Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Ezeket a képeket ne posztold gyermekedről

Ezeket a képeket ne posztold gyermekedről

pottyos

8 fotó, amit ne ossz meg gyermekedről a közösségi médiában.

 8 fotó, amit ne ossz meg gyermekedről a közösségi médiában.

Amióta megszületett a gyermeked, valószínűleg te is állandóan fotózod. Sőt, az is valószínű, hogy nagyon sok képet fel is töltesz a Facebook-ra. Arra azonban érdemes odafigyelned, hogy ami neked cuki, az neki később kellemetlen lehet. Ahogy te sem szereted, amikor otthon előkerül a családi album egy idegen jelenlétében, benne a te egy éves fotóiddal, amin meztelenül ülsz a kádban, úgy gyermeked számára is kellemetlen lehet később az a fénykép, amit te feltöltesz róla. Arról nem is beszélve, hogy te itt nyilvánosan teszed közzé.
Ezt a 8 fotót NE oszd meg gyermekedről a közösségi médiában:

photo social media

1. Fürdés
Minden olyan fotó, amin gyermeked meztelen, vagy félig meztelen, nem való a nyilvánosság elé. Arról nem is beszélve, hogy ami szerinted egy cuki pillanat, az ilyen módon nagyon rossz kezekbe kerülhet, hiszen nem csak az ismerőseid számára válik elérhetővé.

2. Náthás vagy bibis
Szülőként az a feladatod, hogy megvédd a gyermeked. Gondolj bele, hogy vörös orral, vagy épp fáradtan és ápolatlanul te sem örülnél, ha bárki meglátna. Alkalmazd ezt gyermekedre is.

3. Szégyellnivaló fotók
Csapda az a gyerekfotókkal, hogy aranyos az is, ami egyébként megalázónak is minősülhet. Ha ilyen helyzetekben lefotózod a gyermeked, az már önmagában sem jó, de ha ezt még az internet népe elé is teszed, az komoly stresszt és szorongást okozhat gyermekednek később.

4. A WC-n
Ezt talán magyarázni sem kell. Míg a dolgát végző gyerek nem képezi szemérem tárgyát, a dolgát végző felnőtt már annál inkább. Gondolj bele, ha nagyobb korában belefut majd egy ilyen képbe.

5. Magánügyek
Soha ne ossz meg gyermekedről olyan információt, mint hogy hol lakik, hova megy iskolába, hol baby sitterkedik éppen – gondolj bele, kinek a kezébe kerülhet ez az információ.

6. Csoportképek
Ha te úgy döntöttél, hogy töltesz fel képet a gyermekedről a közösségi médiára, az oké. De gondolj arra, hogy más szülő lehet, hogy nem szeretné saját csemetéjét viszontlátni a Facebook-on. Csak akkor tölts fel gyermekedről képet társai közt, ha tudod, hogy az ő szüleiknek is oké ez.

7. Amin gyengeség látszik
Bármi olyan fotó, amin gyermeked gyengének, elesettnek látszik, cikizés tárgyává teheti őt az iskolában. Szerinted cuki, ahogy bénázik, de a fotó feltöltésednek köszönhetően akár hosszú ideig tartó, fájó gúnynevet kaphat társai közt. Te is titkolni akarod a gyengeségeid mások előtt – ez gyerekkorban hatványozottan érvényes!

8. Nem biztonságos cselekvések
Készültél levinni a szelektív gyűjtőbe a sörösüvegeket, és gyermeked megfog egyet – te pedig gyorsan csinálsz egy képet, mert milyen vicces a fél éves gyerek kezében a sör. Vagy állsz a ház előtt, és az öledbe veszed a gyereket az autóban, majd csinálsz egy fotót a mobilodon, amin úgy látszik, mintha úgy haladnátok, hogy gyerek az öledben, keze a kormányon. Ezek a látszólag vicces képek azonban ha kontextuson kívülre kerülnek, komoly támadásoknak tehetnek ki téged, amit jó eséllyel el szeretnél kerülni. Úgyhogy az ilyen fotókat tartsd inkább a telefonodon.

Veled előfordult már, hogy egy fotóról az utolsó pillanatban úgy döntöttél, mégsem posztolod?

Forrás: parenting.com

Kapcsolódó cikk:

10 ok, amiért el kellene tiltani a 12 éven aluli gyerekeket a kütyüktől

Ez is tetszeni fog