Quantcast
Kezdőlap EgészségAlvás Ezért nem alussza végig a babád az éjszakát

Ezért nem alussza végig a babád az éjszakát

Pöttyöslabda

Az, hogy mikor alussza végig először az éjszakát, hogy mennyiszer ébred fel éjjelente, minden gyermek esetén más és más. Akiknek jó alvó a babájuk, gyakran elmondják, hogy ők mit csinálnak jól, te pedig érezheted magad rosszul, amiért ezek szerint te valamit rosszul csinálsz, ha a tiéd folyton fenn van. Pedig a fenéket.

Vannak olyan babák, akik nagyon későn alusszák először végig az éjszakát, és ennek sok esetben semmi köze ahhoz, hogy te mit csinálsz. Sokkal inkább az evolúció, a biológia felelős érte, az elvárásokért pedig a modern, elrugaszkodott elképzeléseink arról, hogy egy baba alvása hogyan kellene működjön.

1. A negyedik trimeszter

Az emberi gyermek 9 hónap után megszületik, viszont ekkor még elég kevés dolgot képes megtenni maga. Nézz meg más emlősöket, mennyi olyan faj van, ahol az újszülött már állni, járni képes, és megy anyával vagy a csordával. Az ember ezzel szemben meglehetősen tehetetlenül születik. Sokan ezért azt tanácsolják, az első három hónapra tekints úgy, mint egyfajta negyedik trimeszter: ilyenkor “fejeződik be” az a fejlődés, ami a fogantatáskor elkezdődött, ilyenkor “készül el” sok agyi funkció, épp ezért a gyermeknek még sokkal több dédelgetésre van szüksége, mint azt sokan gondolják.

2. Evolúció

Az rendben van, hogy most már lakásban élünk és a boltban vásárolunk, de ez nem volt mindig így. Az ember is élt kinn a szabadban, veszélyeztetve a vadállatoktól, éppen ezért szükség volt az éberségére. Egyesek azt is mondják, hogy a babák azért ébrednek fel sokszor éjszaka, hogy a szüleik így éberen tudjanak vigyázni rájuk. Mások pedig azt állítják, hogy a babák mindig is nagy közelségben voltak a szüleikkel, sőt, ez sok családban a mai napig így van, ami programozza a gyermekeket, hogy igényeljék a folyamatos emberi kontaktust – még éjszaka is, bármilyen fárasztó az.

3. A figyelmedet akarja

Ez egy nagyon cuki koncepció: van, aki azt gondolja, hogy a babák sokszor azért alszanak jobban nap közben, és ébrednek fel sűrűbben az éjszaka során, mert vágynak a figyelmedre. Nap közben van más tevékenységed is, de éjszaka sokkal kevesebb minden tereli el róluk a figyelmed, így ilyenkor kihasználják, hogy ha velük vagy, akkor teljesen velük vagy.

4. Érzelmi megerősítés

Olyan elképzelések is vannak, amelyek szerint a baba az érzelmi megerősítésért ébred fel éjszaka. Ezt olyan kutatások alapján szűrték le, ahol azt vizsgálták, mi történik az éjszaka felébredő babával, ha ilyenkor megölelik, és ha nem. Akit megöleltek, ő gyorsabb szívverést és magasabb véroxigén szintet mutatott.

5. A gyermeked egy zseni

Ha mindez még nem lenne elég, és így sem tudsz túllendülni a tényen, hogy milyen borzasztóan fárasztó, hogy állandóan felriad éjszaka, akkor keress vigasztalást ebben: kutatások azt mutatják, hogy van kapcsolat a magas szellemi teljesítmény, nagyobb fejlettségi szint és a sok éjszakai felébredés között. Szóval, ha óránként felébred, lehet, hogy zseni!

Forrás: Scary Mommy

Ez is tetszeni fog