenet, mennyire választékos a magyar nyelv, ha szitkokról van szó! Aztán elcsendesülsz, tényleg jön az elégedett biccentés. Hálát adsz, hogy a hasad pont ugyanakkora, mint amikor még a babád benne volt, így nem látsz semmit az egészből!

Egy dolog biztos. Akár csöndben, akár kiabálva, Edával vagy nélküle, esetleg császárral szülsz – teljesen mindegy, igazi hős vagy! Megszületik a kisbabád, és akkor jön csak a java. Most kezdődik az igazi élet.

Ez is tetszeni fog