Quantcast
Kezdőlap EgészségAlvás Hogyan segíthetsz gyermekednek jobban aludni – Praktikus tippek

Hogyan segíthetsz gyermekednek jobban aludni – Praktikus tippek

Spuriga Dóra

Az alvás fontos szerepet játszik a gyermek fejlődésében és egészségében. Nem csak a kicsik számára, de az anyukák számára is kulcsfontosságú az, hogy a csemetéik jól aludjanak. Ha gyermeked nehezen alszik, itt van néhány praktikus tanács, amelyek segíthetnek.

  1. Alakíts ki egy rendszert: A gyerekeknek szükségük van egy meghatározott alvási rutinra. Próbáld meg minden este ugyanabban az időben lefektetni őket, és kövesd ugyanazt a sorrendet, például fürdés, mese olvasás, beszélgetés. A rendszer biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt a gyermeknek.

 

  1. Teremts megfelelő környezetet: A hálószoba legyen csendes, sötét és hűvös. Használhatsz sötétítő függönyt és halk nyugtató zenét, próbálgasd, hogy mi válik be a gyerekednél.

 

  1. Figyelj az étkezésre: A nehéz vagy cukros ételek, italok este megnehezíthetik az elalvást. A vacsora legyen könnyű és könnyen emészthető. Kerüld a koffein és cukor tartalmú ételeket.

 

  1. Rendszeres testmozgás és friss levegő: Az aktív életmód segíthet a gyerekeknek jobban aludni. Biztosíts időt a napi szabadidős tevékenységekre és a játékra. Este érdemes kiszellőztetni a gyerekszobát alvás előtt, főleg fűtési időszakban (ez a krupp megelőzésére is zseniális!)

 

  1. Korlátozd a képernyőidőt: A képernyők kék fénye megzavarhatja az alvási ciklust. Próbálj meg legalább egy-két órával lefekvés előtt kikapcsolni minden elektronikai eszközt.

  1. Beszélj a gyerekkel: Ha gyermekednek van valami gondja vagy félelme, próbálj meg vele beszélgetni. Az érzelmi stabilitás hozzájárul az éjszakai nyugalomhoz.

 

  1. Ne hagyd ki a napirendi feladatokat: A rendszeres napirend és a napi teendők betartása segíthet a gyermeknek levezetni a felesleges energiát és felkészülni az alvásra.

 

  1. Ne pánikolj, ha felébred éjszaka: Természetes, hogy a gyerekek éjszaka felkelnek. Fontos, hogy nyugodtan reagálj és segíts nekik visszaaludni, anélkül, hogy izgulnál vagy felbosszantanád magad.

 

  1. Keresd fel orvosodat: Ha a gyermeked alvási problémái tartósak vagy súlyosak, ne habozz orvoshoz fordulni. Lehetséges, hogy alapvető egészségügyi problémák állnak a háttérben.

 

  1. Figyelj magadra is: Az anyukák is sokat tehetnek a gyermekeik alvásának javításáért, de fontos, hogy magadra is figyelj. Pihenj, és kérj segítséget, ha szükséges.

+1: Mi sokáig küzdöttünk a fiam esetében az alvással, aztán valaki ajánlotta a palo santot és láss csodát, működött! Olvass utána, ha nyitott vagy ezekre, akkor még ezt is érdemes kipróbálni, de amikor mi vettük, a fiam már 10 éves volt, annak érdemes utána nézni, hogy hány éves kortól használható, mert azt nem tudom biztosan, hogy babáknál lehet-e pl. használni!

A gyermeked alvásproblémái lehetnek átmenetiek, de néha komolyabb figyelmet és segítséget igényelnek. Az alvásfontosságáról való gondoskodás nem csak a gyermek egészségéhez, hanem az anya jóllétéhez is hozzájárul. Ne habozz segítséget kérni, és kövesd ezeket a tippeket, hogy mindannyian jobban aludjatok éjszaka.

Ez is tetszeni fog