Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Ezért öleld meg a gyereked, amikor borzasztóan viselkedik

Ezért öleld meg a gyereked, amikor borzasztóan viselkedik

pottyos

“Elegem van. Elegem van a hisztiből, az ellenállásból, a ‘nem kényszeríthetsz’-ből, az ajtócsapkodásból.

Leginkább a pólójánál fogva rángatnám vissza, és mondanám neki, hogy fogd meg azt a pár cipőt és tedd el a helyére azonnal.

A legkevésbé szeretném most megölelni, mégis megteszem.

Benyitok az előbb becsapott ajtón, és megkérdezem: kérsz egy ölelést?

Sokszor csak vág egy pofát erre, de nem ma. Ma elernyed a kezeim között és sírni kezd, sírni, mint mikor még kisbaba volt, levert és bizonytalan.

Hiába ez volt, amire a legkisebb ingerenciám volt, hiába viselkedett borzalmasan, igazából egy ölelésre volt szüksége – mindkettőnknek arra volt.

Miért?

Miért öleld meg a gyereked, amikor borzasztóan viselkedik?

Mert a gyerek sokkal jobban tanul a szeretetből, mint a büntetésből. Egy ölelés és a dolgok megbeszélése sokkal több eredményt hoz, mint a kiabálás és a büntetés.

Mert néha, amikor a gyerek rosszul viselkedik, ezáltal kér segítséget. Nem tudja odaillőbb módon kifejezni az érzéseit, nem tudja megfogalmazni, hogy mi nyomasztja, de egy öleléssel elérheted, hogy megnyíljon, és elmondja, mi bántja valójában.

Mert néha, amikor a gyerek frusztrált valami miatt, úgy érzi, nem is érdemli meg a kedvességet. Ezért úgy viselkedik, amiért nem jár kedvesség. És ha valóban dühös reakciót kap, akkor csak még rosszabbul érzi magát – ördögi kör.

Ha ilyenkor megöleled, felhívod rá a figyelmét, hogy egy hiba még nem tesz valakit rossz emberré.

A legjobban akkor tudod rávenni a gyereket, hogy együttműködjön veled, ha erős a kapcsolatotok. Egy erős kapcsolattal a tudatalattijában sokkal inkább hajlamos lesz jól viselkedni. És amikor mégsem, akkor egy öleléssel emlékeztetheted a kapcsolatotok szorosságára.

Mert a gyereked feltétel nélkül szereted. Néha dühös vagy rá a viselkedése miatt, de akkor is szereted, bármi legyen is. És néha erre emlékeztetned kell. Tudasd vele újra és újra, főleg amikor rossz passzban van.

Mert néha te vagy az, akinek szüksége van az ölelésre.

Szóval legközelebb, ha a gyerek teljesen kiborult és már te is, akkor kérdezd meg, hogy szeretne-e egy ölelést.

Néha persze nehéz.
Néha hiába engedsz, majd még odavág valamit, plána ha már kamasz.

De akkor is ajánld fel az ölelést.. mert néha ez a legjobb válasz egy borzasztó viselkedésre.”

Forrás: picklebums.com

Ez is tetszeni fog