Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor Gyerekeink mindennapi mérge – az energiaital

Gyerekeink mindennapi mérge – az energiaital

Pöttyöslabda

Minden tini kezében ott van reggel, ebéd után és este is. Hemzseg a dobozaiktól minden pad 10 méteres körzete. Nem hiányozhat a bulikról és már egészen olcsón is kapható. A szívbetegségek és a rák kialakulásáért is felelőssé tehető. Az energiaital.

Nincs megállás!

Pörögni kell reggel és pörögni kell este. Tanuláshoz is kiváló, mert felpörget, mert a cukorlökettől működik az agy, a koffeintől pedig nyitva maradnak a szemek. Kell a bulihoz és kell a cigi mellé. Kell azért, mert finom (?) és kell azért, mert Bruce Willis is ezt issza. Kell az energiaital, mert anélkül egyszerűen már nem is lehet élni és kell, mert nem lehet rossz az, ami mindenkinek kell!

Gusztustalan még a szaga is, soha nem bírtam meginni, másoknak mégis ez jelenti a „reggelit”. Felfoghatatlan. Az egyik ismerősöm elmesélte, hogyan tette tönkre fiatal, 19 éves rokonát az energiaital. Kólával együtt szinte csak ezt fogyasztotta a lány, akinél végül rákot diagnosztizáltak. A családban örökletes betegség nem volt. 5 év után adta fel a szervezete a harcot egy hospice házban.

Minden ötödik 10-14 éves gyerek ezt issza reggelre

Ez derül ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata szerint a magyar kamaszok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, 13 százalékuk nagyivó. Különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert 58 százalékuk alkohollal, vagy testmozgással együtt hörpintget, ami növeli a rosszullét kockázatát.  Amerikában egyetlen év alatt 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt. Magyarországon az elmúlt években 422 hivatalos bejelentés érkezett, ezek döntően 18 évnél fiatalabbak esetében, volt, aki napi 2,5 decilitert is megivott. Összességében évente 44 millió liter fogy ezekből a termékekből.

Szívleállás, hamar jelentkező szívbetegségek, kiszáradás

Csak hogy néhányat említsünk a túlzott energiaital-fogyasztás negatív hatásaiból. Felnőttként napi 3 kávét iszom meg egy nap – már van, hogy ennyi is elég ahhoz, hogy délután szívdobogás-érzésem legyen és este nehezebben aludjak el. Egyetlen doboz energiaital 160 milligramm koffeint is tartalmazhat. Ugyanez egy erős kávé esetén is maximum 50 milligramm csészénként. Elég könnyen kijön a matek, hogy én egy nap alatt iszom annyit, amennyit egy ilyen üdítőital (méreg) elfogyasztásával a szervezetébe pumpál egy bőven fejlődésben lévő GYEREK. Az se lenne jó, ha csak egyet inna, de nem állnak meg egynél, naponta több is legurul belőle.

Már a kicsik is

Soha nem fogom elfelejteni azt a napot, amikor kutyát sétáltatva előttem susmorog két kislány: „Nézd már hogy les, hogy nézi mit iszunk!” fojtott kuncogás. „Energiaitalt iszunk! Gyerekeknek való!” kiabálják utánam szemtelenül és én nem tudom, hogy mit is gondoljak az egész helyzetről. Hogy ezeknek a 7-8 éves forma lányoknak tényleg megvették ezt a szülei? Tudják egyáltalán, hogy mit isznak? Persze ezek az „energiaitalok” nem ezen a néven futnak. Vitaminital a nevük, ha jól emlékszem, de ugyanolyan fémdobozban vannak, mint komolyabb társaik, így időben rászoktatja a leendő fogyasztókat arra, hogy mit kell leemelni a polcról. Aranyos, figurás csomagolás, tömény cukor és hozzáadott mesterséges vitaminok – ezzel nyugtathatják magukat a megvezetett szülők is.

Ne vegyétek meg!

Ennyire egyszerű lenne megelőzni a szívproblémákat. Annyi mást lehet inni helyette! Mit okoz a koffein a gyerekeknél? . A váz és a szívizom működését fokozza, vízhajtó hatású, hat a légzőrendszer munkájára, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, a szervezetet egy fokozottabb reakciókészségű állapotba helyezi.  Alkohollal keverve súlyos rosszullétet okozhat és szinte ellehetetleníti a helyes döntéshozatalt.

Tessék leülni és elmesélni a gyereknek, hogy hány fiatal sportoló esett már össze holtan a pályán. Hirtelen szívleállásuk volt. Talán csak ritka genetikai betegség, de akkor miért van ezekből az esetekből egyre több? Az energiaital fogyasztása ezeket a betegségeket is „felébresztheti” alvó, nem aktív állapotukból, illetve akik alapból is hajlamosak rá, nagyobb eséllyel produkálnak szívpanaszokat bárhol és bármikor.

Ha már mindenáron kell az a koffein a 10-14 éveseknek (amit kétlek), akkor irány egy kávézó!

 

https://168ora.hu/itthon/energiaital-fiatal-sziv-halal-szivmegallas-magyarorszag-171381

https://index.hu/techtud/egeszseg/2019/07/12/sulyosbithatjak_a_rejtett_szivbetegsegeket_az_energiaitalok/

Ez is tetszeni fog