Quantcast

Esőnap

pottyos

Némelyik lurkó sokszor és sokáig képes lefoglalni magát – ha anya is a szobában tartózkodik. Minden más esetben általában ordítva közlekednek a lakásban és négykézláb rohangálva időnként meg-megállnak egy veszélyesebb állomáson. Ha jó az idő, nem is kérdés, hogy a játszótéren vezeti le a kicsi a felgyülemlett energiákat, no de mit lehet tenni, ha esősre fordul az idő? Ha a mese, a mondóka és a dalolás már csődöt mondott, akkor jöhet a…

Mosás
Egy éves és már dolgoztatod? Lehet az első gondolatod, de a válaszom: igen! Miért is ne? A gyerekek imádnak a ruhákkal (is) matatni, dobálni őket. Próbáld ki, hogy a nedves ruhákat ledobod a földre (tisztaságmániások vegyenek előtte egy nagy levegőt). A kicsikéd nagy valószínűséggel örömmámorban kezd el túrni a ruhák között, szétdobálja azokat. De miért ne lehetne a játék az, hogy anyának adogatja a teregetni valót? Érdemes minden ruhadarabot egyesével megköszönni, ez külön boldogsággal tölti el őket és ráadásul jómodort is tanulnak egy kalap alatt.

Haladóknak ajánlott a mosógépbe való BEpakolás is. Anya kezeli a vegyszereket, a gyerkőc a ruhákat, és a mosógépet! Rettentő érdekes, amikor elindul a mosás és csorog az ajtó belsején a víz. Ha felültöltős a mosógéped, akkor is érdekes lehet a gombnyomásra keletkező zaj. A teregetés és a bepakolás is kb 5-10 perces elfoglaltságot jelenthet.

Konyha
Talán mindannyiunk számára a legnehezebb a konyhai műveletek elvégzése és a gyerek biztonságos helyen tartásának szimultán kivitelezése. Erre sokan a járókát választják, vagy a gyerek alvási idejére időzítik a főzést és mosogatást. Előfordulhat, hogy nem sikerül mindent elvégezni ebben az időintervallumban – esetleg kimarad az alvás. ilyenkor engedd be nyugodtan a konyhába! De csak ha kialakítottál előtte 2-3 olyan polcot, amit nyugodt szívvel lerámolhat, dobálhatja a tartalmát, és kaotikus módon maga után hagyhatja a szétszórt dobozokat és zacskókat. 4-5 percet tölthetsz így el mosogatással, hagymapucolással vagy pörköltkevergetéssel. Ha visszapakolod a polcot, ez az idő 15 percre is elnyújtható. De vigyázat! Utána megunja és továbbáll a kis kópé!

Gesztenyegurítás
Fogadjunk, hogy Ti is szedtetek gesztenyét az idén! Ez most nagyon jól fog jönni. Ha van otthon hosszú papír csöved (frissen vásárolt szőnyeg közepén lehet néha találni), nyert ügyed van! Ha nincs, akkor használhatod a porszívó csövét is. (Ha a cső átmérője nem elég nagy, akkor egy makk, vagy egy kisebb labda is megteszi.)
A fizikával való ismerkedést nem lehet elég korán elkezdeni. Keress egy lejtős részt, vagy púpozd fel az ágyneműt, mosnivalót a földön. Tedd rá a hosszú csövet. A tetején dobd be a gesztenyét/labdát, és nézzétek, ahogy alul kigurul! Fú, nagyon izgalmas, ugye?! Add a kicsi kezébe a gesztenyét, és mutasd meg neki, hogyan tegye bele a csőbe.
Valószínűleg néhány percnyi mulatságot szolgáltat ez a játék. Vigyázz, hogy a kicsi ne kapja be az apróbb tárgyakat, és nem árt ellenőrizni a porszívó csövét, mielőtt bekapcsolod!

Rizs a tepsiben    
Ezt a remek ötletet a kölökneten olvastam. Szórj egy tepsibe rizst. Mellé is készítheted a homokozófelszerelést. A gyerekek imádnak turkálni a rizsszemek között, markolják, a kis kezük között pergetik az új anyagot. Érdemes porszívózás és takarítás előttre időzíteni ezt a játékot. Előtte szedd fel a szőnyeget, és ha lehet, teríts a tepsi alá nejlont. Rejthetsz a rizsbe néhány szem babot is, amit ki kell csippenteni a tepsiből. Akár meg is számolhatjátok őket! Ezzel úgy 20-30 percig biztosan el tudtok játszani!

„Városnézés” otthon
Jajj, ez nagyon jó! Ültesd a kicsit egy nagy műanyag dobozba (a tárolóknak sok esetben kerekük is van!), vagy egy nagy kartondobozba, és indulhat a móka! Told a dobozt, és sorold a látványosságokat: „És jobbra tökéletes panoráma nyílik a mellékhelyiségre! De most tovább haladunk, hogy megcsodáljuk a város (lakás) látványosságát: a gyerekszobááát!” Érdemes eljátszani néha, hogy döcög az út, jöhet hirtelen fékezés, irányváltoztatás, kiléphet elénk egy gyalogos plüssmackó. Haladhat el mellettünk szirénázó rendőrautó, és ilyenkor félre kell állnunk. Gondold végig a hétköznapi közlekedési helyzeteket. Már ilyenkor érdemes elhinteni a biztonságos közlekedés szabályait. Persze játék közben figyelj, a pici nehogy kiboruljon, vagy megüsse magát! Ha bírod szusszal 10-15 perc biztosan elmegy így. A kicsik hamar megunják az egy helyben ücsörgést.

Csúszkálás a pléden ülve/hason fekve
Ez is remek móka! Tedd a picúrt a plédre, ragadd meg a végét, és kezdd el húzni! Itt nagyon kell figyelni, hogy ha ül, ne boruljon el. Biztonságosabb fektetni, vagy négykézláb elindulni vele. Fejleszti az egyensúlyérzéket és nagyon-nagyon élvezetes játék! Lehet óvatosan „farolni” is a kanyarokban! Szintén az anyuka kondíciójától függően játszható 5-10 percig.

Akadálypálya
A szőnyegre építs párnákból és plédekből akadálypályát. Át kell mászni a hepe-hupás terepen. Ha már tud állni vagy járni a baba, egy biztonságos, kapaszkodásra alkalmas bútor mentén helyezz el kisebb tárgyakat, amire fel és le tud lépni, vagy át is lépheti őket. Fogd a kezét, vagy legyél mellette, nehogy elessen. Pár kört mennek rajta a picúrok, 5-10 perces időtöltés lehet.

Reméljük sikerült néhány tippet adnunk a hűvösebb, esős napokra. Ne felejtsd el, hogy bár rossz az idő, fontos, hogy kint is legyetek, mert a friss levegő nagyon jót tesz Neked és a kicsinek is. Öltözzetek fel rétegesen, ha kell, vigyetek esőkabátot is, és élvezzétek az őszt! Egy kiadós séta után garantáltan jobban fogtok aludni!

Kovács Móni

Ez is tetszeni fog