Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Gyerekek nyugtatnak menhelyi kutyákat

Gyerekek nyugtatnak menhelyi kutyákat

pottyos

Csodálatos kezdeményezés indult el Missouriban egy kutya-menhelyen: gyerekek olvasnak fel az állatoknak, ami jó hatással van mind emberre, mind kutyára.

Mivel a félénk állatoknak kisebb az esélyük az örökbefogadásra, fontos elérni, hogy ők is kapcsolatot tudjanak teremteni az emberekkel. Kik lennének alkalmasabbak nyitottságukkal és elfogadó viselkedésükkel az ebben való segítségre, mint a gyerekek? A folyamat úgy működik, hogy a gyerekek leülnek az állatok ketrece elé, és felolvasnak egy mesét. Az állatok fokozatosan megbarátkoznak a helyzettel, érdeklődőbbek lesznek, és közel mennek a gyerekhez. Ilyenkor jutalomfalatot kapnak.

Az ötlet csodálatos változásokat hozott a kutyáknál, erről számolnak be a menhely dolgozói. De nem csak az állatokra van jó hatással a folyamat, a gyerekek számára is nagyon hasznos. A felolvasás előtt egy tíz órás “tanfolyamon” vettek részt, ahol megmutatták nekik, hogyan kell értelmezni az állatok non-verbális kommunikációját: mikor ideges, mikor fél, és mikor örül.

kutya 02

A felolvasás során a gyerekek így odafigyeltek a kutyákra, nézték a reakciójukat, megpróbálták a kutya szemszögéből látni a helyzetet. Ez csodálatosan hat az empátiás készségre, hiszen sokkal figyelmesebbé teszi őket a másikra: kutyára, de az emberre egyaránt. Ezen kívül az olvasást is tudják gyakorolni, így tanulási szempontból is hasznos a program. A kutyákat pedig megnyugtatja, relaxálja a gyerekek beszédhangja.

A program sikerének köszönhetően szeretnék minél több helyen alkalmazni és akár macskákra is kiterjeszteni a gyakorlatot. A legjobb az egészben, hogy ezek a széles körű olvasottsággal rendelkező kutyák már többen gazdisok lettek azóta.

Nézd meg a videót:

kutya 03

kutya 04

Forrás: mymodernmet.com

Ez is tetszeni fog