Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Ezért nevelj természetbarátot a gyerekedből

Ezért nevelj természetbarátot a gyerekedből

Héda Veronika

Rendezett családi háttér, megfelelő anyagi biztonság, a környék legjobb iskolája, változatos szabadidős programok. Úgy tűnik, minden rendben, a gyerek mégis stresszel. A reggel hasfájással, rosszkedvű készülődéssel indul, ami délutánra ingerlékeny, sőt robbanékony hangulatba csap át. Bár napközben a gyerek az iskolai elvárásoknak szinte gond nélkül megfelel, a teljesítménye jó, barátai is vannak, mégis nehézségekre, konfliktusokra panaszkodik. Az este feszült hangulatban telik: ellenkezés, hiszti, gyakran sírás. Az aggódó szülő tehetetlenül széttárja a kezét, és nem érti, hol és mit rontott el.

A megoldás az ajtón túl van

A gyerekek látszólag indokolatlan szorongásának számtalan oka lehet, amit a szülő kezdetben értetlenül, majd egyre növekvő aggodalommal figyel. Lehet, hogy előbb-utóbb kiderül a stressz forrása, ám megküzdeni továbbra sem tud vele a gyerek, a szülő pedig úgy érzi, minden megoldást kipróbált már, mégsem javul a helyzet. Minden gyerek és élethelyzet más és más, egy valami viszont mindannyiunkra igaz: szükségünk van egy nyugodt és harmonikus környezetre, ahol visszatalálhatunk önmagunkhoz és a kiegyensúlyozott lelkiállapothoz. Az a varázslatos hely pedig, ahol ez garantáltan megvalósulhat, ott van tőlünk karnyújtásnyira, csak gyakrabban kéne felkeresnünk: úgy hivják, hogy természet.

Otthon, édes otthon?

Az Egyesült Királyságban végzett kutatások arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy a gyerekek 75%-a kevesebb időt tölt a szabadban, mint egy börtönben fogva tartott rab. Egy másik szakértő szerint manapság a gyerekek az idejük 90%-át zárt terekben töltik, hiszen a szabadidejükben sem vágynak kimozdulni: jól elvannak az ismerős, biztonságérzetet adó képernyők előtt. A TV, számítógép, tablet és egyéb elektronikai eszközök előtt töltött idő viszont nem jelent igazi kikapcsolódást az agy számára. Ezzel szemben a természetben való séta vagy játék minden érzékszervünket mozgásba hozza, az agyat pedig megkíméli a koncentrálástól – így az kipihenten tud a későbbiekben működésbe lépni, ha valódi információk feldolgozásra van szükség.

Gyógyító természet

A természetben eltöltött órák már az édesanya pocakjában növekvő magzatra is jó hatással vannak, és a pozitívumok sora a gyermek életkorának növekedésével csak gyarapszik. A szabadban való kúszás, mászás, totyogás, majd futkározás nem csak a fizikai fejlődést segíti, de az agy fejlődése szempontjából is nélkülözhetetlen. A későbbiek során a rendszeres szabadtéri időtöltés hozzájárulhat a gyermek kommunikációs és problémamegoldó készségeinek kialakulásához, ráadásul az önbizalmát is erősíti. Kisiskolás- és kamaszkorban a természet terápiás szerepet is betölthet a gyermek életében: ez az a harmonikus hely, ami menedéket nyújthat a mindennapi problémák elől, ahol nem kell megküzdenie azokkal az otthoni vagy iskolai szituációkkal, amiket ő stressztényezőként él meg.

Városban is természetközeli élet

De hogyan valósítható meg a természetközeli életmód, ha városban lakunk? Hogyan szerettessük meg a gyerekünkkel a természetet, ha az otthonunk környékén nincs számottevő zöldterület?

– Fedezzük fel és figyeljük meg a közelünkben lévő zöldet, legyen az bármilyen kicsi is: akár csak néhány fa, egy zsebkendőnyi park vagy egy bokrokkal teli játszótér. Tanuljuk meg a gyermekünkkel együtt a lakóhelyünk melletti növényfajok neveit, térjünk hozzájuk vissza újra és újra, csodáljuk a rajtuk végbemenő változásokat, a körülöttük élő állatokat. Hamarosan a gyerek lesz az, aki egyre több kérdéssel halmoz majd el minket a kedvenc fáját illetően – ha kifogytunk a válaszokból, olvassunk utána a témának, nem árt, ha a mi tudásunk is bővül!

– Itt a jó idő, szervezzük a találkozóinkat a szabadba! A vendégeskedés helyett kezdeményezzünk közös piknikezést a barátokkal, rokonokkal! De nem muszáj a pokrócon kuporognia a nagymamának: rengeteg teraszos vendéglátóhely működik a Városligettől kezdve a Margit-szigeten át a Kopaszi-gátig; amíg a felnőttek az asztal mellett üldögélnek, a gyerekek a közvetlenül közelükben akár labdázhatnak is a fűben.

Bármennyi időt töltünk is a természetben, mindenképp a hasznunkra válik – gyereknek, felnőttnek egyaránt.

A cikket Emma Loewe How To Teach Kids To Love Nature In A Tech-Obsessed World c. írása inspirálta.

Gyerekekkel Csavargó

Ez is tetszeni fog